25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS 2013 APRIL 2013 ΠΑΝΕΛ 02/04/2013 Πάνελ Δ

Δ' Πάνελ«Οι επίκαιρες επενδύσεις στη Βιομάζα και στο Βιοαέριο»

Αισιοδοξία για το "εθνικό» μας καύσιμο

08

 

Παρά το γεγονός ότι η βιομάζα το "εθνικό» μας καύσιμο παραμένει αναξιοποίητο, οι εφαρμογές της θα βοηθήσουν σημαντικά τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αφού το 60% των κερδών επιστρέφουν σε αυτόν και θα οδηγήσουν στην κατασκευή εγχώριων μονάδων παραγωγής. Αλλά και το παράγωγο της βιομάζας βιοαέριο, έχει δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών στην θέρμανση, στον φωτισμό, στην κίνηση οχημάτων με μεγάλη φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς ακόμη και τα υπολείμματα, μπορούν με την κατάλληλη και σχετικά απλή επεξεργασία, να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα. Τα έργα του χώρου, για τα οποία στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης άγνοια «ανθούν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την παραμικρή αρνητική επίπτωση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Γερμανία, βρίσκεται στην πρώτη θέση της αξιοποίησής του και ακολουθεί η Ιταλία. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δίδεται προτεραιότητα σε 79 αιτήσεις, σε αντίθεση με παλιότερα χρόνια κατά τα οποία δεν εγκρίθηκε καμία αίτηση για κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου.

Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα του πάνελ με θέμα: «Τα επίκαιρα έργα στη βιομάζα και στο βιοαέριο». Το πάνελ περιέλαβε και τις παρουσιάσεις του σχεδιασμού τριών νέων έργων, που αφορούν σε μονάδες παραγωγής βιομάζας, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, για το "εθνικό μας καύσιμο".

 

Ξ. Κακάτσιος: Πρόκειται για πράσινη ενέργεια

01«Πρόκειται για πράσινη ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο καθηγητής του τμήματος θερμοδυναμικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ξενοφών Κακάτσιος, υπογραμμίζοντας την ευελιξία του Βιοαερίου, με τις εφαρμογές του, στην θέρμανση, στον φωτισμό, στην κίνηση οχημάτων, αλλά και την φιλικότητά του, προς το περιβάλλον, καθώς ακόμη και τα υπολοίματα, μπορούν με την κατάλληλη και σχετικά απλή επεξεργασία, να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα.

 

 

 

Β. Μπέλλης, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας: Επιστροφή κερδών στον αγρότη

04«Οι εφαρμογές της Βιομάζας θα βοηθήσουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αφού το 60% των κερδών επιστρέφουν σε αυτόν», όπως ανέφερε ο Γ.Γ. της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας Καρδίτσας, Βασίλειος Μπέλλης, ο οποίος και διευκρίνησε, ότι " η βιομάζα, όταν ταξιδεύει είναι ασύμφορη", επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη κατασκευής μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα.

 

 

 

Κ. Νασίκας: Πριμοδότηση ης ελληνικής οικονομίας με δική της παραγωγή

03Ο Κώστας Νασίκας, παραγωγός πελέτ και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, έχοντας ο ίδιος εγκαταλείψει προ πολλού το κλεινόν άστυ για να γίνει αγρότης, καυτηρίασε τον ρόλο των ΜΜΕ σε ότι αφορά την ελλειπή ενημέρωση για την βιομάζα και τα παράγωγά της και χαρακτήρισε τα Βαλκάνια "γροθιά στην Ελλάδα", εξηγώντας, ότι κάκιστης ποιότητας μαύρο πελέτ, φτάνει στην χώρα μας από την Ουγγαρία κυρίως, αλλά και άλλες Βαλκανικές χώρες. Το εισαγόμενο πελέτ διατίθεται στην αγορά σε ακριβές τιμές, ενώ η πολύπαθη οικονομικά χώρα μας, θα μπορούσε να κερδίσει, επενδύοντας στην δική της παραγωγή.

  

 

Χρήστος Ζαφείρης, Ελληνικός Συνδέσμος Βιοαερίου: Το πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής

02«Υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής. Ειδικά σε ότι αφορά την Βιομάζα και τα παράγωγά της. Κυκλοφορούν φήμες, ότι το βιοαέριο είναι καρκινογόνο, ότι θα μας κάψει... Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Επικίνδυνη είναι μόνο η αμάθεια. Αυτό που για μας θεωρείται επικίνδυνο, στην Σουηδία διδάσκεται στην Γ' Δημοτικού και την ίδια ώρα, που η Ελλάδα είναι τελευταία στην αποδοχή του, το Βιοαέριο θερμαίνει και ηλεκτροδοτεί 5.300.000 κατοικίες στην Γερμανία", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοαερίου και στέλεχος ΚΑΠΕ (τομέας Βιοαμάζας). «Στην Ε.Ε. Λειτουργούν σήμερα 12.500 μονάδες βιοαερίου, συχνά κοντά σε ποτάμια, εμπορικές και κατοικημένες ζώνες, χωρίς την παραμικρή αρνητική επίπτωση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Γερμανία, βρίσκεται στην πρώτη θέση της αξιοποίησής του και ακολουθεί η Ιταλία. Στην Ελλάδα ευτυχώς αυτή τη στιγμή, το ΛΑΓΗΕ έχει δώσει προτεραιότητα σε 79 αιτήσεις, παρότι δεν μπορώ να μην αναφέρω, στο γεγονός ότι από το 2010 καμμία αίτηση για κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου, δεν ενεκρίθει. Οι αιτήσεις αριθμούν σε χιλιάδες, το αποτέλεσμα, όμως έχει κολλήσει στο μηδέν. Η άγνοια όσων αποφασίζουν και η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, εμποδίζουν τα έργα. Τα έργα δεν είναι επικίνδυνα. Επικίνδυνη είναι μόνο η αμάθεια».

 

Κ. Βεργανελάκης, Διευθυντής Λειτουργιών Haase: Το Project Malliβ

05Ο κ. Κων/νος Βεργανελάκης, Διευθυντής Λειτουργιών της Haase, παρουσίασε το έργο «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών & Αγροτικών Αποβλήτων με τεχνολογία Αναερόβιας Χώνευσης / Malliβ Project. Το Project αναπτύσσεται περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά από το Αμβούργο, με πρώτες ύλες αγροτικά παραπροϊόντα/απόβλητα. Η επένδυση φτάνει το ύψος των 7,4 εκ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης είναι από Ιούλιο του 2013 έως τον Δεκέμβρη του 2014. Ο εμπλουτισμός βιοαερίου σε βιομεθάνιο στο συγκεκριμένο έργο θα γίνει με χρήση της τεχνολογίας «πλύση με αμίνη χωρίς πίεση (Amine Washing)», καθώς άλλες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι PSA & PWS. Για τη λειτουργία της μονάδας θα χρειαστούν ένας χειριστής φορτωτής και ένας τεχνίτης. Σημειώθηκε από τον κ. Βεργανελάκη, ότι στη Γερμανία υπάρχουν ήδη άλλες 30 παρόμοιου μεγέθους μονάδες.

 

Γ. Ζολώτας, Σύμβουλος ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Όλοι κερδίζουν από το βιοαέριο

06Ο Γιάννης Ζολώτας, Σύμβουλος ΑΠΕ, (ΛΗΘΑΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), που παρουσίασε τον σχεδιασμό για μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, προερχόμενο από κτηνοτροφικά και γεωργικά απόβλητα, ήταν ξεκάθαρος: " Από την παραγωγή και αξιοποίηση του βιοαερίου, όλοι κερδίζουν. Το περιβάλλον, η τοπική κοινωνία, η οικονομία των νοικοκυριών, η εθνική οικονομία, ο επενδυτής".

 

 

 

Α. Γερασίμου, Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας: παραμένω αισιόδοξος

07Αισιόδοξος παρά τα εμπόδια, παραμένει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, Αντώνης Γερασίμου, που συντόνισε το πάνελ δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Το ποτάμι, δεν γυρίζει πίσω.. Υπάρχει ένας φόβος σε κάθε κοινωνία, γενικά, για κάτι καινούριο. Για κάτι με το οποίο δεν είναι συνηθισμένη. Επομένως είναι φυσικό να αντιδρά ο κόσμος. Και αυτό το φαινόμενο, εγώ προσωπικά το έχω αντιμετωπίσει, επειδή ως πρωτοπόρος πάντα, ανακατεύομαι δηλαδή με νέες επενδύσεις, όπως ήταν τα αιολικά πριν 27 χρόνια, τα οποία σκεφτείτε, τα ανέφεραν για να αδειοδοτηθούν σαν "ασβεστοκάμινα". Αδυνατούσαν να αποδεχτούν τότε, για τι ακριβώς επρόκειτο. Η κοινωνία και τότε αντιδρούσε με τρόπο, ο οποίος ήτανε παρόμοιος με αυτόν με τον οποίον αντιδρά και σήμερα για τις επενδύσεις για την βιομάζα. Αυτό όμως δεν σημαίνει, φυσικά, ότι πρέπει κανείς να παραιτηθεί, δεδομένου, ότι οι εφαρμογές της βιομάζας σήμερα το 2013, που μιλάμε, είναι πολύ διαδεδομένες σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του πλανήτη. Ειδικά στη Δανία, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, οι εφαρμογές της βιομάζας είναι πολύ διαδεδομένες και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών των χωρών αυτών. Επομένως ας αναμένουμε λιγάκι να φτιάξουν τα πράγματα από πλευράς οικονομίας και είμαι αισιόδοξος και σίγουρος, ότι η Βιομάζα, όπως και το Βιοαέριο βέβαια, ως προϊόν της, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».