04Δεκέμβριος2021

A-energy

Βρίσκεστε εδώ: Home ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 2013 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛ 03/04/2013 Πάνελ Γ

Γ' ΠΑΝΕΛ: Αιολικά και Υδροηλεκτρικά μπροστά στις Προκλήσεις του Νέου Περιβάλλοντος

Επενδύοντας στην «κινούμενη άμμο» του θεσμικού πλαισίου

08

 

Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα «Αιολικά και Υδροηλεκτρικά μπροστά στις Προκλήσεις του Νέου Περιβάλλοντος», εκφράστηκε η έντονη απογοήτευση των επενδυτών, σε σχέση με τον τομέα, ο οποίος παρόλο που πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, υπέστη πρόσφατα σημαντικό πλήγμα, με την απώλεια του συνόλου σχεδόν των κινήτρων του.
Σε συνέχεια της ήδη επιβληθείσας αναδρομικής οριζόντιας εισφοράς 10% επί του κύκλου εργασιών στα αιολικά πάρκα, πολλές από τις επενδύσεις του χώρου παρουσιάζουν, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του, μηδενικές ουσιαστικά αποδόσεις. Ο πρόσφατος εξάλλου αποκλεισμός των αιολικών πάρκων (αλλά και των υδροηλεκτρικών και θερμοηλεκτρικών) από τη δυνατότητα επιδότησης κεφαλαίου μέσω του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, θεωρείται ως ένα ακόμα κρούσμα διαδοχικών αρνητικών αιφνιδιασμών που έχει υποστεί ο κλάδος, παρά την προσπάθεια διατήρησης Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην αγορά. Προκειμένου οι επενδύσεις να μην υποστούν παραπέρα ζημία, προτείνεται η μη αναθεώρηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, η άμεση λήψη αποφάσεων σχετικά με το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, η σταθερή εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η λήψη μέριμνας για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών.

 

Π. Παπασταματίου, πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ:Να μην πέφτουν τα βάρη αποκλειστικά στους παραγωγούς

01«Το νέο περιβάλλον είναι αρκετά ασαφές, ή μάλλον για να είμαστε ειλικρινείς, το νέο περιβάλλον απλά δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), για να προσθέσει: «Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση και το υπουργείο αδυνατούν να περιγράψουν το νέο περιβάλλον. Είναι λάθος να γίνεται πολιτική με διαρροές. Τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας έχουν οδηγήσει τις αιολικές επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκαν τα αιολικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς του 10% επί του τζίρου. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεν αρνούμαι δίκαιες λύσεις, δεν αρνούμαι ούτε καν τις σκληρές λύσεις. Το ζητούμενο είναι αυτές να είναι δίκαιες ,να περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους του προβλήματος ώστε να μην πέφτουν όλα τα βάρη αποκλειστικά πάνω στους παραγωγούς»

  

Σ. Ροντήρης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες:Με στόχο το 20%των ΑΠΕ

02Ο κ. Στέλιος Ροντήρης, Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Ενέργειας και Αιολικής Ενέργειας και Υβριδικών Συστημάτων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρικής του ομίλου ΔΕΗ, παρουσίασε το σύνολο των επενδύσεων ΑΠΕ της εταιρείας, που αποτελεί τον μόνο κάθετα ολοκληρωμένο διαχειριστή ΑΠΕ στην Ελλάδα. Παρόλο που η ΔΕΗ είχε ΑΠΕ και ιδίως υδροηλεκτρικά και αιολικά από παλιά, η μεγάλη δραστηριοποίησή της εταιρείας στις ΑΠΕ, σημειώθηκε κυρίως μετά το 2006. «Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται και διαχειρίζεται όλες τις μορφές ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά, αιολικά, βιοκαύσιμα. Σήμερα, διαχειρίζεται το 6% των ΑΠΕ στην Ελλάδα και αν βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες, φιλοδοξία μας είναι να φτάσουμε το 20%», επεσήμανε ο κ. Ροντήρης. Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των λειτουργούντων αιολικών πάρκων της εταιρείας που διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 86 MW και είναι ανεπτυγμένα σε πολλά μέρη, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας. Ακολούθως παρουσίασε τα γεωθερμικά πεδία που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αλλά και τα φωτοβολταϊκά της, τα οποία εντάσσονται ως επί το πλείστον στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση για το φιλόδοξο έργο βιομάζας στην περιοχή της Κοζάνης και στα σχέδια για τα μικρά υδροηλεκτρικά που επίκεινται, με πρώτο αυτό του Ιλαρίωνα στην Κοζάνη που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 , όπως επίσης και το πρωτοπόρο έργο της Ικαρίας το οποίο θα ακολουθήσει το 2014.

  

Ο σταθμός από πέτρα της Αλατόπετρας και η ζημιογόνα καθυστέρηση στο ΣτΕ

Η εταιρεία, προωθεί επίσης Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) με το σκεπτικό ότι το δημόσιο με τους ιδιώτες δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Όπως τόνισε ο κ. Ροντήρης «συνεργαζόμαστε άριστα και υλοποιούμε αιολικά πάρκα με την Ρόκας-Iberdrola στην Κω και τη Λέρο, υδροηλεκτρικά με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στην Ελεούσα και με την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ» στην Αλατόπετρα». Ειδικά σε σχέση με το έργο της Αλατόπετρας που θα λειτουργήσει φέτος, αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία του: «Το νομοθετικό πλαίσιο είναι όχι μόνο δύσκολο αλλά και ασαφές. Ακόμη κι αν ένα έργο έχει αδειοδοτηθεί, μπορεί ο καθένας να το σταματήσει με μια προσφυγή στο ΣτΕ. Έτσι, ανεβάζει το κόστος του και προκαλεί ζημιές στον επενδυτή. Το έργο της Αλατόπετρας καθυστέρησε δύο χρόνια λόγω της προσφυγής των κατοίκων στο ΣτΕ. Φυσικά ακολουθήσαμε όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, κατασκευάσαμε το σταθμό με πέτρα και τώρα που το βλέπουν, λένε τι ωραίο που έγινε... Εμείς όμως είχαμε ζημιά 1.5 εκατ. ευρώ από τόκους, λόγω καθυστέρησης. Τα σημαντικά αυτά αντικίνητρα η Πολιτεία πρέπει να τα σταματήσει», κατέληξε ο κ. Ροντήρης.

 

Μ. Περράκης, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με βασικό ζητούμενο την αξιοπιστία

03Υιοθετώντας έντονα καταγγελτικούς τόνους κατά της ελληνικής πολιτείας και των αρχών, ο κ. Μανώλης Περράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έθιξε όλα τα ανοιχτά ζητήματα των αιολικών έργων: από τα προβλήματα στρεβλώσεων περί την οριακή τιμή συστήματος και το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, έως τις διαρκείς αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο, την επιβολή έκτακτης εισφοράς, την άρνηση των πολιτικών για συνεννόηση με τις επιχειρήσεις και την απουσία διαδικασιών για τη λήψη κοινών αποφάσεων. «Είναι πρόκληση να συζητάμε για το νέο πλαίσιο μήνες και χρόνια και να μην γίνεται τίποτα», είπε ο κ. Περράκης. «Το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχει αξιοπιστία. Το πρώτο που κοιτά ένας επενδυτής σε μια αγορά είναι να περιγράψει και να καταλάβει το υφιστάμενο πλαίσιο. Όταν το πλαίσιο είναι σταθερό, έχει καθαρούς κανόνες και δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορεί να προσπαθήσει , να δεσμευτεί και να χρηματοδοτήσει μια επένδυση», κατέληξε ο κ. Περράκης. Τέσσερα ζητήματα που, κατά τον διευθυντή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, επείγει να ξεκαθαρίσουν σύντομα προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις είναι: Η μη αναθεώρηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, η λήψη αποφάσεων σχετικά με το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, η σταθερή εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η λήψη μέριμνας για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών.

 

Δ. Χριστοφοράτος, ΡΟΚΑΣ-Iberdrola: Στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις, οι καθυστέρησεις πληρωμών

04«Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες συναδέλφους», είπε παίρνοντας το λόγο ο κ. Δημήτρης Χριστοφοράτος, επικεφαλής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Έργων Αιολικής Ενέργειας από τον όμιλο ΡΟΚΑΣ-Iberdrola. «Όταν στοχεύεις στην ανάπτυξη ενός κλάδου, έχεις στο νου καταρχήν το σταθερό περιβάλλον. Το περιβάλλον έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά οι πιο σημαντικές είναι η οικονομική και η θεσμική. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η επιβολή φόρου 10% στις αιολικές επιχειρήσεις είναι σοβαρό πρόβλημα. Ασφαλώς οι συνθήκες είναι δύσκολες, όμως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια σοβαρή μελέτη και να υπολογιστεί πώς και από πού προκύπτουν οι επιβαρύνσεις. Δεν πρέπει να προστίθεται επιπλέον κόστος, στο κόστος παραγωγής ενέργειας το οποίο στο τέλος περνάει στον καταναλωτή. Και σαφώς στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών» τόνισε ο κ. Χριστοφοράτος.

Παράλληλα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, επειδή το θεσμικό αλλάζει διαρκώς. Οι αλλεπάλληλες μεταβολές του πλαισίου από την ελληνική πολιτεία που ουσιαστικά αλλάζουν το περιβάλλον για τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της λειτουργίας του δημοσίου, προκαλούν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και τα έργα. «Έχουμε τώρα ένα νέο νόμο που λέει όποιος έχει μια άδεια τρία χρόνια, πληρώνει τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής. Νομίζετε ότι θα αναπτύσσονταν ποτέ τα αιολικά στη χώρα μας αν υπήρχαν από παλιά τέτοιοι νόμοι;», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΡΟΚΑΣ-Iberdrola.

 

Β. Σπηλιωτόπουλος, Gamesa: Η πολιτική ηγεσία θέλει να διώξει όλες τις ξένες επενδύσεις;

05«Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο καμία ξένη εταιρεία δεν θα πάρει την απόφαση να επενδύσει στην Ελλάδα», επεσήμανε και ο κ. Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Gamesa. Τι θα πει τέλος διατήρησης αδειών, αναρωτήθηκε. Υπάρχει έργο που χρειάστηκε 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αν ίσχυε αυτός ο νόμος, θα έπρεπε να πληρώνει ετήσιο χαράτσι 38.000 ευρώ. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική αυτού του ποσού. «Το ΥΠΕΚΑ «βλέπει» ένα πρόβλημα συσσώρευσης αδειών και το φορτώνει στα αιολικά», σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Εμείς ζητάμε απλώς την εφαρμογή του νόμου. Αυτό που γίνεται σήμερα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ξένων επενδύσεων. Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πολιτική ηγεσία θέλει να διώξει όλες τις ξένες επενδύσεις. Κι άραγε, ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εμείς πάντως ως Gamesa πιστεύουμε ακόμη στη χώρα. Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Με ένα όμως μικρό χαρτοφυλάκιο δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την εταιρεία μας, μισό εκατομμύριο ευρω το χρόνο απλά και μόνον για τη διατήρηση των επενδύσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, έχουμε βρει και το υπουργείο πρόθυμο να μας ακούσει και να μπει σε διάλογο, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η υπερπληθώρα αδειών αλλά το αδιέξοδο του διαχειριστή...».

 

Παρουσίαση: Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ιλαρίων

06Το πάνελ έκλεισε με τον κ. Ιωάννη Αργυράκη, Διευθυντή Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΔΕΗ, ο οποίος παρουσίασε το μικρό υδροηλεκτρικό έργο Ιλαρίων, ισχύος 157 MW στην Κοζάνη.
Το έργο του Ιλαρίωνα είχε ξεκινήσει το 1991 αλλά διακόπηκε σύντομα και ξανάρχισε πριν λίγα χρόνια. Για τα κατασκευαστεί, χρειάσθηκε να μεταφερθεί το καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρνικίου έξω από τα όρια του ταμιευτήρα όπου και βρίσκεται σήμερα το έργο, επισήμανε ο κ. Αργυράκης. Το υδροηλεκτρικό, αποτελείται από φράγμα και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκατ. κυβικών μέτρων και καλύπτει επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Η λειτουργία του θα αρχίσει το φθινόπωρο 2013 και αναμένεται να παράγει 330 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των νερών του Αλιάκμονα, στην απρόσκοπτη μελλοντική ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης και στις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης, κατέληξε ο διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ.


Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος του Euro2day, κ. Μιχάλης Καϊταντζίδης.

07