25Ιούνιος2019

A-energy

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας- Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα - Συμπεράσματα

 aen

 

 Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα
    Παρουσίαση των  δράσεων  ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις
και των αποτελεσμάτων των πρώτων ενεργειακών ελέγχων στο  Α- Energy forum

 

                         geniki 1 geniki2 geniki3

 

Τις  πρώτες εξειδικευμένες  δράσεις  του  ΕΣΠΑ  για την εξοικονόμηση  ενέργειας  και  την αξιοποίηση  Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας  στη  βιομηχανία και επιχειρηματικότητα,   παρουσίασαν τις προάλλες με την ευκαιρία του επενδυτικού  φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα», η κα Γιάννα Νίκου , Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας  και  ο  κ. Γεώργιος Μάρκου, Σύμβουλος του  Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μ. Βερροιόπουλου.  

Την εκδήλωση  που οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ, χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας  Σκρέκας,  υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης,   o κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης - πρώην υπουργός Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας και εκπρόσωποι των σημαντικών επιχειρηματικών φορέων που   υποστήριξαν  το συνέδριο. Οι ανακοινώσεις που έγιναν στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαν ευρύτατη κάλυψη στα ΜΜΕ και την παρακολούθησαν συνολικά περίπου 170 στελέχη του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου.  

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, οι πρώτες δυο εξειδικευμένες  δράσεις  του  ΕΣΠΑ  για την εξοικονόμηση  ενέργειας  και  την αξιοποίηση  ΑΠΕ  στις επιχειρήσεις προκηρύσσονται εντός Μαρτίου,    με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%. Ειδικότερα θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση.  Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες, περιλαμβάνονται  η  ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης / θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες Ενεργειακών Συμβούλων/ Ελέγχων/ Επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και  διαχείρισης.

Συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία

Επειδή  όμως, όπως  χαρακτηριστικά τόνισε η  κ. Νίκου , οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας  που  θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική  βιομηχανία εκτιμώνται  σε δεκάδες  δις. ευρώ,  το  ΥΠΕΝ , όπως  και οι τράπεζες  προετοιμάζουν συνδυασμένα  χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και  άλλων πηγών, ακόμα-ακόμα  και αδιάθετων δικαιωμάτων  εκπομπών αερίου  θερμοκηπίου.  Ήδη,  όπως   ανέφερε   η κα  Μαβίκα Ηλιού, Διευθύντρια  Green Banking & Αναπτυξιακών προγραμμάτων  της  Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE  (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.               

 

2.nikou 3.skrekas 4.maniatis 21.petroliagki

                           panel 1 panel 2

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας  Σκρέκας,  υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης,     αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα σε πρόσφατη μελέτη της PWC  σύμφωνα με την οποία, η ελληνική βιομηχανία αγοράζει πολύ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια  σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες  και πρότεινε  τη μείωση των φόρων που την επιβαρύνουν, όπως  επίσης  τη μείωση  του κόστους δανεισμού. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης - πρώην υπουργός Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας  επέμεινε ιδιαίτερα στην επίσπευση της απορρόφησης των διατιθέμενων για την εξοικονόμηση ενέργειας πόρων του ΣΕΣ-ΕΣΠΑ για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι.
               
 

Το  αίτημα εξαγωγέων και εφοδιαστικής για επενδυτικά κίνητρα

 

Από τη δική τους πλευρά,  οι σημαντικοί επιχειρηματικοί  φορείς  που  υποστήριξαν  το συνέδριο (οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ), ζήτησαν από την Πολιτεία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας:  Η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανέφερε  ότι σύμφωνα με σχετική  έρευνα του Συνδέσμου,  το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, μετά την έλλειψη ρευστότητας. Συνεκτιμώντας  στοιχεία    της  Γενικής  Γραμματείας  Ενέργειας,  σύμφωνα με τα οποία  η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία  έχει περιθώριο βελτίωσης   από  10 -  50%,  ο ΠΣΕ  είναι  ανοικτός στην αξιοποίηση   σχετικών  κινήτρων τα οποία θεωρεί  όχι απλώς χρήσιμα αλλά και αναγκαία ώστε τα ελληνικά προϊόντα   να παραμείνουν   ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  Η κα Σακελλαρίδη, επεσήμανε επίσης,  ότι η ενέργεια,  αποτελώντας  το 28% του εξωτερικού εμπορίου, συνετέλεσε στην εκτόξευση  των εξαγωγών  το 2018  σε  ύψος άνω  των  30 δις ευρώ.  Για να προσθέσει, ότι  το εξωτερικό εμπόριο ενεργειακών προϊόντων ξεπερνάει τα 21 δις ευρώ ετησίως, αν και ο  ενεργειακός κλάδος και τα καύσιμα  βαραίνουν σημαντικά  το εμπορικό ισοζύγιο  με περίπου 3,2 δις ευρώ.  

Ο  κ. Ν. Ροδόπουλος, εκπροσωπώντας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά , αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Logistics  στην οποία είναι πρόεδρος, πρότεινε τη  δημιουργία βιώσιμων σχεδίων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον τομέα των city logistics και  την εξειδίκευση   των παρεχόμενων κινήτρων για την «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα,  υπενθυμίζοντας ότι το 16% της επιβάρυνσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από τις μεταφορές.
Στην έμφαση που δίνουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα  σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, επέμεινε η κα Β.  Παπαδημητρίου,  Γενική  Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Τροφίμων & Ποτών, ενώ  ο κ. Δ. Γρηγορόπουλος,  Πρόεδρος  Ελληνικής Ένωσης  Βιομηχανιών Ψύχους παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει  ποσοστό  άνω του 60% στα λειτουργικά έξοδα των βιομηχανιών-μελών.

 

                              16.parson 17.papadopoulos 22.louizidis 18a.karagoule

 

 

ΔΕΗ: Από τα μεγαλύτερα στηρίγματα  για την ελληνική βιομηχανία   

 

Από τη δική του πλευρά,  ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ ήταν, είναι και παραμένει διαχρονικά από τα μεγαλύτερα στηρίγματα  για την ελληνική βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται και  από το ελάχιστο μερίδιο που έχουν οι άλλοι πάροχοι ενέργειας στην υψηλή τάση - δηλαδή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος σε σχέση   με την εντατική στροφή προς τις ΑΠΕ που υλοποιεί στην παρούσα φάση  με επιτυχία η ΔΕΗ, αλλά και για την προοπτική της επιχείρησης συνολικότερα. Στα «κακά» νέα που   αφορούν τον βιομηχανικό τομέα  αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος  Λουμάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά -ΣΠΕΦ , επισημαίνοντας ότι η απόσταση της ενεργειακής  του  απόδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι πολλαπλάσια  Έτσι ,ενώ στην Ελλάδα ο βιομηχανικός τομέας καταναλώνει 132 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου για κάθε εκατομμύριο ΑΕΠ που παράγει, στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόλις 92 τόνοι. Δηλαδή η ελληνική βιομηχανία καταναλώνει 43% περισσότερη ενέργεια για να παράξει την ίδια ποσότητα ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ.
Στο  ρόλο του φυσικού αερίου στη μετασχηματιζόμενη αγορά ενέργειας, αλλά και στη συμβολή  της συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στην εξοικονόμηση ενέργειας  αναφέρθηκε εκπροσωπώντας την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ο εμπορικός της διευθυντής κ. Α. Τόσιος. Τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας  στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας,  επεσήμανε  ο κ. Κ. Αραβώσης, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής Προϊόντων και  Υπηρεσιών της  Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης  Επιχειρήσεων, ενώ γενναίες πολιτικές αποφάσεις για μια πιο επιθετική πολιτική  ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και των λοιπών ΑΠΕ , ζήτησε  ο κ. Σ. Καπέλλος, Πρόεδρος  Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ.  

Θετική προοπτική για συστήματα/τεχνολογίες ψύξης, ΑΠΕ ,φωτισμό

 

Η προφανής ανάγκη  της ελληνικής βιομηχανίας  να προβεί  στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς για αύξηση  της  ενεργειακής της απόδοσης  επισημάνθηκε  ως ευκαιρία από το σύνολο των  40 περίπου διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα  με δημιουργικές  επενδυτικές αλλά και τεχνολογικές προτάσεις:    
Η κα Φ. Καραμάνη, στέλεχος του ΚΑΠΕ, παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας προτείνοντας  βελτιώσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκπρόσωποι Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Escos) ανάμεσα στους οποίους εξήγησαν πώς λειτουργούν  στην πράξη οι λύσεις «Pay as you save» , δηλαδή η αποπληρωμή των σχετικών επενδύσεων μέσα από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.  Ο κ. David Parsons, Commercial Director Energy– Efficiency– Innovation SOL X ENERGY επέμεινε ιδιαίτερα στην προοπτική που έχουν στην Ελλάδα η ηλιακή τεχνολογία και τα συστήματα και τεχνολογίες ψύξης, ενώ ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών “ΖΕΒ ΑΕΕΥ” δήλωσε αισιόδοξος για την πλήρη ωρίμανση πλέον του «ελληνικού» μοντέλου Esco στη χώρα μας και την εφαρμογή του και στη βιομηχανία. Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Εξοικονόμησης Ενέργειας στη Βιομηχανία παρουσίασαν η κα Νίκη Καραγκουλέ Καραγεώργου,  Γενική Διευθύντρια “RES INVEST” και κ. Νεκτάριος Μωραΐτης, Head of Energy Performance- RES Invest ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco- θυγατρικής εταιρείας Ομίλου ΔΕΗ και Αttica Finance αναφέρθηκε στην  ενεργειακή εξοικονόμηση ως μοχλό  ανάπτυξης της  βιομηχανίας. Τον φωτισμό  ως «εύκολο» μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία παρουσίασε η κα. Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου, Διευθύντρια Sielight.

Οι πρώτοι ενεργειακοί έλεγχοι στη βιομηχανία

 

Ειδική εξάλλου παρουσίαση έγινε και  για το  επίσης επίκαιρο  θέμα των  ενεργειακών ελέγχων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο υποχρεωτικά σε περίπου 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες:
Η κα. Μαργαρίτα  Πετρολιάγκη,  Προϊσταμένη Τμήματος  Επιθεώρησης Ενέργειας  Νοτίου Ελλάδας, του ΥΠΕΝ,  παρουσίασε  τα συμπεράσματα από τους πρώτους  200 περίπου ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταναλισκόμενη ενέργεια.  Στην προστιθέμενη αξία των ενεργειακών ελέγχων στη βιομηχανία αναφέρθηκε ο  κ.  Σάββας  Λουϊζίδης,  Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, ενώ τον Οδηγό  ενεργειακών ελέγχων παρουσίασε ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Μέλος της ειδικής επιστημονικής επιτροπής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕE, Ενεργειακός Σύμβουλος της UIPI. Στην ουσιαστική ευκαιρία των  ενεργειακών  για οικονομικά ανταποδοτικές μορφές ενεργειακής κατανάλωσης στη βιομηχανία  επέμεινε  ο κ. Γιώργος Παντελίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Imperial College, EUREM Ενεργειακός ελεγκτής  Γ' τάξης, ΖΕΒ Α.Ε.Ε.Υ, ενώ σχετικά σχόλια και διαπιστώσεις έκαναν  και από πλευράς τους  οι  κ.κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Ενεργειακός Ελεγκτής Γ΄ Τάξης, Α. Καλαντζής  και  Γ. Δημητριάδης  της  MIRTEC ( πρώην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) , Δ  Φιλίππου και Ν. Καριανάκης βιομηχανικά στελέχη,  ενώ η κ.   Ε. Ρώμα,  Policy Analyst, του  ΣΕΒ  παρουσίασε τις νέες ειδικότητες στο πλαίσιο της γοργά αναπτυσσόμενης ενεργειακής αγοράς.  Τις  θεματικές ενότητες,  συντόνισαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης  κ. Γ. Χατζηβασιλειάδης,  ο κ. Γ. Αγερίδης, διευθυντής ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ο κ. Γ. Σιδερής, επιστημονικός σύμβουλος του φόρουμ  Α- Εnergy και η κ. Α. Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος. Στο κλείσιμο των εργασιών το συνοπτικό συμπέρασμα ήταν ότι οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα  αποτελούν  μονόδρομο για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού  κόστους ενέργειας  στην επιχειρηματικότητα συνολικότερα.
                     

Υποστηρικτές

 

Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν  η “Υου Save”- εταιρεία  του ομίλου  HELLAGRO AE και χορηγός η «ΖΕΒ Α.Ε.Ε.Y.».  Υποστηρικτές  ήταν   η “Res Invest” και η “LDK Consultants”.

 kentriki epano

 

Ομιλίες και παρουσιάσεις Για τη δημοσιότητα Για τους υποστηρικτές

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Τ: 210 6912183 | 210 6912505, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κα Άννα Τσίρμπα - Υπεύθυνη Επικοινωνίας

 

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

                       FormatFactorymaska

      Διήμερο συνέδριο Α - Εnergy
Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Υπαίθριος Φωτισμός / Ενεργειακή Δημοκρατία
Με τη συνεργασία : Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
9 - 10 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Αthens Divani       

 

Πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα», το οποίο παρακολούθησαν τις προάλλες 300 περίπου ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνεργαζόμενων φορέων και της κεντρικής Διοίκησης. Ένα μέρος μάλιστα των διαδραστικών εργασιών, ταυτίστηκε με την τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων, ανάμεσα στις επιχειρήσεις/επενδυτές και στις αρμόδιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, το συνέδριο το οποίο προβλήθηκε και διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση από το ενημερωτικό site www.energypress.gr είχε περίπου 3.500 επισκέψεις ανά ημέρα. Η δεύτερη μέρα, συμπίπτοντας με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει του νέου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τις ΑΠΕ, έδωσε τη δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης από τον αρμόδιο συντονιστή της ΡΑΕ, των όρων διεξαγωγής του επικείμενου διαγωνισμού και αντίστοιχα υποβολής σχετικών τοποθετήσεων και ερωτήσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τα βασικά μηνύματα και οι «ειδήσεις» του συνεδρίου:

 

              4.karvounis4.karvounis4.karvounis4.karvounis

                      4.karvounis 8.papachristou8.papachristou

                      8.papachristou 8.papachristou 8.papachristou

                                              38.panel gerakakis

                                   

Η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη 

Απολύτως βιώσιμη, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της απονομής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο κ. Βερροιόπουλος έδωσε έμφαση στη σταδιακή μετατροπή της ΔΕΗ σε επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας επέμεινε ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα όπου η στόχευση για το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, είναι κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες να προχωρούν σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη ως το 2030 της τάξης των 30 δις ευρώ. O κ. Πάνος Καρβούνης, Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και Πρώην Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αισθητά βελτιωμένη όπως χαρακτηριστικά τόνισε πορεία της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν πλέον το ταχύτερο δυνατό νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ενεργειακής φτώχειας.

               

Με εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων

Ο κ.  Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων προχωρεί με αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στο νομό της Λάρισας που θα καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί προηγουμένως το θεσμικό πλαίσιο των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Με εταίρους 10 ΤΟΕΒ σε ολόκληρη την Θεσσαλία τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα τα δουν οι 15.000 αγρότες που καλύπτει η κοινότητα μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

Διαγωνισμοί ΑΠΕ και φορολογικές απαλλαγές

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς ΑΠΕ με ανταγωνιστική διαδικασία ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, επεσήμανε τη σημασία αυτών, για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως επίσης την απαίτηση ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το σημαντικό ρόλο των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Ο κ.  Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, επέμεινε ιδιαίτερα στις φορολογικές απαλλαγές ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενεργειακή θωράκιση των οκτώ εκατομμυρίων υφισταμένων κτιρίων και διαμερισμάτων από τα οποία το 85% είναι ενεργειακά αθωράκιστα. Σχετική μελέτη έχει αποδείξει ότι το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο θα έχει τελικό όφελος για την Πολιτεία της τάξης των 100 εκ.ευρώ.

 

13.tsolakidis13.tsolakidis13.tsolakidis13.tsolakidis

13.tsolakidis18.panel ape18.panel ape 18.panel ape

 

 

ΑΠΕ και ενεργειακά έργα προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης. Για να προσθέσει ότι η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό ως πρώτη προτεραιότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέδειξε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, παρουσιάζοντας τα προγράμματα του ταμείου για την ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων και των ΝΠΔΔ.

 

Ο ψηφιακός χάρτης για τις αδειοδοτήσεις

Ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας. Η λύση αυτή ονομάζεται ONEclickLIS και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του συνόλου των επίκαιρων ψηφιακών λύσεων του ΤΕΕ σε συνδυασμό με μία επίσης πρωτότυπη πρόταση «έξυπνης» χρηματοδότησης. Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου  κα Τατιάνα Καλογιάννη,  αναφέρθηκε αναλυτικά στα ήδη υλοποιούμενα με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου.  Στη στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών αναφέρθηκε αναλυτικά ο κος  Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής  Εταιρικής Ανάπτυξης  ΔΕΗ Α.Ε, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι και στην Ελλάδα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στραφούν στην «πράσινη» ηλεκτροκίνηση. Ο κ. Α. Γερακάκης, εκπροσωπώντας τον ΣΑΤΕ επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν απ' όλους τους εμπλεκόμενους, οι σχετικές με την ανάληψη νέων έργων   διαδικασίες,  καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα παραμένουν πολύ αργοί.

 

23.christidis23.christidis23.christidis23.christidis

23.christidis28.kaldelis28.kaldelis28.kaldelis

                                            

Οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό ΑΠΕ του Δεκεμβρίου

Ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση αδειών νέων έργων ΑΠΕ, που οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές. Στους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ανέπτυξε η ΡΑΕ με μεγάλη επιτυχία. Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου και για τις τρείς ομάδες έργων. Στην συνέχεια παρουσίασε τους όρους με τους οποίους προτείνεται η πραγματοποίηση της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ένας εκ των όρων, ο φραγμός που προτείνεται να επιβληθεί για το 20% επί του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το ποσοστό 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιφυλάξεις και  αντιρρήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Με τη σειρά τους και στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου οι εκπρόσωποι των επενδυτών, κ.κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ και Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις.

Ανάμεσα σε αυτές: η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία, η αποδέσμευση από την υποχρέωση συμμετοχής στους διαγωνισμούς των μικρών φ/β, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι για τις φ/β μονάδες, χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά. Τέθηκαν επίσης  θέματα σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και εγγυητικών.

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας όπως επίσης και την εμπειρία της από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.      

 

Η ενίσχυση του έργου της ΡΑΕ και η χρηματοδότηση 300εκ. ευρώ για τις ΑΠΕ

Όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι η ΡΑΕ, δεδομένου του καταλυτικού της ρόλου πρέπει να ενισχυθεί αφενός με αύξηση του προσωπικού της και αφετέρου με αντιμετώπιση του θέματος των αποδοχών με δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και όχι συμβασιούχων, πρόταση την οποία, ανάμεσα σε άλλους υποστήριξε και ο βουλευτής κ. Ι. Σηφάκης. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ο κ. Δ. Χατζηϊακώβου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι η τράπεζα είναι ανοικτή να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις ΑΠΕ και ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

 

33.kollias33.kollias33.kollias33.kollias

33.kollias38.panel38.panel38.panel

                                     

     

Έργα ενεργειακής ενίσχυσης των ΟΤΑ και Ανοικτός Ανταγωνισμός

Στα επίκαιρα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης, ενώ παρουσιάστηκαν επιμέρους προτάσεις, αλλά και τρέχοντα έργα για την ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ. Στο έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην  Αθήνα προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ  το οποίο πρόκειται να γίνει με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Κατασκευών και Κτιριακών  Έργων του Δήμου της  Αθήνας, επισημαίνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες το καθυστερούν, ενώ θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γ. Σωφρόνης εξήγησε πώς προχώρησε το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στο Δήμο Σαρωνικού με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ ο κ. Τareq Al Jizawi, πρόεδρος της Globiled, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις από πλευράς επενδυτή. Τις εναλλακτικές προτάσεις για την αποτελεσματική ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ, παρουσίασε ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ, ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco A.E., συνέδεσε την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη. Ο κ. Γ. Γιάνναρος, μελετητής, παρουσίασε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου το υπό δημοπράτηση έργο εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού στη Ρόδο, ο κ. Ιωάννης Φαλέκας, Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων,  Δήμου Αλεξ/πολης, το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με ΑΠΕ της Κοζάνης, παρουσίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κων. Δεσποτίδης.

 

Θεσμικό πλαίσιο - ανοικτός Ανταγωνισμός και Κτίρια

Ο κ. Χρήστος Πρωτόγερος, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΠΕΤΑ Α.Ε, η κ. Ντορέττα Αλεξίου, Νομική Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Μιχάλης Σειραδάκης, Σύμβουλος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών - A.E.Π.Π., ο κ. Γ. Καναβάκης, στέλεχος ΚΑΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρούσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΗΜ&ΜΥ, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού στη CIE-Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού, μέλος ομάδας εργασίας Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA/Γεν. Δ/ντής  ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες, και ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος της ΔΗΜΕΡ Α.Ε., έλαβαν μέρος στη συνεδρία που απασχολήθηκε αποκλειστικά με το καίριο επιχειρηματικό θέμα των διαγωνιστικών διαδικασιών. Για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και για την εφαρμογή Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μίλησαν η κ. Γ. Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Α. Τηλέγραφος, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και ο κ. Αρ. Μπότζιος-Βαλασκάκης, στέλεχος Διεύθυνσης Κτιρίων ΚΑΠΕ.

 

27.nikoletatos 28.kaldelis 38.panel

 

 

Ενεργειακές Κοινότητες- Νet Metering -Tήλος 

Στα πλαίσια της συνεδρίας για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι βοηθούν στη διάχυση της παραγωγής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ. Παρουσιάστηκαν από τον κ. Βασίλη Κίλια, Γενικό Διευθυντή ΚΑΠΕ, θεσμικά και πρακτικά θέματα, από τον κ. Χρήστο Παππού, Δήμαρχο Φυλής έγινε αναλυτική παρουσίαση του ενεργειακού πάρκου του Δήμου Φυλής, από τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Λαρισαίων το πρόγραμμα net-metering της Λάρισας και από τον κ. Γ. Νικολετάτο, στέλεχος ΚΑΠΕ αναπτύχθηκαν οι υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας απαραίτητες για την παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιωτικές περιοχές αναφέρθηκαν ο Δρ. Ι. Κ. Καλδέλλης και η Δρ. Αιμ. Μ. Κονδύλη, καθηγητές του Παν/ου Δυτικής Αττικής μέσα από ειδική παρουσίαση του βραβευμένου ευρωπαϊκού παραδείγματος του έργου της «Τήλου», όπου το Πανεπιστήμιο είναι συντονιστής.

Aνάμεσα στους συντονιστές και σχολιαστές των επίκαιρων θεματικών ενοτήτων, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ο κ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Τάσος Τσομπανίδης, Οικονομικός Αναλυτής, euro2day.gr, η κα Άντα Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος, Συντονίστρια Α - ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS και ο κ. Γ. Σιδερής, επιστημονικός συνεργάτης του forum κα.

                               

FormatFactory39.geniki1 FormatFactoryeisagogi geniki

 

Η εκδήλωση, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας– ΡΑΕ, τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ΚΑΠΕ, του ΤΕΕ, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας– ΕΛΕΤΑΕΝ, του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών- ΣΕΦ, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά- ΣΠΕΦ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών- ΣΑΤΕ, του ΚΔΕΠ, επιχειρήσεων και επενδυτών, Δήμων και Περιφερειών και οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ Α-Energy Investments.   Στα πλαίσια των εργασιών δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας και ειδικότερα: Στην ΚΕΔΕ, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στην εταιρεία Sirecled, ενώ αναμνηστική πλακέτα δόθηκε στην εταιρεία Globiled.

 

 

 

Πρόγραμμα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ομιλίες

 

 

 

 

 Πληροφορίες:210.6912183,  210-6012505, Κ. 6978373031 (κ. Α.Τσίρμπα)-e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.