31May2020

 

ΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ

 

Τρίτο φόρουμ για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα
« ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ»

 

         Gen1

             Gen2 Gen3

 

 

Τα  18  νέα έργα ΣΔΙΤ στο φόρουμ  της Α-Εnergy

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας  Α- Energy,

Οι Συμπράξεις ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν για καλά στη ζωή μας  με  θετικές προοπτικές και για τις δυο πλευρές, όπως φάνηκε στο   τρίτο  ετήσιο φόρουμ  για  τις  ΣΔΙΤ  της Α- Energy που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου  με  τη συμμετοχή και  συνεργασία των  άμεσα εμπλεκόμενων  υπουργείων και  επιχειρηματικών/επενδυτικών φορέων. Η  αθρόα συμμετοχή από  περίπου  250 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, επενδυτές, μελετητές , εκπροσώπους  του τραπεζικού τομέα, το ουσιαστικό ενδιαφέρον , οι ερωτήσεις που έγιναν αλλά κυρίως οι ανακοινώσεις των αρμοδίων σχετικά με  τα νέα  έργα  ΣΔΙΤ  και το  πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν χαρακτήρισαν την εκδήλωση.   Όσοι δε πίστεψαν στον θεσμό  σήμερα  δικαιώνονται καθώς η αγορά ανοίγει με πολλά και σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς.

 

Οι αρμόδιοι ομιλητές  αναφέρθηκαν σε 18  νέα  έργα με  Σύμπραξη  Δημοσίου  και  Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) . Από  αυτά  τα  12,  συνολικής  αξίας 1,5 δις. ευρώ  είναι  ήδη δρομολογημένα , ενώ  οι διαγωνισμοί για τα  υπόλοιπα έξι, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.  

 

Το  μήνυμα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία  των υπουργείων Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και  Υποδομών ήταν ξεκάθαρο: Το συνόψισε, μεταφέροντας  τον προσωπικό χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  κ. Μανώλης  Γραφάκος  ως εξής: «Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο   και   θα διευκολυνθούν σε όσους  τομείς  υπάρχει σχετική  ανάγκη και  δυνατότητα. Είτε πρόκειται για  απορρίμματα, είτε  για κτίρια, είτε για  οδικούς άξονες , είτε για ενέργεια -  οδοφωτισμούς  και τηλεπικοινωνίες». Εξειδικεύοντας στο κρίσιμο  θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο  κ. Γραφάκος προανήγγειλε  επίσης την τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού  υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας , η οποία εφεξής θα επιτραπεί.  

          4 5

                           6 7

Θεαματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

 

Από τη  δική  του  πλευρά,  ο  Γενικός  Γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων  και  ΣΔΙΤ  κ. Νίκος  Μαντζούφας, επιβεβαίωσε με  βάση τρέχοντα στοιχεία,  τη  θεαματική  αύξηση του  διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την  Ελλάδα συνολικότερα  αλλά και για  τα έργα  ΣΔΙΤ  ειδικότερα,  όπου  η  χώρα μας  κατέχει  την 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες  στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών.  Παρουσίασε αναλυτικά, τον  χάρτη  των 12 νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικής αξίας  1,5 δις. ευρώ  κάποια  από τα οποία  βρίσκονται  ήδη σε  φάση ανταγωνιστικού διαλόγου  ενώ κάποια άλλα προκηρύσσονται αυτήν την περίοδο.  Στα νέα έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών που θα προκηρυχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες,  αναφέρθηκε ο   Γενικός  Γραμματέας  Υποδομών  κ. Γιώργος  Καραγιάννης, ενώ  ο  Περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η προκήρυξη των οποίων επίσης προετοιμάζεται.  Χαιρετισμό  στο συνέδριο απηύθυνε η  ΚΕΔΕ με τον  Γενικό Γραμματέα της κ. Δημήτρη  Καφαντάρη, ο  Γενικός Γραμματέας  ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος  με τον ειδικό του σύμβουλο κ. Π. Ευγενικό, ο κ. Κωνσταντίνος  Αραβώσης,  Γενικός Γραμματέας  Φυσικού  Περιβάλλοντος  και  Υδάτων  με τον σύμβουλο ΥΠΕΝ  κ.  Βασίλη  Λιόγκα  και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών - ΣΕΓΜ  ενώ σειρά διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν αναλυτικά ορισμένα  από τα  πλέον σημαντικά νέα έργα ΣΔΙΤ.

 

8 9 10b  11

12b 13 14b 16 15
                                      

 

Οι  Τιμητικές  διακρίσεις
Αυτοί που πίστεψαν, υλοποίησαν με επιτυχία και διέδωσαν το θεσμό ΣΔΙΤ


Ως επιστέγασμα, οι τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών σε φορείς επενδυτές και ενημερωτικά μέσα που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, ενώ  έδωσαν και συνολικότερη ώθηση στην  ανάπτυξη του θεσμού  «ζέσταναν» την ατμόσφαιρα,  υπενθυμίζοντας βέβαια ότι πίσω από ένα επιτυχημένο έργο υπάρχει πάντα μεγάλος κόπος, ευθύνη, χρόνος και αγωνία και για τις δυο πλευρές.    

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν: Η   Ειδική  Γραμματεία  ΣΔΙΤ  γιατί  κράτησε σταθερό και χωρίς  ασυνέχεια το τιμόνι των έργων ΣΔΙΤ στη διάρκεια της κρίσης , η  Περιφέρεια  Κεντρικής  Μακεδονίας γιατί στράφηκε στη μέθοδο ΣΔΙΤ για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, ο ΦοΔΣΑ  Κεντρικής Μακεδονίας για τη  Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι  το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αλλά και για την πρόσφατη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, η  ανάδοχος του ίδιου έργου Ανώνυμη Εταιρία  Ειδικού Σκοπού ΣΙΡΡΑ Α.Ε (στην ΣΙΡΡΑ συμμετέχει η Κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP - INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ENVITEC Α.Ε.) για την επιτυχή ολοκλήρωση της μονάδας,  ο  ΟΑΣΑ για  την υλοποίηση της τηλεματικής και  του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ως έργα  με ιδιαίτερη  απήχηση  στο ευρύ κοινό , η  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την προτεραιότητα που έδωσε ως επενδυτής στα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και για την ταχύτητα και ακρίβεια υλοποίησης που υλοποίησε τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου, η ΗΛΕΚΤΩΡ γιατί η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της  Κοζάνης την οποία κατασκεύασε και στην οποία συμμετέχει ως  επενδυτής  άνοιξε το δρόμο στα  περιβαλλοντικά ΣΔΙΤ, η ΖΕΒ ΑΕΕΥ γιατί προώθησε την ενεργειακή εξοικονόμηση με συμμετοχή ιδιώτη-επενδυτή την περίοδο της κρίσης .

 

17 18 19

20 21 22 23b

                       24 25 26 27

 

Στον τομέα εξάλλου  ενημέρωσης για τα έργα ΣΔΙΤ  διάκριση έλαβε το www.euro2day για τη συστηματική ενημέρωση σχετικά με το θεσμό ΣΔΙΤ, το  www.energypress.gr   διακρίθηκε για τo πρωτότυπo ενεργειακό  ρεπορτάζ, το  www.Ecopress για το συστηματικό περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, ενώ στον τομέα επικοινωνίας των έργων, διάκριση έλαβε το ελληνικό τμήμα της Αction Global Communications.  
Προσωπική  τέλος Διάκριση απονεμήθηκε στον  Γιώργο  Πατούλη , Περιφερειάρχη Αττικής, πρώην Πρόεδρο ΚΕΔΕ για την  διαχρονική υποστήριξη  της ανάπτυξης  περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων στους ΟΤΑ την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔΕ

          
ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΑ  ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
                                                  Για πληροφορίες: Τηλέφωνα  210-6912183 210-6912505 Κ. 6974904165  
Εmail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www a-energy.gr

 

 

ΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
   ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ

16 Δεκεμβρίου 2019,  Αthens Divani Caravel,   ώρες  10.30πμ - 18.00μμ

 

prosklisi

 

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του φόρουμ  A- ENERGY,
 
Η νέα γενιά έργων  με Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα είναι το βασικό θέμα του επίκαιρου επενδυτικού φόρουμ  με θέμα  «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ / ΕΝΕΡΓΕΙΑ   ΥΠΟΔΟΜΕΣ    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»  που θα πραγματοποιηθεί στις  16 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο  Athens Divani Caravel..
 
Πρόκειται για την τρίτη ετήσια εκδήλωση με αποκλειστικό θέμα τα έργα  και τον θεσμό των ΣΔΙΤ στα πλαίσια των ενημερωτικών δραστηριοτήτων του επενδυτικού φόρουμ Α - Energy Investments με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των άμεσα ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων υπουργείων, περιφερειών και συνολικότερα οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ  (ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν) και ασφαλώς των ενδιαφερόμενων ιδιωτών επενδυτών , μελετητών-συμβούλων  και εκπροσώπων του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου.
 
Βασικός στόχος  της  είναι να μεταφέρει επιτυχημένες εμπειρίες αλλά και δυσκολίες, να παράσχει πρακτική και πρωτότυπη πληροφόρηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, να φωτίσει άγνωστες πτυχές του θεσμού, αλλά και να συνδέσει τις ΣΔΙΤ με τους αναπτυξιακούς στόχους (διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης) ταυτόχρονα όμως και με τους απαιτητικούς στόχους απορρόφησης του ΕΣΠΑ και  λοιπών ευρωπαϊκών πόρων που έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο.
                 

Η νέα γενιά έργων

 

Τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στο κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και μετά από δέκα σχεδόν χρόνια ωρίμανσης και ανάπτυξης του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα  είναι : Ποια η προοπτική των ΣΔΙΤ στη  νέα προγραμματική περίοδο, και πώς θα «κλείσουν» αυτά που ήδη τρέχουν;  Αμεση επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των έργων. Ευκαιρίες  αλλά και προκλήσεις υλοποίησης.  Πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν. Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι τρόπο καλύτερης αξιοποίησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ιδιωτών; Ποια είναι τα άμεσα σχέδια επέκτασης του θεσμού των ΣΔΙΤ στις  κτιριακές  υποδομές και στους οδικούς άξονες; Ποια και πόσα νέα έργα με Σύμπραξη μπορούν να υλοποιηθούν στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων; Και, τι γίνεται με τα σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των ευρυζωνικών δικτύων όπως επίσης και με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης;
 Ποια η συμβολή των ΣΔΙΤ στην περιφερειακή /τοπική οικονομία.  Αλλά και ποιες είναι οι βασικές παράμετροι υποδοχής και αποδοχής των έργων αυτών από την Κοινωνία και ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών ;
 
Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν ανάμεσα σε πολλά άλλα από τους 30 περίπου διακεκριμένους ομιλητές  που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση. Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν  δυο  εξειδικευμένα workshops,  από τα οποία το ένα αφορά  τους τομείς   ενέργεια υποδομές –τηλεπικοινωνίες και το άλλο τη διαχείριση απορριμμάτων.   Κατά τη διάρκειά τους  θα  γίνουν πρωτότυπες παρουσιάσεις νέων έργων που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ  θα  αναπτυχθούν τεχνικά, νομικά και  χρηματοοικονομικά θέματα   και   θα κατατεθούν εμπειρίες από την υλοποίηση, σκέψεις και προτάσεις βελτίωσης αλλά και  προτάσεις νέων έργων με έμφαση στα θέματα αναφοράς.
                  

 

Οι ομιλητές
 

Η συμμετοχή, τόσο από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας –Περιφερειών και ΟΤΑ όσο και από πλευράς του ιδιωτικού τομέα - επενδυτών συμβούλων-μελετητών αλλά και χρηματοδοτικών οργανισμών είναι σημαντική και σε υψηλότατο επίπεδο .

                    1 2 3 4 5

           6 7 8 9 10

                     11 12 13 14 15


Οι εργασίες  της πρωϊνής συνεδρίας θα ανοίξουν με χαιρετισμό του κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης οι κκ:  Νίκος Μαντζούφας, Γενικός  Γραμματέας Στρατηγικών και  Ιδιωτικών  Επενδύσεων , Μανώλης Γραφάκος,  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης  Αποβλήτων, Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός  Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος  Αραβώσης,  Γενικός  Γραμματέας  Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Γιώργος  Πατούλης,  Περιφερειάρχης Αττικής,  Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μέλος ΔΣ ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης  Γεράνης,  Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας , Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ηλιδας, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Ηλείας , Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, Γιώργος Αγραφιώτης, Γενικός Διευθυντής «ΤΕΡΝΑ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», Πάρης  Μπίλλιας,  Αντιπεριφερειάρχης  Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας, Βασίλης Λιόγκας, Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος,  Συνδέσμου  Ελληνικών  Γραφείων Μελετών ,  Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος  TREK  Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων, Αρης  Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και  Διευθύνων Σύμβουλος  «ΖΕΒ ΑΕΕΥ» , Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών  και  Μηχανικών Υπολογιστών  ΕΜΠ,  Κωνσταντίνος  Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής  Μέριμνας,  Πανεπιστήμιο Κρήτης , Φωτεινή Σάχνικα, Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες  Δικηγ.Εταιρία,  Εκπρόσωποι  Διοίκησης  ΟΑΣΑ , Διοίκησης  Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ),  εκπρόσωπος  Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Χαιρετισμό έχουν επίσης κληθεί να απευθύνουν στο συνέδριο  ο κ. Γιάννης  Τσακίρης, Υφυπουργός  Ανάπτυξης, αρμόδιος για  ΕΣΠΑ και  ΠΔΕ, ο  κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης  και  Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και  εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

 

                      16 17 18 19 20

                                 21 22 23 24 25

                                                                               26 27

Συντονισμό των εργασιών και των  work-shops θα κάνουν οι κκ . Γιώργος Ηλιόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- ΕΕΔΣΑ, Πέτρος Σφηκάκης, Διευθύνων Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες  Δικηγορική Εταιρία, Γιάννης Κίτσος, Πρόεδρος Τμήματος, Αρχή  Εξέτασης Προδικαστικών    Προσφυγών (A.E.E.Π.) , Γιώργος Σιδερής, Επιστημονικός  Συνεργάτης  A -Energy.

Οι υποστηρικτές

Χορηγοί του συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρεία «LEXPARTNERS Σφηκάκης &Συνεργάτες», η « ΖΕΒ ΑΕΕΥ», εταιρία Ενεργειακών Υπηρεσιών- Εsco  και  υποστηρικτής είναι  η  « TREK  Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων».  

 

Οι τιμητικές διακρίσεις

Με την ευκαιρία εξάλλου των εργασιών και στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του θεσμού ΣΔΙΤ στην Ελλάδα θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις φορέων, επενδυτών και ενημερωτικών μέσων που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υποστήριξαν  και ενημέρωσαν σωστά το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με το θεσμό , ενώ τέλος έδωσαν συνολικότερη ώθηση στην ανάπττυξη του θεσμού.

                     

Πρόγραμμα

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές:

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 (κα.Τζουμάρα, κ. Βέλλιος)

Για το Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ. 6978373031

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www. a-energy.gr

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ (2)

 

  ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

 

               PHOTO 1 PHOTO 2 PHOTO 3 PHOTO 4

 

 

Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας:
Το ξεκίνημα μιας ώριμης αγοράς!

            

 

Η αγορά «διψά» για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες και το μέγεθος των επενδύσεων. Θεωρεί την αποθήκευση προνομιακό χώρο για επενδύσεις αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσότερων ΑΠΕ και, ιδιαίτερα, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με   αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.  Περιμένει δε  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το συντομότερο δυνατό,  τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά «διψά» για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες και το μέγεθος των επενδύσεων. Θεωρεί την αποθήκευση προνομιακό χώρο για επενδύσεις αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσότερων ΑΠΕ και, ιδιαίτερα, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με   αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.  Περιμένει δε  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το συντομότερο δυνατό,  τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

Πρόκειται για το συνοπτικό συμπέρασμα των εργασιών του πρόσφατου επιστημονικού - επενδυτικού συνεδρίου: «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ» που διοργανώθηκε με επιτυχία και συμμετοχή πλήθους ενδιαφερομένων στις 15 Ιουλίου  στην Αθήνα. Ο μεγάλος αριθμός (περίπου 180 άτομα κορυφαία κυρίως  στελέχη του ενεργειακού χώρου) και το αδιάπτωτο  ενδιαφέρον  για τις πρωτότυπες ομιλίες και παρουσιάσεις που έγιναν από τους διακεκριμένους ομιλητές χαρακτήρισαν την εκδήλωση.

 

 

 Ο «οδικός» χάρτης για την αποθήκευση ενέργειας

 

                  PHOTO 5 PHOTO 6 PHOTO 7 

               PHOTO 8 PHOTO 9 PHOTO 10

           PHOTO 11 PHOTO 12 PHOTO 13 

 

Σημειώνεται ότι το φόρουμ «άνοιξε» το  σημαντικό αυτό θέμα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ (με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο) επεξεργάζεται τα συμπεράσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.  Από την δική του πλευρά  το ΕΜΠ κατέθεσε πρωτότυπα στοιχεία  της μελέτης του για την  ανάπτυξη  των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της αποθήκευσης ενέργειας.  Όπως επίσης αναφέρθηκε, η διαθεσιμότητα και ο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, με εμφανή θετικά αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον. Μπορεί να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τους καταναλωτές σε περιπτώσεις black-out, καθώς και να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια στις ώρες αιχμής, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο υψηλό. Εξισορροπεί  επίσης την  ηλεκτρική  ισχύ  από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου οι μονάδες να λειτουργούν αποδοτικά υπό σταθερό φορτίο, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξομειώσεις της παραγόμενης ισχύος. Τέλος, αποθηκεύει  την περίσσεια  ενέργεια στα χρονικά διαστήματα με μικρότερη κατανάλωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρών αιχμής, μειώνει το  οριακό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση των φορτίων αιχμής και τέλος βελτιώνει την ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος με ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων έντασης και συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.Σημειώνεται ότι το φόρουμ «άνοιξε» το  σημαντικό αυτό θέμα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ (με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο) επεξεργάζεται τα συμπεράσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.  Από την δική του πλευρά  το ΕΜΠ κατέθεσε πρωτότυπα στοιχεία  της μελέτης του για την  ανάπτυξη  των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της αποθήκευσης ενέργειας.  Όπως επίσης αναφέρθηκε, η διαθεσιμότητα και ο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, με εμφανή θετικά αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον. Μπορεί να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τους καταναλωτές σε περιπτώσεις black-out, καθώς και να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια στις ώρες αιχμής, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο υψηλό. Εξισορροπεί  επίσης την  ηλεκτρική  ισχύ  από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου οι μονάδες να λειτουργούν αποδοτικά υπό σταθερό φορτίο, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξομειώσεις της παραγόμενης ισχύος. Τέλος, αποθηκεύει  την περίσσεια  ενέργεια στα χρονικά διαστήματα με μικρότερη κατανάλωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρών αιχμής, μειώνει το  οριακό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση των φορτίων αιχμής και τέλος βελτιώνει την ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος με ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων έντασης και συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τα σχετικά videos της εκδήλωσης που προβλήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή  μετάδοση  (Live-streaming) είναι ανεβασμένα στα εξής links:

 https://youtu.be/fomGW7wxN5E α΄μέρος συνεδρίου και  

https://youtu.be/OXQrg0V31Pk    β΄ μέρος συνεδρίου.  

 

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανέβουν στο παρόν site οι ομιλίες, η έκθεση δημοσιότητας  και λοιπό φωτογραφικό υλικό. Το φόρουμ Α-Energy προετοιμάζει επίσης  μια έκθεση συμπερασμάτων που θα δημοσιοποιηθεί και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς του συνεδρίου θα προωθηθεί προς όλους όσους έλαβαν μέρος, προς τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γενικά προς το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται.

 

PHOTO 14 PHOTO 15 PHOTO 16 PHOTO 17

Ομιλίες και παρουσιάσεις

 

Ευχαριστούμε θερμά για μια ακόμα φορά τους φίλους και συνεργάτες του φόρουμ για το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Τ: 210 6912183 | 210 6912505

Κ: 6974904165

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www. a-energy.gr

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
   ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

15  Ιουλίου 2019,  Αthens Divani Caravel,   ώρες  10.00πμ - 17.00μμ

 

prosklisi

 

Αυλαία για την Αποθήκευση Ενέργειας

            

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΑΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια:  Αποθήκευση- Νέα Έργα ΑΠΕ»
    15  Ιουλίου 2019, Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel  

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

 

Με  μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε  το επίκαιρο επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Νέα Έργα ΑΠΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 15  Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel και ώρες 10.15πμ-17.00μμ.

 

Ο καταλυτικός ρόλος της  Αποθήκευσης  Ενέργειας  για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας και το υπό διαμόρφωση σχετικό θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τα  νέα  έργα και Επενδυτικά Προγράμματα  στον τομέα των ΑΠΕ, η χρηματοδότηση και  οι επιστημονικές καινοτομίες στην καθαρή ενέργεια είναι τα βασικά θέματα του επιστημονικού-επενδυτικού φόρουμ  που   θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15  Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel με τίτλο «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Διασυνδέσεις-Νέα Έργα ΑΠΕ»

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τον επιστημονικό συντονισμό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου-ΕΜΠ  και  ειδικότερα της  Σχολής   Μηχανολόγων Μηχανικών-Εργαστήριο Υδροδυναμικών  Μηχανών, τη  συμμετοχή επίσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, τη  συνεργασία  και συμμετοχή  της  Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας  καθώς επίσης των συναρμόδιων για  τις  ΑΠΕ  δημόσιων/ ιδιωτικών  φορέων όπως  επίσης  και  εκπροσώπων της  αγοράς. Έχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν   αρμόδιοι  ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς, όπως επίσης επενδυτές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργανωτής είναι  η  πρωτοβουλία  και το φόρουμ  Α-Energy  Investments  στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων τους  για  την προώθηση της  καθαρής ενέργειας στη χώρα μας.Θέματα που θα συζητηθούν 

 

a b c d

 

Ο ειδικός ρόλος και οι άμεσες προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας  αφενός για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και αφετέρου για  το μηδενισμό της απορριπτόμενης ενέργειας ΑΠΕ.  Το υπό διαμόρφωση  νέο κανονιστικό  και ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της   τρέχουσας  δημόσιας διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 

 

 Ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο – Η δημόσια διαβούλευση

Mε τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων να έχουν ήδη υποβληθεί και τη Ρυθμιστική Αρχή να προχωρά αυτήν την περίοδο στην αξιολόγηση, η οικονομική βιωσιμότητα/τιμολόγηση, η συμμετοχή   στις αγορές ενέργειας   και η αδειοδότηση   των Αποθηκευτικών Σταθμών Μεγάλης Κλίμακας και των Διεσπαρμένων Αποθηκευτικών Σταθμών παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα της περιόδου.

 

Τα νέα έργα ΑΠΕ

Η προοπτική των νέων έργων που προέκυψαν στα πλαίσια των πρόσφατων μειοδοτικών διαγωνισμών αλλά και η προοπτική των μικρότερων εκτός διαγωνισμών έργων   είναι ένα ακόμα επίκαιρο θέμα της εκδήλωσης με τον τομέα της καθαρής ενέργειας να αναδεικνύεται ως ο πραγματικός πρωταγωνιστής  στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών της περιόδου. Στρατηγικοί επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο  Όμιλος ΔΕΗ, ο Όμιλος ΕΛΠΕ και άλλοι όμιλοι θα παρουσιάσουν νέα έργα και επενδυτικά προγράμματα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και σε νεοεισερχόμενους  στον τομέα της καθαρής ενέργειας επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες να παρουσιάσουν έργα και απόψεις τους. Παράλληλα και οι μικρότεροι επενδυτές (πρωτίστως της αγοράς των φωτοβολταϊκών) θα έχουν τη δυνατότητα  παρουσιάσεων/ τοποθετήσεων  σε ενότητα αμέσου ενδιαφέροντός τους.

 

Οι επιστημονικές καινοτομίες

Οι επιστημονικές καινοτομίες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των  ΑΠΕ συνολικότερα,   αλλά και ο  ειδικός  ρόλος των  τοπικών κοινωνιών για την επιτυχία  των έργων  της «καθαρής ενέργειας» είναι επίσης θέματα που θα αναδειχθούν στα πλαίσια των επίκαιρων παρουσιάσεων.

      

 Οι Ομιλητές 

 

          1 a1 3 4 5

  6 7 8 9 10 alexandra

    viougiouklakis1 12 13 14 15 b1

                                                    d1 g1 g2

 

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης , ο κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ο Δρ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής& Πρόεδρος ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,  ο  κ.  Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μέλος Ολομέλειας ΡΑΕ, ο  κ. Γιώργος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος ΔΕΗ,  ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης,  Όμιλος ΔΕΗ Α.Ε., ο Δρ.  Διονύσιος Παπαχρήστου, συντονιστής Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο  κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ , η  κα Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , η κα Μαβίκα Ηλιού, Director & Group ESMS Officer, Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική - Wholesale Products, Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα, Τράπεζα  Πειραιώς, ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου,  Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ , η κα Iσμήνη Δημητριάδου, Στέλεχος τμήματος πολιτικής ανάπτυξης και αποθήκευσης ενέργειας, ΡAE, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, o Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος Εuropean Renewable Energies Federation, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης-ΙΕΝΕ, Μέλος Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, ο κ. Γιώργος Σταματάκης, Διευθυντής Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων  ΔΕΗ, o Δρ. Αθανάσιος Στούμπος,  Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, o κ. Γιώργος Χριστοφορίδης,  Αν. καθηγητής  Παν/μιο  Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι επίσης της Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΔΕΔΔΗΕ, και άλλων σημαντικών φορέων.

 

Συντονισμό των θεματικών ενοτήτων  του συνεδρίου έχουν κληθεί να κάνουν  η κα Αλεξάνδρα  Σδούκου, σύμβουλος Προέδρου της ΝΔ  για  θέματα Ενέργειας   και  Περιβάλλοντος, ο κ. Γιάννης  Βουγιουκλάκης, στέλεχος  Giz, το  Εργαστήριο Υδροδυναμικών  Μηχανών ΕΜΠ  και  το ΚΑΠΕ.

 

Χαιρετισμούς εξάλλου στην εκδήλωση έχουν κληθεί  να απευθύνουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού  για την Ενέργεια και το Κλίμα –ΕΣΕΚ και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου.

 

Συμμετέχοντες φορείς

Η  ΡΑΕ, το Πολυτεχνείο (επιστημονικός συντονιστής), οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το ΚΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΣΕΦ, ο ΣΠΕΦ, το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ) και άλλοι επιστημονικοί, δημόσιοι, ιδιωτικοί και επιχειρηματικοί φορείς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ενεργά  στις επίκαιρες εργασίες. Την εμπειρία τους έχουν  επίσης κληθεί να μεταφέρουν αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

                     

Πρόγραμμα

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές:

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 (κα.Τζουμάρα, κ. Βέλλιος)

Για το Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ. 6978373031

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www. a-energy.gr

 

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας- Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα - Συμπεράσματα

 aen

 

 Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα
    Παρουσίαση των  δράσεων  ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις
και των αποτελεσμάτων των πρώτων ενεργειακών ελέγχων στο  Α- Energy forum

 

                         geniki 1 geniki2 geniki3

 

Τις  πρώτες εξειδικευμένες  δράσεις  του  ΕΣΠΑ  για την εξοικονόμηση  ενέργειας  και  την αξιοποίηση  Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας  στη  βιομηχανία και επιχειρηματικότητα,   παρουσίασαν τις προάλλες με την ευκαιρία του επενδυτικού  φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα», η κα Γιάννα Νίκου , Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας  και  ο  κ. Γεώργιος Μάρκου, Σύμβουλος του  Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μ. Βερροιόπουλου.  

Την εκδήλωση  που οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ, χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας  Σκρέκας,  υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης,   o κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης - πρώην υπουργός Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας και εκπρόσωποι των σημαντικών επιχειρηματικών φορέων που   υποστήριξαν  το συνέδριο. Οι ανακοινώσεις που έγιναν στα πλαίσια της εκδήλωσης είχαν ευρύτατη κάλυψη στα ΜΜΕ και την παρακολούθησαν συνολικά περίπου 170 στελέχη του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου.  

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, οι πρώτες δυο εξειδικευμένες  δράσεις  του  ΕΣΠΑ  για την εξοικονόμηση  ενέργειας  και  την αξιοποίηση  ΑΠΕ  στις επιχειρήσεις προκηρύσσονται εντός Μαρτίου,    με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%. Ειδικότερα θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση.  Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες, περιλαμβάνονται  η  ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης / θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες Ενεργειακών Συμβούλων/ Ελέγχων/ Επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και  διαχείρισης.

Συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία

Επειδή  όμως, όπως  χαρακτηριστικά τόνισε η  κ. Νίκου , οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας  που  θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική  βιομηχανία εκτιμώνται  σε δεκάδες  δις. ευρώ,  το  ΥΠΕΝ , όπως  και οι τράπεζες  προετοιμάζουν συνδυασμένα  χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και  άλλων πηγών, ακόμα-ακόμα  και αδιάθετων δικαιωμάτων  εκπομπών αερίου  θερμοκηπίου.  Ήδη,  όπως   ανέφερε   η κα  Μαβίκα Ηλιού, Διευθύντρια  Green Banking & Αναπτυξιακών προγραμμάτων  της  Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE  (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.               

 

2.nikou 3.skrekas 4.maniatis 21.petroliagki

                           panel 1 panel 2

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας  Σκρέκας,  υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης,     αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα σε πρόσφατη μελέτη της PWC  σύμφωνα με την οποία, η ελληνική βιομηχανία αγοράζει πολύ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια  σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες  και πρότεινε  τη μείωση των φόρων που την επιβαρύνουν, όπως  επίσης  τη μείωση  του κόστους δανεισμού. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης - πρώην υπουργός Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας  επέμεινε ιδιαίτερα στην επίσπευση της απορρόφησης των διατιθέμενων για την εξοικονόμηση ενέργειας πόρων του ΣΕΣ-ΕΣΠΑ για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι.
               
 

Το  αίτημα εξαγωγέων και εφοδιαστικής για επενδυτικά κίνητρα

 

Από τη δική τους πλευρά,  οι σημαντικοί επιχειρηματικοί  φορείς  που  υποστήριξαν  το συνέδριο (οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Εnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ), ζήτησαν από την Πολιτεία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας:  Η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανέφερε  ότι σύμφωνα με σχετική  έρευνα του Συνδέσμου,  το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, μετά την έλλειψη ρευστότητας. Συνεκτιμώντας  στοιχεία    της  Γενικής  Γραμματείας  Ενέργειας,  σύμφωνα με τα οποία  η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία  έχει περιθώριο βελτίωσης   από  10 -  50%,  ο ΠΣΕ  είναι  ανοικτός στην αξιοποίηση   σχετικών  κινήτρων τα οποία θεωρεί  όχι απλώς χρήσιμα αλλά και αναγκαία ώστε τα ελληνικά προϊόντα   να παραμείνουν   ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  Η κα Σακελλαρίδη, επεσήμανε επίσης,  ότι η ενέργεια,  αποτελώντας  το 28% του εξωτερικού εμπορίου, συνετέλεσε στην εκτόξευση  των εξαγωγών  το 2018  σε  ύψος άνω  των  30 δις ευρώ.  Για να προσθέσει, ότι  το εξωτερικό εμπόριο ενεργειακών προϊόντων ξεπερνάει τα 21 δις ευρώ ετησίως, αν και ο  ενεργειακός κλάδος και τα καύσιμα  βαραίνουν σημαντικά  το εμπορικό ισοζύγιο  με περίπου 3,2 δις ευρώ.  

Ο  κ. Ν. Ροδόπουλος, εκπροσωπώντας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά , αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Logistics  στην οποία είναι πρόεδρος, πρότεινε τη  δημιουργία βιώσιμων σχεδίων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον τομέα των city logistics και  την εξειδίκευση   των παρεχόμενων κινήτρων για την «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα,  υπενθυμίζοντας ότι το 16% της επιβάρυνσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από τις μεταφορές.
Στην έμφαση που δίνουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα  σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, επέμεινε η κα Β.  Παπαδημητρίου,  Γενική  Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Τροφίμων & Ποτών, ενώ  ο κ. Δ. Γρηγορόπουλος,  Πρόεδρος  Ελληνικής Ένωσης  Βιομηχανιών Ψύχους παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει  ποσοστό  άνω του 60% στα λειτουργικά έξοδα των βιομηχανιών-μελών.

 

                              16.parson 17.papadopoulos 22.louizidis 18a.karagoule

 

 

ΔΕΗ: Από τα μεγαλύτερα στηρίγματα  για την ελληνική βιομηχανία   

 

Από τη δική του πλευρά,  ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ ήταν, είναι και παραμένει διαχρονικά από τα μεγαλύτερα στηρίγματα  για την ελληνική βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται και  από το ελάχιστο μερίδιο που έχουν οι άλλοι πάροχοι ενέργειας στην υψηλή τάση - δηλαδή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος σε σχέση   με την εντατική στροφή προς τις ΑΠΕ που υλοποιεί στην παρούσα φάση  με επιτυχία η ΔΕΗ, αλλά και για την προοπτική της επιχείρησης συνολικότερα. Στα «κακά» νέα που   αφορούν τον βιομηχανικό τομέα  αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος  Λουμάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά -ΣΠΕΦ , επισημαίνοντας ότι η απόσταση της ενεργειακής  του  απόδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι πολλαπλάσια  Έτσι ,ενώ στην Ελλάδα ο βιομηχανικός τομέας καταναλώνει 132 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου για κάθε εκατομμύριο ΑΕΠ που παράγει, στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόλις 92 τόνοι. Δηλαδή η ελληνική βιομηχανία καταναλώνει 43% περισσότερη ενέργεια για να παράξει την ίδια ποσότητα ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ.
Στο  ρόλο του φυσικού αερίου στη μετασχηματιζόμενη αγορά ενέργειας, αλλά και στη συμβολή  της συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στην εξοικονόμηση ενέργειας  αναφέρθηκε εκπροσωπώντας την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ο εμπορικός της διευθυντής κ. Α. Τόσιος. Τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας  στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας,  επεσήμανε  ο κ. Κ. Αραβώσης, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής Προϊόντων και  Υπηρεσιών της  Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης  Επιχειρήσεων, ενώ γενναίες πολιτικές αποφάσεις για μια πιο επιθετική πολιτική  ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και των λοιπών ΑΠΕ , ζήτησε  ο κ. Σ. Καπέλλος, Πρόεδρος  Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ.  

Θετική προοπτική για συστήματα/τεχνολογίες ψύξης, ΑΠΕ ,φωτισμό

 

Η προφανής ανάγκη  της ελληνικής βιομηχανίας  να προβεί  στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς για αύξηση  της  ενεργειακής της απόδοσης  επισημάνθηκε  ως ευκαιρία από το σύνολο των  40 περίπου διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα  με δημιουργικές  επενδυτικές αλλά και τεχνολογικές προτάσεις:    
Η κα Φ. Καραμάνη, στέλεχος του ΚΑΠΕ, παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας προτείνοντας  βελτιώσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκπρόσωποι Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Escos) ανάμεσα στους οποίους εξήγησαν πώς λειτουργούν  στην πράξη οι λύσεις «Pay as you save» , δηλαδή η αποπληρωμή των σχετικών επενδύσεων μέσα από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.  Ο κ. David Parsons, Commercial Director Energy– Efficiency– Innovation SOL X ENERGY επέμεινε ιδιαίτερα στην προοπτική που έχουν στην Ελλάδα η ηλιακή τεχνολογία και τα συστήματα και τεχνολογίες ψύξης, ενώ ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών “ΖΕΒ ΑΕΕΥ” δήλωσε αισιόδοξος για την πλήρη ωρίμανση πλέον του «ελληνικού» μοντέλου Esco στη χώρα μας και την εφαρμογή του και στη βιομηχανία. Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Εξοικονόμησης Ενέργειας στη Βιομηχανία παρουσίασαν η κα Νίκη Καραγκουλέ Καραγεώργου,  Γενική Διευθύντρια “RES INVEST” και κ. Νεκτάριος Μωραΐτης, Head of Energy Performance- RES Invest ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco- θυγατρικής εταιρείας Ομίλου ΔΕΗ και Αttica Finance αναφέρθηκε στην  ενεργειακή εξοικονόμηση ως μοχλό  ανάπτυξης της  βιομηχανίας. Τον φωτισμό  ως «εύκολο» μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία παρουσίασε η κα. Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου, Διευθύντρια Sielight.

Οι πρώτοι ενεργειακοί έλεγχοι στη βιομηχανία

 

Ειδική εξάλλου παρουσίαση έγινε και  για το  επίσης επίκαιρο  θέμα των  ενεργειακών ελέγχων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο υποχρεωτικά σε περίπου 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες:
Η κα. Μαργαρίτα  Πετρολιάγκη,  Προϊσταμένη Τμήματος  Επιθεώρησης Ενέργειας  Νοτίου Ελλάδας, του ΥΠΕΝ,  παρουσίασε  τα συμπεράσματα από τους πρώτους  200 περίπου ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταναλισκόμενη ενέργεια.  Στην προστιθέμενη αξία των ενεργειακών ελέγχων στη βιομηχανία αναφέρθηκε ο  κ.  Σάββας  Λουϊζίδης,  Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, ενώ τον Οδηγό  ενεργειακών ελέγχων παρουσίασε ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Μέλος της ειδικής επιστημονικής επιτροπής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕE, Ενεργειακός Σύμβουλος της UIPI. Στην ουσιαστική ευκαιρία των  ενεργειακών  για οικονομικά ανταποδοτικές μορφές ενεργειακής κατανάλωσης στη βιομηχανία  επέμεινε  ο κ. Γιώργος Παντελίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Imperial College, EUREM Ενεργειακός ελεγκτής  Γ' τάξης, ΖΕΒ Α.Ε.Ε.Υ, ενώ σχετικά σχόλια και διαπιστώσεις έκαναν  και από πλευράς τους  οι  κ.κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Ενεργειακός Ελεγκτής Γ΄ Τάξης, Α. Καλαντζής  και  Γ. Δημητριάδης  της  MIRTEC ( πρώην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) , Δ  Φιλίππου και Ν. Καριανάκης βιομηχανικά στελέχη,  ενώ η κ.   Ε. Ρώμα,  Policy Analyst, του  ΣΕΒ  παρουσίασε τις νέες ειδικότητες στο πλαίσιο της γοργά αναπτυσσόμενης ενεργειακής αγοράς.  Τις  θεματικές ενότητες,  συντόνισαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης  κ. Γ. Χατζηβασιλειάδης,  ο κ. Γ. Αγερίδης, διευθυντής ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ο κ. Γ. Σιδερής, επιστημονικός σύμβουλος του φόρουμ  Α- Εnergy και η κ. Α. Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος. Στο κλείσιμο των εργασιών το συνοπτικό συμπέρασμα ήταν ότι οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα  αποτελούν  μονόδρομο για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού  κόστους ενέργειας  στην επιχειρηματικότητα συνολικότερα.
                     

Υποστηρικτές

 

Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν  η “Υου Save”- εταιρεία  του ομίλου  HELLAGRO AE και χορηγός η «ΖΕΒ Α.Ε.Ε.Y.».  Υποστηρικτές  ήταν   η “Res Invest” και η “LDK Consultants”.

 kentriki epano

 

Ομιλίες και παρουσιάσεις Για τη δημοσιότητα Για τους υποστηρικτές

 

 

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Τ: 210 6912183 | 210 6912505, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., κα Άννα Τσίρμπα - Υπεύθυνη Επικοινωνίας