25October2021

You are here: Home SCHEDULE ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΝΕΑ ΕΡΓΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΝΕΑ ΕΡΓΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

19 Δεκεμβρίου, Ξενοδοχείο Hilton, ώρες 15.15 - 19.30
Αίθουσα Galaxy (Εγγραφές: 14.50 - 15.15 ~ Η είσοδος είναι ελεύθερη)

Με τη συμμετοχή:
Υπουργείου Ανάπτυξης
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργείου Υποδομών
Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ

Με τη συνεργασία:
Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Mε την ευγενική υποστήριξη:
Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑ)

«Νέα έργα, Χρηματοδότηση και Αυτοδιοίκηση», είναι το θέμα της επίκαιρης ημερίδας που διοργανώνει η επενδυτική έκδοση A-Energy Investments και η Πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», στις 19 Δεκεμβρίου (ώρες 15.15-19.30), στο ξενοδοχείο Hilton, με την ευκαιρία του Money Show.

Η εκδήλωση, πραγματοποιείται στα πλαίσια της συστηματικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών και επενδυτικών φορέων, αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα νέα σημαντικά έργα και υποδομές σε όλους τους τομείς που ήδη υλοποιούνται στη χώρα μας, ή/ και βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, τις προοπτικές χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και στα πλαίσια του project finance (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έργα με συμβάσεις παραχώρησης), αλλά και τον καταλυτικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων σε αυτά.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και των επενδυτών θα παρουσιάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται στο τομέα κατασκευής και ολοκλήρωσης νέων έργων.
Θα γίνουν επίσης πρωτότυπες παρουσιάσεις επιλεγμένων έργων με σημαντική συμβολή στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς: Ενέργεια και περιβάλλον, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα, τουρισμός-πολιτισμός, αγροτική ανάπτυξη, αστική ανάπτυξη και ανάπλαση.

Στόχοι
Στόχοι της ημερίδας , είναι, να αναδείξει το σημαντικό ρόλο των υποδομών στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ένας επιπλέον στόχος, είναι, να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο κράτος, περιφέρειες, δήμους, τράπεζες και επιχειρήσεις σε σχέση με την χρηματοδότηση νέων έργων.
Ο σημαντικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης που θα απορροφήσει αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για έργα και υποδομές είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα που θα αναπτυχθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους των Περιφερειών και των Δήμων.


Με το βλέμμα σε μια Ευρώπη που στρέφεται στα έργα...
Η ημερίδα συμπίπτει και παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς αυτήν την περίοδο, τόσο η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν προτάσεις που περιλαμβάνουν δέσμες με τα πλέον σημαντικά έργα που στερούνται άλλης χρηματοδότησης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκειμένου να υποστηριχθούν αυτά χρηματοδοτικά. Συμπίπτει επίσης, με την πίεση που ασκείται από πολλές χώρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων ως μοναδικού μέσου ανάκτησης της κατακόρυφης απώλειας του ΑΕΠ που υπέστησαν οι χώρες του Νότου, εφαρμόζοντας προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

14:50 - 15:15 Εγγραφή συμμετεχόντων

Χαιρετισμός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης

15:15 - 16:00 Παρουσίαση συμπερασμάτων συνεδρίου «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Θεματολογία: Εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, οι προτάσεις του Χρηματιστηρίου, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια, μέσα και τρόποι υποστήριξης. Προτάσεις διασφάλισης ασφαλούς κλίματος για την υλοποίηση νέων έργων.

 • κ. Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών
 • κα Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια εκδόσεων A-ENERGY INVESTMENTS και συντονίστρια Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Πρώτο μέρος: Νέα Έργα και Ανάπτυξη (16:00 - 17.30)

 • Εισαγωγική ομιλία: κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Τα νέα έργα ΣΔΙΤ.
 • κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ): Περιφέρειες, νέα έργα και προτεραιότητες.
 • κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ): Οι προκλήσεις της «ετοιμότητας» και ωρίμανσης των έργων από τους Δήμους.
 • κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Το μοντέλο των ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι εφαρμογές του στην επαναλειτουργία του Σιδηροδρομικού Δικτύου μέσω ΣΔΙΤ, τη Μαρίνα Ναυπλίου, το αεροδρόμιο της Τρίπολης και τα απορρίμματα Πελοποννήσου.
 • κ. Γιώργος Πετρίδης, Δήμαρχος Κομοτηνής: Υλοποίηση έργων με το βλέμμα ενός ακριτικού Δήμου
 • κ. Βασίλης Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, «Αττικές Διαδρομές»:Τα νέα έργα και ο ρόλος του ιδιώτη επενδυτή.
 • κ. Σωτήρης Ανδρεούλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΤΕΣΕ : Τα έργα ΣΔΙΤ και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης με το βλέμμα του ιδιώτη επενδυτή.

Παρουσιάσεις νέων έργων

 • κ. Μιχάλης Γεωργιάκος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Παρουσίαση νέων σχολικών μονάδων της ΚτΥπ με ΣΔΙΤ
 • Παρουσίαση έργου Τηλεθέρμανση Κομοτηνής, από τον κ. Δημήτρη Πεκόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό Υπεύθυνο του Τμήματος Υδραυλικών και Τηλεθερμάνσεων (κύριος εισηγητής) και τους
 • κ.κ. Ευθύμιο Γιαγκόζογλου και Αντώνη Δημητρίου, Μηχανολόγους Μηχανικούς, Στελέχη του Τμήματος Υδραυλικών και Τηλεθερμάνσεων.
 • Παρουσίαση νέων έργων με ΣΔΙΤ από τον ΟΑΣΑ.

Διάλειμμα καφέ: 17.30 - 17.50

Δεύτερο μέρος: Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ (17.50 - 19.00)

 • κ. Γιώργος Λογοθέτης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Υπουργείο Ανάπτυξης: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση έργων μέσω Ταμείου Connecting Europe Facility.
 • κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, Σύμβουλος, Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
 • κ. Νίκος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Τα νέα έργα του ΕΠΠΕΡΑ και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
 • κ. Ιωάννης Καρνέσης, Διευθυντής στην ΕΥΔΕ Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου και Β. Ελλάδος, Υπουργείο Υποδομών: Τα νέα έργα με Συμβάσεις Παραχώρησης.

Τρίτο μέρος: Ο ρόλος των Περιφερειών (19.00 - 19.30)
Τοποθετήσεις Μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)

Συντονιστές ενοτήτων: κ. Χρήστος Βούζας, Δημοσιογράφος, Διευθυντής portal www.aftodioikisi.gr,
κ. Νίκος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής portal www. ypodomes.com, κα Αντα Σεϊμανίδη, Οικονομική Συντάκτρια, Διευθύντρια Α-ΕΝΕRGY