04Δεκέμβριος2021

A-energy

Βρίσκεστε εδώ: Home ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΑΝΕΛ 24/10/2012 Workshop

Workshop με το ΥΠΕΚΑ

Ύστατη έκκληση επενδυτών ΑΠΕ προς το ΥΠΕΚΑ

 

To «κούρεμα» των απαιτήσεων και η επόμενη μέρα για τις ΑΠΕ

Ύστατη έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του χώρου, απευθύνουν οι επενδυτές του χώρου και ειδικά οι επενδυτές των φωτοβολταϊκών. Σε αναμονή των τελικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το δεύτερο πακέτο μέτρων που αφορά τις ΑΠΕ και την επιβολή της πολυσυζητημένης έκτακτης εισφοράς, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων των ΑΠΕ, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πτώχευσης επιχειρήσεων, δεδομένης αφενός της καθυστέρησης πληρωμών από τον λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και αφετέρου της έκθεσής εκατοντάδων επιχειρήσεων του χώρου στον τραπεζικό δανεισμό.

Οι επενδυτές των ΑΠΕ φαίνεται να πιστεύουν, ότι ακόμα και σήμερα με τις σχετικές αποφάσεις περίπου προδιαγεγραμμένες είναι δυνατόν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις στο θέμα της έκτακτης εισφοράς στα πορτογαλικά πρότυπα, έτσι ώστε και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος που έχει σήμερα ο ΛΑΓΗΕ να εξυπηρετηθεί, παράλληλα όμως και το επενδυτικό κλίμα να προστατευθεί, τόσο για τους ΄Ελληνες, όσο και για τους ξένους επενδυτές. Εκ των ουκ άνευ βέβαια, θεωρείται η ανάγκη να υποστηριχθεί η υλοποίηση των ήδη συμβολαιοποιημένων έργων αλλά και των έργων υπό εξέταση, δεδομένου ότι και αυτά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των παρεμβάσεων που έκαναν οι φορείς των ΑΠΕ στο πλαίσιο του πολύ «καυτού» Work-shop με θέμα την επόμενη μέρα για τις ΑΠΕ που οργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του διήμερου χρηματοδοτικού φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ) και της EURELECTRIC με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ).

Του Work-shop είχε προηγηθεί ομιλία του Γενικού Γραμματέα ΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκη, αλλά και πάνελ με θέμα « Την επόμενη μέρα των ΑΠΕ».

 

Οι προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν

1Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις και άρχισε το Work-shop τα πνεύματα … άναψαν καθώς ο κ. Δημήτρης Τσαλέμης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος και συντόνιζε τη συζήτηση βρέθηκε υπό τα διασταυρούμενα πυρά των επενδυτών ΑΠΕ που ήταν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Υπουργείου που, όπως τόνιζαν, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς που κανείς ακριβώς δεν ξέρει ποια θα είναι – θα ανέλθει στο 10% ή κατ’ άλλες φημολογίες και στο 20% επί των ακαθάριστων εσόδων των ΑΠΕ; – και μέχρι σήμερα τρεις μήνες, αργότερα, δεν έχει κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Υπήρχαν επίσης άλλοι επενδυτές που διέθεταν τις άδειες και περίμεναν να τους χορηγηθεί η σύνδεση οι οποίοι, όπως τόνιζαν, όχι απλά παγιδεύτηκαν με την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου για αναστολή των νέων αδειών φωτοβολταϊκών αλλά επιπλέον είδαν τις άδειές τους να αναστέλλονται εξαιτίας της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου το οποίο αν και οφείλει εκ του νόμου να χορηγεί σύνδεση μέσα σε τέσσερις μήνες, δεν το κάνει. Οι επενδυτές ρωτούσαν αν υπάρχει μελέτη που να τεκμηριώνει ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στα φωτοβολταϊκά και διαμαρτύρονταν ότι η πολιτική του ΥΠΕΚΑ με τις 5μηνες υπερημερίες των πληρωμών και τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις για την επιβολή υψηλών έκτακτων εισφορών επί μοχλευμένων επενδύσεων όχι απλά δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα αλλά απειλεί να οδηγήσει κάποιους επενδυτές σε χρεωκοπία. 

 

Το κούρεμα των εκκρεμών απαιτήσεων

Ο κ. Τσαλέμης, από τη μεριά του, αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, πρόσθεσε όμως ότι βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση. Έχει προκύψει μια κατάσταση υπερθέρμανσης στην αγορά των φωτοβολταϊκών γιατί δόθηκαν υπερβολικά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατηγορία των έργων και δημιουργήθηκαν προβλήματα. «Είχαμε δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για τους επενδυτές τις οποίες δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε», πρόσθεσε. Το μνημόνιο προβλέπει να κλείσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για την επόμενη δόση. Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχει γίνει και σε άλλες χώρες, είπε ο κ. Τσαλέμης, ενώ στην Ισπανία, όπου το σύστημα δεν εξορθολογίστηκε, εν τέλει κατέρρευσε. «Δεν είναι δυνατό να αυξήσουμε μόνο τις εισροές, πρέπει να εξορθολογίσουμε και τις εκροές. Για να γίνει βιώσιμο το σύστημα. Θα γίνει με κούρεμα των εκκρεμών απαιτήσεων, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» κατέληξε το στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

 

Ν.Δρόσος, διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ: Το βάρος στα συμβολαιοποιημένα έργα

2O κ. Νικόλαος Δρόσος, διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ, δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα των ΑΠΕ, πρωτίστως μάλιστα για τα φωτοβολταϊκά, παρά τα σημερινά προβλήματα. «Είχαμε μία κάπως αιφνίδια ανατροπή του γνωστού σκηνικού με την αναστολή της χορήγησης αδειών για τα φωτοβολταϊκά που μεσολάβησε», αναγνώρισε, «υπάρχουν όμως και πολλά έργα που συνεχίζονται και είναι σε εξέλιξη. Πολλά φωτοβολταϊκά έχουν πάρει όρους σύνδεσης, υπάρχουν έργα που εκτελούνται, κατά συνέπεια η επόμενη μέρα μας βρίσκει με έναν μεγάλο όγκο συμβολαιοποιημένων έργων αλλά κι έναν όγκο έργων υπό εξέταση που το σύνολό τους ξεπερνά τα 200MW». Αντιθέτως, δεν βλέπει με την ίδια αισιοδοξία  την ανάπτυξη της βιομάζας, όπου τα αιτήματα δεν είναι πολλά, η κατάσταση των σταθμών συναντά διάφορα προβλήματα και δεν φαίνεται να αποκτά δυναμική.  

 

 Π. Παπασταματίου, πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ: Για μια ανταγωνιστική αγορά

3Ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), επέμεινε κυρίως στην αναγκαιότητα να μην στραγγαλιστεί η αγορά των ΑΠΕ με έκτακτα μέτρα στο όνομα της κρίσης. «Όποια συζήτηση κάνουμε για ανάπτυξη δεν γίνεται στο κενό», επισήμανε, «αλλά μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η κρίση να ξεπεραστεί σε 12 μήνες. Μέχρι στιγμής η ανάπτυξη των ΑΠΕ ήταν δυναμική. Το έτος 2011-12 ήταν έτος ρεκόρ για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και διαφαίνεται ότι το έτος 2013-4 έτος μπορεί να γίνει έτος ρεκόρ για τα αιολικά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην στραγγαλίσουμε την ανάπτυξη, να μην στραγγαλίσουμε τις ΑΠΕ που υπήρξε ο μοναδικός κλάδος που αναπτύσσονταν εν μέσω κρίσης». Ο στόχος, κατά τον κ. Παπασταματίου, πρέπει να είναι να διατηρηθεί ανταγωνιστική και ανοιχτή η αγορά, και να πολλαπλασιαστεί η παραγωγή των ΑΠΕ. Με δυο λόγια: «Μην σκοτώνετε την αγορά. Είναι λάθος». 

 

Σ. Σεϊμανίδης, εκπρόσωπος ΕΣΗΑΠΕ: Εθελοντική συμβολή με ανταποδοτικότητα

4«Να κρατήσουμε την αγορά μας ανοιχτή’, ήταν το απόσταγμα και της παρέμβασης του κ. Σάββα Σεϊμανίδη, εκπροσώπου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) που πήρε στη συνέχεια το λόγο. Ο κ. Σεϊμανίδης άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ακαθάριστα κέρδη των έργων ΑΠΕ που, όπως είπε, θα λύσει μεν το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ αλλά θα διαταράξει τη λειτουργία της αγοράς. Η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου, τόνισε, και θα διώξει και Έλληνες αλλά κυρίως ξένους επενδυτές καθώς οι τελευταίοι έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες οι οποίες δεν επιδεικνύουν την ελαστικότητα των ελληνικών και εφόσον βγουν υπερήμεροι, τους πιέζουν με σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο εκπρόσωπος του ΕΣΗΑΠΕ δήλωσε έτοιμος να συμφωνήσει με τις θέσεις του ΥΠΕΚΑ περί υπερθέρμανσης του κλάδου των φωτοβολταϊκών, παρά ταύτα επέμεινε ότι η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς είναι κακή λύση διότι πλήττει και την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει αντί των έκτακτων εισφορών θα ήταν κάτι πολύ κοντινό στο παράδειγμα των Πορτογάλων, και συγκεκριμένα  πρότεινε : Να καλέσει ο υπουργός όλους τους φορείς να συνεισφέρουν εθελοντικά. «Όχι ελάτε εδώ να σας επιβάλλω ένα 10% στα ακαθάριστα κέρδη. Να κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουμε, να προχωρήσουμε σε μια εθελοντική συμβολή αλλά με κάποια ανταποδοτικότητα, για παράδειγμα να δώσουμε χρήματα και να πάρουμε παράταση  δικαιωμάτων». Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσεχθεί από την πολιτεία, κατέληξε ο κ. Σεϊμανίδης, είναι το τι ισχύει στην Ευρώπη «γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Οι ΑΠΕ αναδεικνύονται πια ως μείζον παίκτης στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Κανείς δεν περίμενε το 2000 όταν ξεκινούσε η προώθηση των ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα εξελίσσονταν τόσο γρήγορα. Και ακόμη δεν έχουν παρθεί κατ’ ουσίαν οι αποφάσεις για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό μείγμα ενέργειας. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν θα μπουν δεσμευτικοί στόχοι για το 2030, όπως συζητιέται τώρα και τι ρόλο θα κληθούν να παίξουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι ΑΠΕ».

 

Αλ. Ζαχαρίου, πρόεδρος ΣΕΦ: Επείγει η αναθεώρηση υπολογισμού της κιλοβατώρας

5Ο κ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), έδωσε μια εικόνα της ανάπτυξης του κλάδου μέχρι σήμερα, τόνισε τα φανερά αλλά και τα λιγότερο εμφανή οφέλη των ΑΠΕ και αντιτάχθηκε στους φραγμούς που μπαίνουν στην ανάπτυξη της αγοράς με αφορμή τα προβλήματα ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, αφού, όπως τόνισε, ευνοούν το παρεμπόριο αδειών. «Ενώ τα προβλήματα ρευστότητας συνδέονται άρρηκτα με τις πολλές και μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν τεχνηέντως ενοχοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά τα φωτοβολταϊκά και μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κρίσης που δεν είναι άλλοι από τους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΦ. Κατά τον κ. Ζαχαρίου, επείγει η αναθεώρηση της τιμής υπολογισμού της κιλοβατώρας κατά τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει το αποφευγόμενο κόστος της παραγόμενης ενέργειας, το κόστος δηλαδή που αποφεύγεται λόγω της χρήσης των ΑΠΕ ώστε να φανούν πιο καθαρά τα πραγματικά κόστη. Οι τρεις βασικές προτάσεις του ΣΕΦ για την επόμενη μέρα των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι: Α) Να αναθεωρηθεί ο ενδεικτικός εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά σε τουλάχιστον 6 GWp ως το 2020 για να διασφαλιστεί μεταξύ άλλων η βιωσιμότητα του κλάδου και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων σε αυτό. Β) Το ΥΠΕΚΑ να πάρει πίσω την απόφαση της αναστολής έκδοσης νέων αδειών. Γ) Να επιβληθεί εγγυοδοσία σε όλες τις ΑΠΕ εκτός των εφαρμογών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, η οποία θα επιτρέψει το ξεκαθάρισμα στην αγορά των ΑΠΕ και θα καταδείξει τον εικονικό χαρακτήρα του δήθεν κορεσμού των δικτύων.

 

Σ.Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ: Να έχουν όλοι οι φορείς την ίδια υπερημερία

6Ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), που αποτελείται από όσους διαθέτουν ήδη μονάδες ΑΠΕ και παράγουν ρεύμα) περιέγραψε τα οφέλη των φωτοβολταϊκών ενάντια στην κρίση, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε: Α) Την παραγωγή πράσινης ενέργειας χωρίς εξάρτηση από εισαγόμενη λειτουργική πρώτη ύλη που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Β) Τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κατασκευή, λειτουργία και ιδιοκτησία των μονάδων. Γ) Τη γεωγραφική τους διασπορά που τονώνει την επαρχία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αν και αναγνώρισε τη συμβολή των μέσων στήριξης του κράτους στην ανάπτυξη του κλάδου και κυρίως των εγγυημένων τιμών, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ τόνισε ότι οι υπερημερίες του ΛΑΓΗΕ που αφήνει τους παραγωγούς ΑΠΕ απλήρωτους για διάστημα που έχει πλέον φτάσει τους 5 μήνες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις εφορίες και τις τράπεζες και η μη αναγνώριση του αποφευγόμενου κόστους των φωτοβολταϊκών από την αιχμιακή λειτουργία τους λόγω συγκράτησης της οριακής τιμής συστήματος με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός στρεβλού λογαριασμού ΑΠΕ αποτελούν δύο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να τεθούν επειγόντως και πιεστικά γιατί αποτελούν ‘πληγές’ του κλάδου που θα διακυβεύσουν την επιχειρηματική επιβίωσή πολλών παραγωγών. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, οι παραγωγοί διατυπώνουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά ως προς το τι γίνεται με τις εισροές του ΛΑΓΗΕ, το δομικό και το συγκυριακό του έλλειμμα και τις υπερημερίες του ειδικώς προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

 

Τα νούμερα δεν βγαίνουν…

Υπολογίζοντας τα νούμερα ο κ. Λουμάκης διαπίστωσε ότι τα 800 εκατ. ευρώ δομικού και συγκυριακού ελλείμματος που έχει σήμερα ο ΛΑΓΗΕ βγάζουν 65 μέρες καθυστέρηση, ωστόσο οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών πληρώνονται με 120 μέρες καθυστέρηση. Το θέμα λοιπόν είναι πού πάνε αυτά τα χρήματα και αν τα εισπράττουν άλλοι ενεργειακοί φορείς. Η λύση του προβλήματος, κατά τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ, είναι να έχουν όλοι οι φορείς την ίδια υπερημερία: το δομικό έλλειμμα του διασυνδεδεμένου συστήματος, κατέληξε, μπορούν να το αντέξουν, το πρόβλημα του συγκυριακού ελλείμματος πρέπει να λυθεί.

 

Νίκος Καλογεράκης, πρόεδρος ΠΑΣΥΦ: Δεν ευσταθεί νομικώς η έκτακτη εισφορά

7Ο κ. Νίκος Καλογεράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ, που περιλαμβάνει και επενδυτές που έχουν άδειες αλλά και παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα), έθεσε για τρίτη φορά το θέμα του αποφευγόμενου κόστους μετά τους προέδρους του ΣΕΦ και του ΣΠΕΦ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πανεπιστημιακές μελέτες που αποτυπώνουν τις διαστάσεις του προβλήματος ενώ παράλληλα αμφισβήτησε τη θέση του ΥΠΕΚΑ ότι για το μέγεθος των ελλειμμάτων είναι υπεύθυνα τα ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά. «Άλλωστε από το ΕΤΜΕΑΡ», είπε, «μόνο το 40% καταλήγει στο ταμείο των ΑΠΕ, τα άλλα πάνε σε μονάδες παραγωγής ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου». Ο ΠΑΣΥΦ έχει αναλάβει δράση ώστε να γίνει επιτέλους κάτι για όλα αυτά τα προβλήματα. τόνισε ο κ. Καλογεράκης, ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο στο ταμείο των ΑΠΕ και στέλνοντας εξώδικα στη ΡΑΕ, στο ΛΑΓΗΕ, και στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ανοίξουν οι διαδικασίες που θα δώσουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά το στρεβλό λογαριασμό ΑΠΕ και τις υπερημερίες του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ διερωτήθηκε τέλος κατά πόσο μπορεί να σταθεί και νομικώς η επιβολή έκτακτης εισφοράς υπέρ του διαχειριστού εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί γι΄αυτό το θέμα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

 Ελ. Ταφρόγλου, πρόεδρος ΕΕΑ: Απώλεια της «ανάσας» για τις βιομηχανίες αλουμινίου

8«Καλώ την πολιτεία να δώσει προσοχή να μην καταστρέψουμε και τον κλάδο των φωτοβολταϊκών», ήταν η έκκληση που απηύθυνε μέσω του work-shop και ο κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, του θεσμικού φορέα όλων των βιομηχανιών, παραγωγών και κατασκευαστών αλουμινίου της Ελλάδας. Όπως εξήγησε στο κοινό ο κ. Ταφρόγλου, οι ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής αλουμινίου έχουν υποστεί συντριβή με την κρίση γιατί τα προϊόντα τους απευθύνονταν ως επί το πλείστον στην οικοδομή που βούλιαξε και μολονότι αύξησαν τις εξαγωγές τους από το 30% προ της κρίσης σε άνω του 50% πλέον σήμερα, αυτό δεν αρκεί. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών τους έχει δώσει όμως πολύτιμη ανάσα καθώς συμμετέχουν στην κατασκευή των βάσεων για τα φωτοβολταϊκά έργα και είχαν ικανοποιητικές παραγγελίες το 2011 εξασφαλίζοντας με τη βοήθειά του τη βιωσιμότητά τους.

 

 

9

O κ. Νικόλαος Δρόσος, Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Σ. Σεϊμανίδης, εκπρόσωπος του ΕΣΗΑΠΕ, ο κ. Αλ. Ζαχαρίου, Πρόεδρος του ΣΕΦ, ο κ. Σ. Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Π. Παπασταματίου, πρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ, ο συντονιστής του workshop κ. Δ. Τσαλέμης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Ν. Καλογεράκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ και ο κ. Ελ. Ταφρόγλου, Πρόεδρος της ΕΕΑ.

 

Παρεμβάσεις έκαναν τέλος κι άλλοι επενδυτές και επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου της ΝΕΟΝ ΕΝΕRGY από τις μεγαλύτερες και πλέον εξωστρεφείς εταιρείες του χώρου των ΦΒ, o υπεύθυνος τμήματος ΑΠΕ της Tuv Austria Hellas, Νίκος Καββαδίας, που εξειδικεύεται στις πιστοποιήσεις φωτοβολταϊκών, ο εμπορικός διευθυντής της βιομηχανίας έλασης αλουμινίου Μεταλουμίν, κ. Γιάννης Τσιβιλής, που παρασκευάζει κομμάτια για τα φωτοβολταϊκά, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Green Evolution και της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής κ. Γιάννης Παππάς και Πέτρος Ιακώβου αντίστοιχα, που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ρύπων μέσα από διάφορες ελληνικές και διεθνείς πλατφόρμες

 

 

a1

a2

a3

a4

a5

Ο κ. Δ. Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος, ΝΕΟΝ ΕΝΕRGY

Ο κ. Ν. Καββαδίας, Υπεύθυνος Τμήματος ΑΠΕ, Tuv Austria Hellas

Ο κ. Γ. Τσιπουρίδης, Διευθ. Σύμβουλος, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

O κ. Γιάννης Τσιβιλής, Εμπορικός Διευθυντής, METALOUMIN

Ο κ. Π. Ιακώβου Διευθ. Σύμβουλος, Ελληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή και ο κ. Γιάννης Παππάς, Διευθ. Σύμβουλος, Green Evolution