25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS OCTOBER Conclusions 25/10/2012 Κ. Μαθιουδάκης

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ: Με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς

 

mathioudakis«Η διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς αποτελεί τον κύριο στόχο μας. Ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες και θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις αυτές εκ πρώτης όψης φαίνεται ότι καθυστερούν την ανάπτυξη, όμως στην πραγματικότητα τη διασφαλίζουν μακροχρόνια», είναι η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη, σε σχέση με την «Επόμενη μέρα των ΑΠΕ» και το φλέγον ζήτημα της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών που προβληματίζει τους επενδυτές.

 

Οι βασικές αρχές της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ στα θέματα ενέργειας όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Μαθιουδάκη στο πλαίσιο των εργασιών του διήμερου χρηματοδοτικού φόρουμ του ΣΕΗΕ και της EURELECTRIC είναι: Πρώτον, η εξασφάλιση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών για τους καταναλωτές και όσους έχουν οικονομική δραστηριότητα οι οποίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια με όρους αποδεκτούς και οι οποίοι εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεύτερον, η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων, μεταξύ αυτών και των ορυκτών καυσίμων οι οποίοι περιλαμβάνουν και τους υδρογονάνθρακες. Τρίτον,η ανάπτυξη δικτύων. Τέταρτον, η σωστή λειτουργία της αγοράς και πέμπτον η εξοικονόμηση της ενέργειας. «Είναι γεγονός ωστόσο ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα έχει σήμερα αρκετά προβλήματα», αναγνώρισε. «Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες ανάπτυξης και αδειοδότησης, το σημαντικότερο όμως είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι δυσκολίες χρηματοδότησης».

Η Πολιτεία παρεμβαίνει σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις, τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης: πρώτον, με θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίοι καθορίζουν τις εξελίξεις της αγοράς, δεύτερον με την προώθηση υποδομών που στηρίζουν τον ενεργειακό τομέα, και τρίτον, με την προώθηση προγραμμάτων που στηρίζουν οικονομικά τις ενεργειακές επενδύσεις. Στο θεσμικό πλαίσιο έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, έχουμε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, αλλαγές στο επίπεδο του φυσικού αερίου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συστήματα αερίου και έχει ανατεθεί η διαδικασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Το μεγάλο ζήτημα της αγοράς  ωστόσο είναι ακόμη τα θεσμικά. «Υπάρχουν κανόνες που θεσπίστηκαν για τη μετάβαση από μια αγορά μονοπωλιακή σε μια αγορά με πολλούς παράγοντες. Τώρα πρέπει να γίνουν προσαρμογές, είμαστε ήδη στο δεύτερο στάδιο. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες σε εξέλιξη για το δεύτερο στάδιο και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές που θα γίνουν μετά από διαβούλευση όλων των πλευρών».

 

Οι δύο όψεις των ΑΠΕ

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι ενώ ως χώρα η Ελλάδα απολαμβάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της αφθονίας ήλιου και ανέμων, τον τελευταίο καιρό υπήρξε μια ανάπτυξη – κατά πολύ ταχύτερη σε σχέση με την αναμενόμενη, η οποία σε συνδυασμό με την κρίση ρευστότητας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις και στο σύστημα πληρωμών. Από τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η μακρόχρονη βιωσιμότητα, υπήρξαν κάποιες προσαρμογές προς την κατεύθυνση αυτή από την πλευρά του Υπουργείου, στην υπαρκτή πραγματικότητα και ταυτόχρονα με σεβασμό στον βασικό σχεδιασμό.

«Ο τομέας των ΑΠΕ έχει δύο όψεις», κατέληξε ο κ. Μαθιουδάκης. «Μια είναι η πλευρά αυτών που επενδύουν οι οποίοι θέλουν τη διασφάλιση των κερδών από τις επενδύσεις τους και η άλλη πλευρά που πρέπει να καλύψει το κόστος. Τα κόστη των ΑΠΕ είναι μεγαλύτερα από των θερμικών μονάδων κι αυτό σημαίνει ότι αυτός που καταναλώνει πληρώνει παραπάνω. Αυτόν λοιπόν πρέπει να τον προσέξουμε περισσότερο και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες. Είτε τον οικιακό καταναλωτή, είτε τον επαγγελματία, είτε την ελληνική παραγωγική βιομηχανία. Θα ληφθούν επομένως και άλλες πρωτοβουλίες από πλευράς Υπουργείου, αντίστοιχες με τις κινήσεις που γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι παρεμβάσεις αυτές εκ πρώτης όψης φαίνεται ότι καθυστερούν την ανάπτυξη, όμως στην πραγματικότητα τη διασφαλίζουν μακροχρόνια», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ.