18Νοέμβριος2017

A-energy

 

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

proslisi2017nov2

 

Πρόσκληση στο φόρουμ

 

 «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΑΜΑ»

 

14 Νοεμβρίου, ξενοδοχείο Divani Caravel Athens, ώρες 10.30 πμ- 18.00 μμ

 

Aύριο το φόρουμ για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

To εύρος και το βάθος της αγοράς εξοικονόμησης ενέργειας που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην αιχμή της επιχειρηματικής επικαιρότητας αναμένεται να αναδείξει το επίκαιρο φόρουμ με θέμα ««ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΑΜΑ», που υλοποιείται αύριο Τρίτη, 14 Νοεμβρίου (ξενοδοχείο Αthens Divani Caravel) με τη συνεργασία της ΕΕ (Αντιπροσωπεία ΕΕ στην Ελλάδα – Γεν. Διεύθυνση Ενέργειας), τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ του ΚΑΠΕ, του TEE, Περιφερειών, τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

 

Το συνέδριο θα εστιάσει αφενός στις σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αυτήν την περίοδο αναπτύσσονται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας , στους τρέχοντες διαγωνισμούς αντικατάστασης οδοφωτισμού των δήμων , που απολαμβάνουν χρηματοδότησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, στις προς έγκριση προτάσεις ομάδας δήμων και περιφερειών να υλοποιήσουν σχετικά έργα με συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μέσα από Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τέλος στις εξελίξεις στις ΑΠΕ με έμφαση στο net-metering και στους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ιδιαίτερα ο τομέας του Οδοφωτισμού, είναι το γεγονός ότι προσεγγίζει το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β΄ Βαθμού , ενώ ο συνολικός αριθμός των φωτιστικών σημείων στο σύνολο της χώρας, ανέρχεται σε 3.500.000 τεμάχια! Μάλιστα οι πλέον έγκυροι φορείς της αγοράς εκτιμούν, ότι το συνολικό όφελος για τους 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες από τη συντήρηση – λειτουργία των παραπάνω ανέρχεται στο ύψος περίπου του 1δις. ευρώ, περιλαμβανόμενων των συμπληρωματικών υποδομών ( συστημάτων Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου – Smart Cities κλπ).

Πώς θα γίνει η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων και πώς μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, το ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό «αίτημα» της εποχής, που είναι οι επενδύσεις ευρείας κλίμακας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ενεργειακές υπηρεσίες και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  αποτελούν τα βασικά ερωτήματα του αυριανού φόρουμ, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσει πλήθος ενδιαφερομένων. Στα πλαίσια εξάλλου των εργασιών του φόρουμ θα απονεμηθούν και τρεις τιμητικές διακρίσεις: Στον απερχόμενο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και στην Αντιπροσωπεία για τη συνεισφορά τους στην επενδυτική ενημέρωση, στη ΔΕΗ ΑΕ για τις τρέχουσες σημαντικές πρωτοβουλίες της στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και στην Περιφέρεια Κρήτης επίσης για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και την φιλο-περιβαλλοντική της προσέγγιση.

Φορέας της διοργάνωσης είναι η επενδυτική πρωτοβουλία Α- Εnergy Investments.

 

Εξοικονόμηση: πηγή ενέργειας και μέσο ανάκαμψης

Τις σκέψεις τους σχετικά με την εξοικονόμηση ως πηγή ενέργειας και μέσο οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα απευθύνουν κατά την εισαγωγική ενότητα: ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας Ενέργειας - Ορυκτών Πόρων, oκ. Γεράσιμος Θωμάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΕΕ - DGENERGY (σύνδεση με Skype), ο κ. Κώστας Σκρέκας,Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ,  βουλευτής Τρικάλων, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου , ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ , κ. Σωτήρης Μανωλκίδης  κα. Xαιρετισμό προς την εκδήλωση έχει κληθεί να απευθύνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα στον οδοφωτισμό

Στα Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης των ΟΤΑ, των Περιφερειών και το επόμενο χρηματοδοτικό βήμα θα αναφερθεί αναλυτικά ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) στα πλαίσια του πρώτου πάνελ του συνεδρίου με θέμα :

«Η επενδυτική πρόκληση του Οδοφωτισμού, Χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας και έργων Οδοφωτισμού στους Δήμους, Προδιαγραφές, «κλασσική» χρηματοδότηση, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ΣΔΙΤ». Στο ίδιο πάνελ, ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ θα αναφερθεί στον τομέα του Οδοφωτισμού ως επένδυση. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό/χρηματοδότηση του οδοφωτισμού σε τρεις δήμους θα παρουσιάσει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/ ΕΒRD, η κ. Ιωάννα Σαμπράκου, Σύμβουλος Υφυπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης θα παρουσιάσει σχετικά χρηματοδοτικά θέματα,ενώ στις προϋποθέσεις επιτάχυνσης των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και οδοφωτισμού θα αναφερθεί ο κ. Γιώργος Καναβάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανίας και μετρήσεων ΕΞΕ, Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ ).

 

 

Περί σωστού σχεδιασμού και προτύπων

Στη σημασία του σωστού Σχεδιασμού και Ελέγχου Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού θα αναφερθεί ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κωνσταντίνος Σταματάκης, Διευθυντής Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων ΔΕΗ- ΚΔΕΠ, ενώ ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, Αντιπρόεδρος Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Συμβουλίου της Ευρώπης  θα αναφερθεί στις προσκλήσεις και προκλήσεις για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Οδοφωτισμό στους Δήμους.

 

Οι διαγωνισμοί που τρέχουν και οι πρωτοβουλίες των ΟΤΑ

Με τη συμμετοχή εξάλλου πολλών δημάρχων , οι δήμοι των οποίων βρίσκονται ήδη σε στάδιο διαγωνιστικών διαδικασιών με την κλασσική μέθοδο ανάθεσης, αλλά και δήμων που έχουν επιλέξει την αυτοχρηματοδότηση διαθέτοντας ώριμα έργα έτοιμα να βγουν στην αγορά, θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο κ. Δημήτρης Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας, ο κ. Παναγιώτης Νίκας,  Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κ. Τάσος Βάμβουκας , Δήμαρχος Χανίων, ο κ. Παύλος Κολοκοτσάς , Δήμαρχος Ζακύνθου, ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου, οκ. Κώστας Νικολούζος,  Δήμαρχος Κέρκυρας , ο κ. Γιώργος Μπουραντάς, Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κα. Εχουν επίσης κληθεί, οι Δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στο ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ( με κάλυψη του δανείου από την εξοικονόμηση πόρων που προκύπτουν από την ίδια την επένδυση).
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τάσος Ηλίας,  Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ θα αναφερθεί στη νέα οδηγία του ΤΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Πώς θα επιταχυνθούν τα έργα : με το βλέμμα του Ιδιωτικού Τομέα

Την εμπειρία και προτάσεις του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τους τρόπους μόχλευσης διατιθέμενων ευρωπαϊκών πόρων, κυρίως της ΕΤΕπ με νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και αξιοποίησης της μεθόδου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για επιτάχυνση των μεγαλύτερων έργων εξοικονόμησης ενέργειας που τρέχουν σήμερα με έμφαση στα έργα οδοφωτισμού θα καταθέσουν: ο κ. Γιάννης Γιάνναρος, Διαχειριστής της «WW&E Private Company, Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ενεργειακής Αναβάθμισης», ενώ από τη δική του πλευρά, ο κ. Λεωνίδας Βέργος, ProjectDeveloper  της Sirecled HELLASA.E. θα αναπτύξει την προσέγγιση TotalCostofOwnership στον τομέα του Οδοφωτισμού.

 

Εξοικονόμηση και κτίρια

Από τη δική της πλευρά ηκ. Χριστίνα Καραϊτίδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει τους δεσμευτικούς στόχους για τα κτίρια και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Στις υπηρεσίες βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις του Ομίλου ΔΕΗ θα αναφερθούν ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ και η κ. Ιωάννα Γιαννούλη, Υπεύθυνη Ενεργειακών Υπηρεσιών ΔΕΗ, ενώ ο κ. Μιχάλης Τσερέκλας,Διευθυντής Υπηρεσιών Στέγασης ΔΕΗ θα παρουσιάσει χαρακτηριστική περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου της. Επίσης εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου, συντονιστή του έργου PRODESA στο οποίο συμμετέχουν επτά δήμοι θα αναφερθεί στη χρηματοδότηση ενεργειακής απόδοσης, με μόχλευση ιδιωτικών πόρων στα δημοτικά κτήρια και οδοφωτισμό στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου.

                  

Η «επιστράτευση» των ΑΠΕ και το Net-Metering

Στις επενδύσεις σε μικρές υποδομές για την μείωση του ενεργειακού κόστους και στο Net-Metering θα αναφερθεί σε χαιρετισμό εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Νικόλαος Δρόσος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, στα πλαίσια του τρίτου πάνελ με θέμα την «επιστράτευση» και παραπέρα αξιοποίηση των ΑΠΕ για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κρήτης, θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων» και την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων που προγραμματίζεται σε δήμους της Κρήτης. Ο κ. Hλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα αναφερθεί στην επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρείας στον τομέα της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ.

Την υποδοχή αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης θα παρουσιάσει η κ. Δήμητρα Τελάκη, Τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων, Διευθ. Χρηστών Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναφερθεί στο επίκαιρο θέμα του θεσμικού πλαισίου και στις πρϋποθέσεις επιτυχίας των Ενεργειακών Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τις απόψεις και πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την ενεργειακή δημοκρατία θα μεταφέρει ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Προέδρος της ΕΕΤΑΑ - Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

 

Το συνέδριο θα κλείσει με παρεμβάσεις –συζήτηση με φορείς των ΑΠΕ στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Στέλλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)και άλλων φορέων.

 

Οι συντονιστές

Τον συντονισμό των συζητήσεων του συνεδρίου θα κάνουν ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) κ. Γιώργος Αγερίδης , ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ

( Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης) κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης , ο κ. Θεόδωρος Παναγούλης, Δημοσιογράφοςwww.energypress.gr, ο κ. Κώστας Αραβώσης , Αναπληρωτής Καθηγητής  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,   η κα Άντα Σεϊμανίδη, συντονίστρια της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS, οι κύριοι Γιώργος Σιδερής και Αλέξανδρος Βραχνός , Επιστημονικοί σύμβουλοι της πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS.

 

Οι υποστηρικτές

Υποστηρικτές του συνεδρίου, είναι ο Ομιλος ΔΕΗ, η «Sirecled HELLASA.E» και ο ΔΕΔΔΗΕ. Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, τα πόρταλς www.ecopress.gr, www.maritimes.gr, www.insider.gr. B2Green η εκπομπή Ευρώπη κα.

 

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το site www.energypress.gr

 

Για το πρόγραμμα και τη θεματολογία πατήστε εδώ.

Πρόγραμμα

Θεματολογία

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση: κ. Ρ. Ζορμπά, κ. Ν. Παπαδοπούλου Τ: 210 6912183 & 210 6912505, Κ: 6944836874, e-mail: οΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.a-energy.gr


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα  του φόρουμ     μπορείτε να     απευθύνεστε: Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Συντονίστρια     προγράμματος και επενδυτικής     πρωτοβουλίας Α-Energy Ιnvestments     Initiative, Κ: 6978373031 | Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κ. Αλεξ. Βραχνός, κ. Γ. Σιδερής Επιστημονικοί Συνεργάτες.

 

Συμπεράσματα 28-29 Ιουνίου 2017 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

prosklisi

 

 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ KAI OMΙΛΙΩΝ  

 

1 

        

Μία νέα προοπτική για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο  

 

Οι αναλυτικές παρουσιάσεις και η συζήτηση σχετικά με το θέμα της  ενίσχυσης, χρηματοδότησης  και ανάπτυξης των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι επενδύσεις στις υποδομές και στις εγχώριες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, η ανάπτυξη των Εμπορευματικών Κέντρων, η απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς, η ενέργεια και ποιότητα στις σιδηροδρομικές μεταφορές , η  διαχείριση του τροχαίου υλικού,  η άμεση διασύνδεση του σιδηροδρόμου με την εφοδιαστική αλυσίδα κυριάρχησαν  στις  εργασίες   της  πρώτης μέρας ( 28 Ιουνίου) του συνεδρίου: «Επενδύοντας στις σιδηροδρομικές μεταφορές» με τη συμμετοχή  των πλέον έγκυρων ειδικών στο κρίσιμο αυτό θέμα.

 

 

2

 


Όπως προέκυψε , τόσο από τις παρουσιάσεις της πρώτης μέρας , όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε, οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος για την άμεση ανάπτυξή του , είναι : η Ασφάλεια (safety / security), η  Διαλειτουργικότητα και η Βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών προσπαθειών που επικεντρώνονται στο άνοιγμα της αγοράς με τη δραστηριοποίηση περισσότερων παρόχων εθνικών και διεθνών εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, στη διαλειτουργικότητα και στην ανάπτυξη υποδομής. Οι ευκαιρίες για τον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι μπροστά και είναι πολλές. Για να αξιοποιηθούν χρειάζεται «ξεβόλεμα» και εξωστρέφεια όπως εμφαντικά τόνισε ο κ. Θάνος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών για να προσθέσει ότι η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου αποτελεί πολιτική επιλογή. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά από πολλά χρόνια ο ελληνικός σιδηρόδρομος βγαίνει από μια περίοδο απαξίωσης μετά την απόφαση-σταθμό της ΕΕ για διαγραφή του χρέους για τις κρατικές ενισχύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Από τη δική του πλευρά ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 3 δισ. Ευρώ εξασφαλισμένα για έργα σιδηροδρόμου, ενώ τόνισε ότι 800 εκ. από αυτά προέρχονται από τον ταμείο CEF. Στην άμεση σύνδεση του τουρισμού με την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου αναφέρθηκε ο κ. Γεώργιος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

 


3

 

 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ Α.Ε., κ. Κώστας Πετράκης πρότεινε τρόπους με τους οποίους ο ελληνικός σιδηρόδρομος μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, ενώ  ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΣΕ ΑΕ κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του ΟΣΕ για την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς επισημαίνοντας το νέο και πιο ανοικτό πνεύμα που θα πρέπει στο εξής χαρακτηρίζει την ανάπτυξή της. Εξάλλου, 25 περίπου αξιόλογοι ομιλητές και ειδικοί, εκπρόσωποι της σιδηροδρομικής οικογένειας και αρμόδιων ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών απάντησαν στα παρακάτω ερωτήματα:


•    Ποιες είναι οι επικείμενες ευκαιρίες και προκλήσεις.
•    Ποια τα νέα έργα και επενδύσεις σε υποδομές και λειτουργία.
•    Από πού θα χρηματοδοτηθούν.
•    Τι θα γίνει με τους ιδιώτες- παρόχους Σιδηροδρομικού Έργου.
•    Πότε θα λειτουργήσει το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο.
•    Πώς θα συνδεθούν οι ΒΙΠΕ με το σιδηρόδρομο;
•    Πώς θα αξιοποιήσει τις  Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.
•    Τι θα γίνει με τη συντήρηση του τροχαίου υλικού;
•    Πότε θα φτάσει ο σιδηρόδρομος στο λιμάνι της Πάτρας.
•    Τι προτείνεται για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Β. Ελλάδας.

 

 

4

 

Κατά τη διάρκεια εξάλλου της δεύτερης μέρας του συνεδρίου κυριάρχησαν  οι αναλυτικές παρουσιάσεις και η συζήτηση σχετικά με το θέμα της  ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, Όπως προέκυψε, τόσο από τις παρουσιάσεις της δεύτερης μέρας, όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε,  ο σιδηρόδρομος είναι ένα σύστημα με ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν την ασφάλεια, οι επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας είναι και εκτεταμένες και ιδιαίτερα κοστοβόρες, ενώ ο συντελεστής του ανθρώπινου λάθους έχει αποδειχθεί καθοριστικός  και διαχρονικός στην  ιστορία του σιδηροδρόμου. Με το σύστημα ETCS (European Train Control System) ενισχύεται πλέον η ασφάλεια κατά  τη διασυνοριακή λειτουργία των συρμών καθώς πλέον δεν είναι αναγκαίο ο μηχανοδηγός να γνωρίζει τους κανόνες ενός άλλου κράτους.

 

 

5

 

 

 

 

Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά περίπου 700 άτομα. Ανάμεσα σε αυτά: Στελέχη  από όλες τις εταιρείες του σιδηροδρόμου. Στελέχη από την ΡΑΣ και ευρωπαϊκές αρχές αρμόδιες για τον σιδηρόδρομο. Εκπρόσωποι από την κεντρική διοίκηση  Υπουργείων (Οικονομίας, Υποδομών-Μεταφορών και Τουρισμού) και άλλους φορείς και υπηρεσίες του  Δημόσιου Τομέα, τραπεζικά στελέχη, στελέχη  της ΕΕ ( Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), εκπρόσωποι Περιφερειών της Ελλάδος, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο  επιχειρηματικό-επενδυτικό τομέα  και  στον  τομέα των κατασκευών κα

 

 

6

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΣΕ σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων στην ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εταιρειών, επενδυτών, καθώς επίσης εκπροσώπων αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών.  Το συνέδριο υποστήριξαν με την αιγίδα και συνεργασία τους τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, η «Shift2Rail», η «European Railway Agency», η ΡΑΣ, η  Ελληνική Εταιρεία Logistics, ο ΣΑΤΕ, ο ΠΣΣΑΜΜΕ κα.


Βασικός χορηγός  της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος ΟΣΕ. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική επίσης υποστήριξη της  ΓΑΙΑΟΣΕ, της  ΕΡΓΟΣΕ, της  ΕΣΣΤΤΥ, της «Rail Cargo Logistics Goldair»  και  της «Siemens». Χορηγοί επικοινωνίας  ήταν   το  Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ, ο  ραδιοσταθμός Α 9,89, τα portals www Euro2day.gr, www Insider.gr ,www tilegrafima.gr, www maritimes.gr , το περιοδικό “Logistics leader”  κα

 

28-29 Ιουνίου 2017 ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

prosklisi

 


Επενδύοντας στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Aγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας Α- Εnergy Investments


Με θέμα την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, πραγματοποιείται στις 28-29 Ιουνίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Athens Divani Caravel, ώρα έναρξης 10.00 πμ.) το επίκαιρο συνέδριο «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ». H εκδήλωση, υλοποιείται με πρωτοβουλία του ομίλου ΟΣΕ καθώς επίσης με τη συμμετοχή και συνεργασία των εμπλεκόμενων ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων και αρχών και της σιδηροδρομικής αγοράς. Το οργανωτικό και θεματικό κομμάτι υποστηρίζεται από το αναπτυξιακό φόρουμ και την επενδυτική Πρωτοβουλία Α - Εnergy Investments Ιnitiative.


Στόχος του συνεδρίου, είναι, σε μία ιδιαίτερα αποφασιστική καμπή για τη συνολικότερη ενίσχυση του σιδηροδρόμου και τη σταδιακή μετατροπή του σε βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής συνδυασμένων μεταφορών, να συνεισφέρει στην κατάθεση χρήσιμων σκέψεων και προτάσεων σχετικά: Με τα ήδη προγραμματιζόμενα, αλλά και συνολικότερα με τα νέα έργα υποδομής που αναμένεται να βελτιώσουν τις υποδομές αλλά και τη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Με τη συμβολή του στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών εμπορευματικών μεταφορών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των βιομηχανικών περιοχών. Με την εξέλιξη των επενδύσεων στον τομέα των εμπορευματικών κέντρων και συνολικότερα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Με την εξασφάλιση των πλέων ασφαλών συνθηκών σιδηροδρομικής μεταφοράς. Με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά μέσα για έργα και επενδύσεις, με την καλύτερη αξιοποίηση της ενεργειακής διάστασης του σιδηροδρόμου, αλλά και με τις αλλαγές που επιφέρει στη σιδηροδρομική αγορά το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς και τη μεταφορά χρήσιμης ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της.


Μια επίκαιρη θεματολογία

Οι κοσμογονικές εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους και η άμεση ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου θα κυριαρχήσουν στην εισαγωγική ενότητα όπου έχουν κληθεί να απευθύνουν τις σκέψεις τους, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. Κώστας Καραμανλής, βουλευτής, Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της «Νέας Δημοκρατίας». Στο πλέον φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα για τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα θα αναφερθεί σε παρέμβασή του ο κ. Carlo Borghini , Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Shift2Rail. Η κ. Τiana Tournier, Διευθύντρια Στρατηγικής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων - Εuropean Union Agency for Railways θα εξηγήσει, πού βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια εναρμόνισης και ενοποίησης των συστημάτων των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, προκειμένου τα τρένα να καθίστανται ασφαλέστερα όταν κυκλοφορούν διασυνοριακά. Στην υποστήριξη που υπάρχει από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου θα αναφερθεί η κ. Άννα Δάντη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Θάνος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, θα αναφερθεί στην άμεση ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου ως βασική προϋπόθεση για καθαρές και φθηνές μεταφορές, διεθνείς επενδύσεις, σημαντικό όγκο μεταφοράς εμπορευμάτων και μετατροπή της χώρας σε διεθνή διαμετακομιστικό κέντρο και κέντρο logistics. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γεώργιος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, θα εξηγήσει πώς συνδέεται η τουριστική κίνηση και εξυπηρέτηση στη χώρα μας με την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου.


Συνδυασμένες μεταφορές-νέες σιδηροδρομικές υποδομές

Στην ειδική ενότητα για τις συνδυασμένες μεταφορές, ο κ. Κώστας Πετράκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος - ΟΣΕ, θα παρουσιάσει ανάμεσα σε άλλα, τη συμβολή του ενεργειακού παράγοντα στην ποιότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών, τη σημασία της ηλεκτροκίνησης και του ανταγωνιστικού κόστους ρεύματος για την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών, την προοπτική χρήσης εναλλακτικών καυσίμων για την κίνηση των συρμών στο μη ηλεκτροδοτούμενο δίκτυο, αλλά και την προοπτική ανάπτυξης αιολικών πάρκων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τη σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα Βιομηχανικά Πάρκα, θα αναπτύξει ο κ. Γρηγόρης Σαμπατακάκης, Γενικός Διευθυντής Δικτύου ΟΣΕ , αναφερόμενος και συνολικότερα στην ανάπτυξη νέων υποδομών, προκειμένου το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο να συμβάλει σε πιο ανταγωνιστικές εμπορευματικές μεταφορές. Για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα Βιομηχανικά Πάρκα θα κάνει παρουσίαση και η ΕΤΒΑ-BIΠΕ ( Ομιλος Τράπεζας Πειραιώς).


Εμπορευματικά κέντρα, λιμάνια και χρηματοδότηση

Ο κ. Αθανάσιος Σχίζας, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ θα παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στη Σύμβαση Παραχώρησης για την Ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου, καθώς επίσης και τις άμεσες προοπτικές του Εμπορευματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και άλλων εμπορευματικών κέντρων, όπως Αλεξανδρούπολη και Γυρτώνη. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, εκπρόσωπος Ταμείου Συνδέοντας την Ευρώπη - CEF, θα εξηγήσει πώς επιτυγχάνεται η συνδυασμένη χρηματοδότηση μεταφορικών - σιδηροδρομικών υποδομών και εμπορευματικών κέντρων.


Σιδηρόδρομος και λιμάνια

Τους λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση του ρόλου του Λιμένα Θεσσαλονίκης ως πύλη της ΝΑ Ευρώπης θα εξηγήσει ο κ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης - ΟΛΘ Α.Ε. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Νίκος Κοντοές, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πατρών- Ο.Λ.Π.Α, θα αναφερθεί στις προϋποθέσεις μετατροπής του Λιμανιού της Πάτρας σε κόμβο συνδυασμένων Μεταφορών του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.


Απελευθέρωση αγοράς - Επενδύσεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες

Στην ενότητα που αφορά την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς, το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο και τις επενδύσεις στις εγχώριες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΣΕ , θα παρουσιάσει τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΣΕ, ενώ η κ. Ιωάννα Tσιαπαρίκου, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων – ΡΑΣ θα αναφερθεί στην ενδυνάμωση και εμπλουτισμό της σιδηροδρομικής αγοράς με νέες επιχειρήσεις. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ζακ Κισέογλου , Διευθύνων Σύμβουλος της Goldair Gargo, θα παρουσιάσει το business plan της Rail Gargo Logistics Goldair, επικεντρώνοντας στα δρομολόγια, τις προσλήψεις και τις άμεσες προοπτικές στη διαμεταφορά εμπορευμάτων. Ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναφερθεί στις επενδύσεις στις εγχώριες σιδηροδρομικές υπηρεσίες και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές συνολικότερα θα παρουσιάσει ο κ. Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- ΑΠΘ. Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.- ΕΕΣΣΤΥ, θα παρουσιάσει τις προοπτικές της εταιρείας και τις άμεσες προτεραιότητες στη διαχείριση και συντήρηση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας και των ιδιωτών πελατών.


Τα έργα που έρχονται – η διαλειτουργικότητα

Στη δρομολόγηση των νέων σιδηροδρομικών έργων σύμφωνα με τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς τάσεις στις εμπορικές και επιβατικές μεταφορές και στις δημοπρατήσεις που έρχονται θα αναφερθεί ο κ. Χρήστος Διονέλης, Αντιπρόεδρος ΕΡΓΟΣΕ , ενώ ο κ. Tάκης Θεοφανόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εurocert , θα παρουσιάσει καίρια θέματα πιστοποίησης της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος. Στη Σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑ θα αναφερθεί ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας -ΤΕΕ/ΤΚΜ , ο κ. Aνδρέας Γερακάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος - ΣΑΤΕ , θα μιλήσει για τις προσδοκίες ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου από τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ο κ. Δημήτρης Κατσώχης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων , θα παρουσιάσει τα κριτήρια αναπτυξιακής πολιτικής για τον σιδηρόδρομο και τη συνεργασία του με τα άλλα μέσα μεταφοράς, ενώ ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Logistics - ΕΕL , θα συνδέσει τις επενδύσεις στο σιδηρόδρομο με την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Ασφάλεια σιδηροδρομικών μεταφορών σε νέο περιβάλλον


Η βασική ενότητα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου (Πέμπτη 29 Ιουνίου) είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών. Σχετικό χαιρετισμό θα απευθύνει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης. Για τις επενδύσεις ενίσχυσης της ασφάλειας, καθώς επίσης για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα και τα συστήματα περιορισμού τους θα μιλήσουν αντίστοιχα ο κ. Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής ΑΠΘ και ο κ. Κώστας Λυμπέρης, τ. καθηγητής ΕΜΠ. Ο κ. Τάσος Λαμπρόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας ΟΣΕ , θα παρουσιάσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στο Σιδηροδρομικό Δίκτυο και το νέο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον. Για τον ειδικό ρόλο της συντήρησης και του συνεχούς ελέγχου του τροχαίου υλικού θα μιλήσει ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΕΣΣΤΥ- Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. Η κ. Αρτεμις Γαλάνη, Προϊστάμενη του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα αναφερθεί στους ρόλους και αρμοδιότητες των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και διαχείριση συνεπειών από συμβάντα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση των δεικτών ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηρόδρομους θα αναφερθεί το αρμόδιο Τμήμα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ σε πρόγραμμα ανακατασκευής τροχαίου υλικού θα αναφερθεί ο διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιος Σχίζας. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χρήστος Σερετίδης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων – ΠΣΣΑΜΕΕ θα αναφερθεί στη σχετική εμπειρία και προτάσεις για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων.


Κοινό που θα παρακολουθήσει

Κορυφαία στελέχη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, εκπρόσωποι των αρμόδιων σιδηροδρομικών οργανισμών της ΕΕ, εκπρόσωποι χρηματοδοτικών φορέων, του σιδηροδρομικού και ευρύτερα του μεταφορικού τομέα, κατασκευαστικών φορέων , στελέχη πρεσβειών, αρμόδια στελέχη κομμάτων, εκπρόσωποι των ΜΜΕ , φίλοι του σιδηροδρόμου κλπ.


Xoρηγοί - Χορηγοί Επικοινωνίας

Βασικός χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Όμιλος ΟΣΕ.Η εκδήλωση, πραγματοποιείται με την ευγενική επίσης υποστήριξη της ΓΑΙΑΟΣΕ , της ΕΡΓΟΣΕ , της ΕΣΣΤΤΥ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της «Rail Cargo Logistics Goldair» και της «Siemens».

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος και η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ, ο ραδιοσταθμός Α 9,89, τα portals Euro2day.gr, Insider.gr, tilegrafima.gr, maritimes.gr, το περιοδικό "Logistics leader" κα.

 

Για το πρόγραμμα και τη θεματολογία πατήστε εδώ.

Πρόγραμμα - Θεματολογία

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση: κ. Ρ. Ζορμπά, κ. Ν. Παπαδοπούλου Τ: 210 6912183 & 210 6912505, Κ: 6944836874, e-mail: οΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.a-energy.gr


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα  του φόρουμ     μπορείτε να     απευθύνεστε: Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Συντονίστρια     προγράμματος και επενδυτικής     πρωτοβουλίας Α-Energy Ιnvestments     Initiative, Κ: 6978373031 | Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

«INVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΔΙΤ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

main1

 Η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει  πλήρως τις Συμπράξεις 

 

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να στηρίξει πλήρως τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά μέσα. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, μια επιτυχημένη ελληνική εμπειρία ,η ξεκάθαρη πολιτική και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Άμεσα αναζητείται μια σειρά από βιώσιμα και ώριμα έργα που θα μπορέσουν άμεσα να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση…


Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του  φόρουμ « ΙΝVEST EU:     ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ", που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαϊου με πλήθος  ειδήσεων και δημοσιευμάτων,  και με τη σαφή δέσμευση, τόσο από πλευράς κυβέρνησης      όσο και από πλευράς αρμόδιων φορέων και  χρηματοδοτικών οργανισμών της ΕΕ, ότι  θα υπάρξει και θα υποστηριχθεί άμεσα μια νέα γενιά έργων με τη μορφή  ΣΔΙΤ. Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από την επενδυτική πρωτοβουλία Α - Εnergy Investments με την ευγενική συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, του  Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της ΚΕΔΕ, της  ΕΒRD - Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης,  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕπ , οργανισμών που αναπτύσσουν ήδη έργα με ΣΔΙΤ όπως ο ΟΑΣΑ, η ΚτΥπ, ο ΟΤΕ, ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν όπως η  ΔΕΗ , καθώς επίσης και πλήθους  ιδιωτών επενδυτών.

 

main2

 


Σε μια κατάμεστη από το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό αίθουσα, δόθηκαν ξεκάθαρες Σε μια κατάμεστη από το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό αίθουσα, δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:  Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για  μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη    έργων και επενδύσεων   υψηλής ποιότητας στη χώρα μας; Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ποια χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα  έργα  ΣΔΙΤ;

 

•    Link: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΕWSLETTER TOY ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΩ
•    Link: ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ VIDEO ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
•    Link: ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ  

 

main3

main4

 

 

main5

 

.

  Η  άμεση συνέχεια  σε ειδική έκδοση

 

 

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα συμπεράσματα, τα πρακτικά αποτελέσματα του συνεδρίου, αλλά κυρίως την επόμενη μέρα των έργων με Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα ,  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ειδική έκδοση  με τίτλο


 «Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»,  η  οποία  θα  φιλοξενήσει  ανάμεσα σε άλλα:


 Τα ειδικά επεξεργασμένα  και εμπλουτισμένα συμπεράσματα  του συνεδρίου:  «INVEST EU: ΣTHN EYΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ». Πρωτότυπο υλικό ( ρεπορτάζ, άρθρα, δημοσιεύσεις κλπ) σχετικά με τις υπάρχουσες προτάσεις για την επόμενη γενιά έργων που θα πραγματοποιηθούν με συμπράξεις ανά αντικείμενο ( σχολεία, τεχνολογία-ευρυζωνικές συνδέσεις , εξοικονόμησης ενέργειας,  διαχείριση αποβλήτων κλπ). Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (με βάση σχετικές έγκυρες εκτιμήσεις) των συμπράξεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.


Τα  άμεσα ερωτήματα και τις πιθανές απαντήσεις  τα οποία προβληματίζουν τους δήμους  και Περιφέρειες σε σχέση με την επιτυχία των επόμενων Συμπράξεων. Τις υπάρχουσες δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους και στον  ιδιωτικό τομέα, ειδικά στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας/οδοφωτισμου. Χρηστικά νομικά θέματα που αφορούν τα επόμενα έργα με Σύμπραξη. Τα βέλτιστα χρηματοδοτικά σχήματα. Καλά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα «μικρά» έργα που μπορούν να γίνουν με Σύμπραξη. Την κοινωνική αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Παρουσιάσεις/προτάσεις/επισημάνσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών/μελετητών/κατασκευαστικών εταιρειών.


Η έκδοση θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά σε 10.000 επιλεγμένους αποδέκτες, ενώ θα διατίθεται και σε έντυπη μορφή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τ:   210 6912183, 210 6912505 | Ε: office.aenergy@ gmail.com,Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

main6

 

 

main7


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 9 Ιανουαρίου 2017 Ομιλίες

 

 

1

 

  

A γαπητοί φίλοι και συνεργάτες της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας Α- Energy Investments ,                

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ετήσιου φόρουμ της Α-Energy Ιnvestments με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» (πραγματοποιήθηκε στο Hilton στις 9 Ιανουαρίου), το πολυπληθές ακροατήριο, είχε την ευκαιρία να ακούσει από τα πλέον αρμόδια χείλη, όχι μόνον για την «επόμενη μέρα»   στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και για την στροφή της Ελλάδας προς το νέο οικονομικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας (Circular Economy). Τόσο ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσο και ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. ΄Αρης Περουλάκης, έσπευσαν να εξηγήσουν, γιατί η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης μια ευκαιρία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέας εργασίας.

Αυτή, ήταν ίσως και η πιο σημαντική από τις πλούσιες ειδήσεις που προέκυψαν από το φόρουμ και από τον ειλικρινή διάλογο που έγινε ανάμεσα στους φορείς της Πολιτείας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα: η στροφή από το σημερινό μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση».

 

    2 3

 

    5 6

 

 

Εξειδικεύοντας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, σημαίνει νέες προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, νέες πολιτικές για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των κύκλων ζωής των προϊόντων. Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και τα ανάλογα κίνητρα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ευφάνταστες προτάσεις και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα μας μετατρέψουν από «καταναλωτές» σε «χρήστες» και θα στρέψουν τη ζήτηση από τα προϊόντα μίας χρήσης στις υπηρεσίες μίσθωσης και επισκευής. Αναγκαίες υποδομές, γνώσεις, νοοτροπίες αλλά και στάσεις ζωής που θα προετοιμάσουν κάθε πολίτη - καταναλωτή για το επόμενο βήμα.

 

     4 7

     8 9

                                              10

 

Ποιο θα είναι αυτό: Μια καλή ιδέα μπορείτε να πάρετε από τις πρωτότυπες παρουσιάσεις, ομιλίες, παρεμβάσεις, αλλά και τα δημοσιεύματα που έγιναν.

Ομιλίες

 

 

 

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες όλο το σχετικό υλικό θα ανέβει στην ιστοσελίδα Α-EnergyInvestments, όπως επίσης και το newsletter με τα συνοπτικά συμπεράσματα.

Ευχαριστούμε για την αθρόα προσέλευση και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον, μικρό δείγμα της πίστης που υπάρχει για την προοπτική του συγκεκριμένου τομέα.

 

 

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΒΕΠ

FOTOTZAKRI 

Επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευής και  ενίσχυση της βιομηχανίας:

 

Τα «χειροπιαστά» μηνύματα του Forum «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

(πραγματοποιήθηκε  στο ΕΒΕΠ, 28 Σεπτεμβρίου)


            
Με σημαντικές ειδήσεις, τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για την ναυτιλιακή βιομηχανία – ναυπηγοεπισκευή και τη βιώσιμη ανάπτυξη,  αλλά και με μεγάλη συμμετοχή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις,  ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, 28 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του  Forum «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» τις οποίες άνοιξε η  Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια  για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα  Τζάκρη. (Διακρίνεται από δεξιά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην παραπάνω φωτογραφία. Δεξιά της, ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Ν. Καραγεωργίου, ο Γ.Γ. Λιμένων κ. Χρ. Λαμπρίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης και η δημοσιογράφος – συντονίστρια του forum κα Α. Σεϊμανίδη).

 

Το φόρουμ, διοργανώθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με τη συνεργασία του ΕΒΕΠ, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής Πειραιώς – ΣΒΑΠ και τη συμμετοχή πολλών ακόμα επιχειρηματικών φορέων  από την επιχειρηματική/επενδυτική πρωτοβουλία Α- Εnergy Ιnvestments.

 

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν από το συνέδριο:

 

Στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας-ναυπηγοεπισκευής

 

Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας  στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προκειμένου να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Η δρομολόγηση της διαδικασίας δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster με άξονα τη Μεταποιητική και συναφή δραστηριότητα με τη συγκρότηση Ομάδας Πρωτοβουλίας που θα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και την ευθύνη λειτουργίας της θα έχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Η προετοιμασία για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του ολοκληρωμένου προγράμματος «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.

 

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και τοποθετήσεις που ακούστηκαν:

 

Ο σημαντικός ρόλος των επενδύσεων της Cosco  για την ανάκαμψη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας συνολικότερα.
Το ενδιαφέρον από πλευράς  Cosco να αναπτύξει το συντομότερο δυνατό , όχι μόνον το προγραμματισμένο επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και συμπληρωματικές επιπλέον επενδύσεις, όπως επίσης και το θετικό ενδιαφέρον της σχετικά με την πρόταση ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευής στο Πέραμα, που προωθεί ο Δήμος Περάματος.
Οι  σημαντικές και άμεσες ευκαιρίες ανάκαμψης της ναυπηγικής- ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας  ενόψει των  νέων ναυπηγήσεων κυρίως όμως των εκτεταμένων μετασκευών  που ήδη προγραμματίζουν, η ακτοπλοϊα, η ναυτιλία μικρών αποστάσεων και ο κλάδος της κρουαζιέρας.
Οι συγκεκριμένοι τρόποι και προτάσεις, καλής και αξιόπιστης λειτουργίας  της ναυπηγοεπισκευής αλλά και δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για την κατασκευή νέων πλοίων.
Ο καταλυτικός ρόλος της εργασιακής ειρήνης και πώς μπορεί να επιτευχθεί.

 

Η άμεση ανάγκη μείωσης του  μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία εισοδήματος), που καθιστά ασύμφορη την απασχόληση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις από την επιβολή 24% ΦΠΑ στη ναυπηγική-ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.
Οι δυνατότητες άμεσης αξιοποίησης από την ναυπηγική-ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το «EUROPA SEA PLAN» και το  ZERO VISION TOOL.
Η πιστοποίηση επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.
Η ηλεκτρονική αδειοδότηση επισκευών πλοίων.

 

Στον τομέα της βιομηχανίας ξεχώρισαν οι επισημάνσεις σχετικά με:

 

Τις οφειλές ύψους 7δις. ευρώ του κράτους προς επιχειρήσεις και προμηθευτές που κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε «τσουνάμι» συμπαρασύροντας τις τράπεζες.


Τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρηματικών πάρκων και των επιχειρήσεων εντός αυτών, την διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκατασταθούν, την περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.


Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης  επισημάνθηκαν ιδιαίτερα:

Οι  τρέχουσες εξελίξεις  σχετικά με το επικείμενο πρόγραμμα «Περιβαλλοντική Βιομηχανία».

Οι νέες  ευκαιρίες και επιχειρηματικές δυνατότητες στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

 

Οι ομιλητές


Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η κα Θεοδώρα  Τζάκρη,  Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια  για θέματα βιομηχανίας, ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Στρατής  Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, ο κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος,  Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής - Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Γιάννης Λαγουδάκης, Δήμαρχος Περάματος, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς – ΕΒΕΠ και ο κ. Νικόλαος Καραγεωργίου,  Α΄ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών  Αττικής-Πειραιώς  - ΣΒΑΠ.

 

foto2

 

 

Στους διακεκριμένους ομιλητές, ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής,  Σταθμός  Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά –ΣΕΠ, ο κ.  Νικόλαος Θεοχαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - ΚΕΠΕ, ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - ΣΕΕΝ, ο κ.  Θεόδωρος Κόντες, Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ο κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος  ΒΙΠΑΣ ΑΕ - Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, ο κ. Θεόδωρος Πιτσιρίκος, Πρόεδρος Ένωσης Βιοτεχνών - Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά και Μέλος Δ.Σ. ΒΙΠΑΣ ΑΕ, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, ο κ. Δημήτριος Κονταξής, Διευθύνων Σύμβουλος LPC και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων – ΣΕΠΑΝ, ο  κ. Ερνέστος  Τζαννάτος, Κοσμήτορας Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο  κ. Σταύρος Κασιδιάρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών και Κατασκευαστών Πλοίων  και Πρόεδρος “HELLENIC ECO MARINE SYNERGY” – ECOMASYN, ο κ. Βασίλης Κανακάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εργοδοτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας-ΣΕΝΑΒΙ, ο κ. Μιχάλης Μαντζαφός, External Affairs Manager, Lloyd's Register, ο κ. Ευάγγελος Κυρίτσης, Περιβαλλοντολόγος, στέλεχος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης- ΕΟΑΝ, ο κ. Παναγιώτης Μάλλιος, Αντιπρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού – HEMEXPO.

 

Τη συζήτηση συντόνισαν η κα Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Συντονίστρια επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy Ιnvestments, ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, Επιστημονικός Συνεργάτης Α-Energy Ιnvestments και ο κ. Μάρκος Κάντζιος, Δημοσιογράφος, www maritimes.gr

 

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουν αναρτηθεί το σύνολο των ομιλιών, των δελτίων τύπου, του φωτογραφικού υλικού και των video του συνεδρίου.

Ομιλίες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - EIΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ A-ENERGY
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ YΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τ: 210 6912183 | 210 6912505
e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.| Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.a-energy.gr
Facebook: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ήρα Κουτσονίκα

 

 

Ανακοίνωση «ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

cover192016

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας A-Energy, Η μεγάλη συμμετοχή, το αδιάπτωτο ενδιαφέρον αλλά και οι πολλές ειδήσεις, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του forum με θέμα, «Πειραιάς, Ναυτιλία και Διαχείριση Απορριμμάτων», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 14 Ιουλίου στο ΕΒΕΠ.

 

 

FormatFactory1 FormatFactory2 FormatFactory3 

FormatFactory4 FormatFactory5  FormatFactory6

 

Η παρουσία στο forum του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη, του Αντιδημάρχου Πειραιά, κ. Στέλιου Γαϊτανάρου, του Προέδρου του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, του Προέδρου του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλη Κορκίδη, του Αντιπροέδρου του ΣΒΑΠ, κ. Νικόλαου Καραγεωργίου, καθώς επίσης και κορυφαίων εκπροσώπων Υπουργείων, της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας και επιχειρήσεων διαχείρισης αποβλήτων από τον Πειραιά, έδωσε τη δυνατότητα υψηλού επιπέδου παρουσιάσεων, αλλά και μιας ανοικτής εποικοδομητικής συζήτησης που θα συνεχιστεί.

 

FormatFactory7

 

Το φωτογραφικό υλικό, τα δελτία τύπου, τα συμπεράσματα και οι εξαιρετικές ομιλίες, θα ανέβουν προσεχώς στην παρούσα ιστοσελίδα, της Πρωτοβουλίας A-Energy. Σας ευχαριστούμε θερμά!

 

 Για τις ομιλίες του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Ομιλίες

 

 

 

 

Για το ΝEWSLETTER, που περιλαμβάνει τα συνοπτικά συμπεράσματα και φωτογραφικό υλικό του φόρουμ , πατήστε εδώ.

 

Newsletter

 

14 Ιουλίου 2016 «ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

 «ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»:
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΕΣΠΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ- ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΛΟΙΩΝ- ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο φόρουμ:

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

 

Αμφιθέατρο EBEΠ, 14 Ιουλίου 2016, ώρες 12.15 – 19.00

 

 

 

Με εισαγωγική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιουλίου, οι εργασίες του φόρουμ με θέμα: «ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ», που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς- ΕΒΕΠ με τη συνεργασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς – ΣΒΑΠ, την ενεργό συμμετοχήτουΕλληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ , του Δήμου Πειραιά αλλά και συνολικότερα με τη συμμετοχή των συναρμόδιων και άμεσα ενδιαφερόμενων δημόσιων , ιδιωτικών, ναυτιλιακών-εφοπλιστικών, επιστημονικών φορέων αλλά και απλών πολιτών.

 

                         TSIRONIS KORKIDIS KARAGEORGIOU

 

Την εκδήλωση αναμένεται να καλωσορίσουν οκ. Βασίλης Κορκίδης , Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και ο κ. Νικόλαος Καραγεωργίου, Α' Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ).

 

 

Ομιλία κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα απευθύνει και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο οποίος αναμένεται ότι θα αναφερθεί στους στόχους του ΕΟΑΝ συνολικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με τον Πειραιά. Από τη δική του πλευρά, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, θα παρουσιάσει αντίστοιχα τους στόχους του Δήμου, o κ. Νίκος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) θα αναφερθεί στα χρηματοδοτικά θέματα ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και ο κ. Γιώργος Σιδερής , θα αναφερθεί εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων - Περιφέρειας Αττικής στο σημερινό status στη διαχείριση αποβλήτων στα πλαίσια της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.


Οι ομιλητές

 

                              POLITOPOULOS  GAITANAROS  MAMALOUGAS

                           PAPAGEORGIOU   POLYCHRONOPOULOS   SAKELLIS

 

Στους διακεκριμένους ομιλητές του φόρουμ, περιλαμβάνονται επίσηςo κ. Κώστας Βασιλειάδης , εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, ο Δρ. Θωμάς Παπαγεωργίου, ComplianceDirector του Ομίλου ΑΝΑΜΕΤ και Πρόεδρος ΔΣ της θυγατρικής του ομίλου ΒΙΑΝΑΤΤ ΑΕ (Εταιρεία Ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού – ΑΗΗΕ) καθώς επίσης Πρόεδρος της E-scrapCommittee του BIR (InternationalRecyclingBureau –Διεθνές Γραφείο Ανακύκλωσης), ο κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού – ΒΙΠΑΣ, ο κ. Γιώργος Δεληγιώργης, Διευθύνων Σύμβουλοςτης «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ- ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε.  ΑΕ» , η κα. Αγγελική Ψάϊλα, Προϊσταμένη Τμήματος Ανακύκλωσης Υπουργείου Περιβάλλοντος, o κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Μάρκετινγκ ΟΤΑ, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, o κ. Αντώνιος Καλούδης, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, oκ. Λάμπρος Μπαθρέλλος,ΧημικόςMSc, ΕΚΠΑ Υπεύθυνος Τμήματος Ευκολιών Υποδοχής Αποβλήτων, Environmental Protection Engineering S.A, ο κ. Τάσος Πεταλάς , Περιβαλλοντολόγος Μ Sc, VM&AAE, Σύμβουλοι Μηχανικοί - Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Πειραιά, oκ.Kωστής Τριανταφύλλου, Στέλεχος Περιβαλλοντικού Τομέα ΗELMΕPA, οκ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ΜαnagingDirector ΕΠΤΑ ΑΕ- Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων και Προγραμμάτων Life, ενώ έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωπος του ΣΕΠΑΝ, ο κ. Παναγιώτης Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές. Παρέμβαση εκ μέρους του Τμήματος Διαχείρισης αστικών, βιομηχανικών και συναφών αποβλήτωντου Υπουργείου Περιβάλλοντος θα κάνει η Προϊσταμένη του, κ. Αναστασία Αρφανάκου.

 

 

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου έχουν ως εξής:

 

Α΄ ενότητα: Πειραιάς –Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – ΕΣΠΑ

Β΄ ενότητα: Ανακύκλωση- Πράσινα Σημεία – Υποδομές

Γ΄ ενότητα: Απόβλητα Βιομηχανικής Ζώνης

Δ’ ενότητα: Λιμενικές εγκαταστάσεις και ανακύκλωση- Στερεά απόβλητα πλοίων, ναυτιλία και υποδομές

Συζήτηση: Πειραιάς -Πολίτης και Ανακύκλωση

 

 

Οι χορηγοί

 

Βασικοί χορηγοί του φόρουμ, είναι, ο Όμιλος εταιρειών ΑΝΑΜΕΤ που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η εταιρεία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ» που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών προστασίας περιβάλλοντος και στον ναυπηγικό και βιομηχανικό εξοπλισμό εντός και εκτός Ελλάδας. Χορηγοί είναι, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, που έχει αναπτύξει και υλοποιεί στη χώρα μας το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» (Σ.Σ.Ε.Δ.-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ). και η «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ- ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε.  ΑΕ»που δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

 

logo anamet    texnikiperivalontos2   LogoEEAAb  ediale3

 

 

Με το βλέμμα στον Πειραιά

 

Πρόκειται, για το τέταρτο εξειδικευμένο φόρουμ ενός σχετικού ενημερωτικού κύκλου που στοχεύει στην μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων , και οργανώνεται από την επιχειρηματική – επενδυτική Πρωτοβουλία Α- Energy Ιnvestments. Οι αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη

 

 

Οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθούν με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Πειραιάς - Πολίτης και Ανακύκλωση, αλλά και με την ανακοίνωση των συνοπτικών συμπερασμάτων αντίστοιχου πρόσφατου φόρουμ με θέμα « ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ».

 

Η παρακολούθηση του forum είναι ελεύθερη για το ευρύτερο κοινό. Εγγραφές, μπορούν να πραγματοποιούνται πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

 

  

Για το διαμορφωμένο πρόγραμμα του συνεδρίου και την θεματολογία, πατήστε εδώ.

Πρόγραμμα Θεματολογία

Για τις ομιλίες του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Ομιλίες

Το ΝEWSLETTER, που περιλαμβάνει τα συνοπτικά συμπεράσματα και φωτογραφικό υλικό , θα ανέβει προσεχώς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε:

κα Ήρα Κουτσονίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και A-ENERGY

Τ: 210 6912183 | 210 6912505

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία


Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα:

κα Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος - συντονίστρια

κιν.: 6978373031 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ολοκλήρωση Συνεδρίου 7 - 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

cover2016july

 

«Χρηματοδότηση και επιχειρηματικότητα:
Σε αναζήτηση ρευστότητας για τις ελληνικές μαχόμενες επιχειρήσεις»

 

 

 

 

Με πολλές και σημαντικές ειδήσεις και κορυφαίες συμμετοχές από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ολοκληρώθηκε το διήμερο φόρουμ «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», που πραγματοποιήθηκε στις 7 - 8   Ιουλίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο DivaniCaravel) προκειμένου να απαντήσει στα βασικά θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματική ρευστότητα εν αναμονή της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία.

 

Οι έμπειροι ομιλητές , κατέθεσαν ανάμεσα σε άλλα, τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, πρωτότυπες σκέψεις και προτάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις επιτυχίας λειτουργικών αναδιαρθρώσεων βιώσιμων επιχειρήσεων που ήδη σχεδιάζονται, σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές και δυνατότητες συνδυασμένης χρηματοδότησης στο πλαίσιο αξιοποίησης διεθνών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών , χρηματοδότησης ώριμων έργων και επενδύσεων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος Γιούνκερ, ρευστότητας μέσω εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις έγινε αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων μέσω ΕΤΕΑΝ και επενδυτικών funds. Οι τρέχουσες εξελίξεις στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, ήταν επίσης στα βασικά θέματα του συνεδρίου, όπως επίσης και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

 

 

 

Τον τομέα του real- estate απασχόλησε η διαμόρφωση των τιμών στην αγορά ακινήτων και οι πιθανές επιπτώσεις από την διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, πολλά από τα οποία είναι με collateral ακίνητα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από δίκτυα συνεργασίας με το εξωτερικό.

 

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στο site της Α- Energy οι ομιλίες, τα συμπεράσματα, τα δελτία τύπου και το φωτογραφικό υλικό του συνεδρίου.