25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS 2013 APRIL 2013 ΠΑΝΕΛ 03/04/2013 Πάνελ A

Α' Πάνελ: Ο ενεργειακός τομέας στον αστερισμό της ανασυγκρότησης

Λύσεις για μια αγορά που θα «πληρώνει» τις απαιτούμενες υποδομές

08

 

Την αγωνία επιβίωσης των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών που έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, λόγω των χρεών που έχουν προς τη ΔΕΠΑ, διαδέχτηκε η αμηχανία των επενδυτών στις ΑΠΕ σε σχέση και με τη δική τους προοπτική , κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα «Ο ενεργειακός τομέας στον αστερισμό της ανασυγκρότησης». Σήμα κινδύνου, εξέπεμψαν επίσης και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν το φλέγον ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας. Είναι προφανές, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δομικές καθυστερήσεις και ασυμμετρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι΄αυτό και οι σχετικές επισημάνσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυριάρχησαν. Oι προγραμματισμένες στρατηγικές επενδύσεις του ενεργειακού κλάδου, ανάμεσα στις οποίες, το δεκαετές πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το ήδη υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα προσέδωσαν πάντως μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική στην επενδυτική δραστηριότητα του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Γιατί ναι μεν μπορεί να βρίσκεται σήμερα σε φάση ανασυγκρότησης, πλην όμως ήταν και θα παραμείνει ο βασικός τομέας ανάπτυξης.

 

Μ. Ασλάνογλου, αντιπρόεδρος ΡΑΕ: «Μεταβατικές» αλλά σημαντικές οι λύσεις της ΡΑΕ

01Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μίλτος Ασλάνογλου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πρέπει να δοθούν λύσεις πολύ σύντομα στα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς με τελικό στόχο μια αγορά που θα είναι σε θέση να πληρώνει τις υποδομές που απαιτούνται:
«Σε γενικές γραμμές η κατάσταση των ενεργειακών αγορών σε διεθνές επίπεδο επηρεάζεται πολύ από δύο εξελίξεις. Πρώτον, ότι μετά από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης όπου οι όροι της αγοράς ρυθμίζονταν από την προσφορά, η μακρόχρονη ύφεση άλλαξε τους όρους και πλέον το παιχνίδι ορίζεται από τη ζήτηση και την πτώση της κατανάλωσης ενέργειας. Δεύτερη σημαντική εξέλιξη, είναι, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ που μετασχηματίζει την αγορά με τεχνικούς και ουσιαστικούς όρους. Για να έχουμε τη συνολική εικόνα, πρέπει στις δύο αυτές εξελίξεις, να προσθέσουμε και τα δικά μας ελληνικά προβλήματα που οδηγούν σε ένα τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας».
Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ, διατύπωσε μια σειρά από προτάσεις που αφενός υπηρετούν το στόχο της εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ευρωπαϊκή μετά το 2016 και αφετέρου φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα οξεία προβλήματα: δηλαδή τα τρέχοντα προβλήματα αγοράς αλλά και τις δομικές αδυναμίες και ασυμμετρίες που δεν έχουν αφήσει να αναπτυχθεί η αγορά τόσο όσο θα έπρεπε. Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Ασλάνογλου, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην απουσία επενδύσεων αλλά στην έλλειψη της δυνατότητας να λαμβάνει κανείς τα κατάλληλα σήματα από την αγορά ώστε να λειτουργεί πιο συμβατά με τα πραγματικά δεδομένα. Με αυτό το σκεπτικό, οι προτάσεις της ΡΑΕ έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, δεν αποτελούν το βέλτιστο αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό σταυροδρόμι, περιλαμβάνοντας ζητήματα χρήσης καυσίμων, εξέλιξης των ΑΠΕ κλπ. Στόχος της ΡΑΕ επί του παρόντος είναι μια αγορά που θα πληρώνει τις υποδομές που εγκαθίστανται και δεν θα καταστρέφονται κεφάλαια χωρίς λόγο. Αναμφίβολα δε πρέπει συνεχιστεί η διείσδυση της πράσινης ενέργειας αλλά με τρόπο που να εξασφαλίζεται η δυνατότητα του καταναλωτή να πληρώνει αλλά και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

 

Σ. Βάσσος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ: Προσαρμογή στην κρίση

02Ο κ. Σπύρος Βάσσος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, την εκμετάλλευση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του φορέα. Το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 2.5 δις ευρώ για τα έτη 2014-2023 και οριστικοποιήθηκε μετά από διαβούλευση που έγινε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αφού ενδιαμέσως λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις της αγοράς.
«Για να έχουμε έναν αποδοτικό ενεργειακό τομέα, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί έργα που θα βοηθήσουν την αγορά και τη διείσδυση των ΑΠΕ. Το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έλαβε υπόψη τις σοβαρές αλλαγές που σήμαινε η κρίση για την αγορά ηλεκτρισμού. Λάβαμε υπόψη μας για παράδειγμα ότι το 2012 είχαμε μείωση της ζήτησης κατά 8%, γεγονός που μας επέτρεψε να σπρώξουμε κάποια έργα και κάποιες επενδύσεις προς τα πίσω έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι. Επίσης, λάβαμε υπόψη μας την αλλαγή του προφίλ της ζήτησης. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν δύο αιχμές, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ, πλέον αυτές δεν υπάρχουν κι έχουμε μια αιχμή στις 8 το πρωί και μία το βράδυ. Όλα αυτά συνεπάγονται διαφορετικές ανάγκες. Όπως διαφορετικές ανάγκες επιβάλλει και η μεγάλη διασπορά που υπάρχει στο σύστημα», τόνισε ο κ. Βάσσος.

 

Τα κορυφαία έργα διασύνδεσης της Εύβοιας και της Κρήτης

Το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Η πρώτη τριετία (2014-2017) περιλαμβάνει πολύ ώριμα έργα συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα από αυτά είναι ήδη σε εξέλιξη. Τα κύρια έργα που επείγει να υλοποιηθούν στο διάστημα 2014-17 είναι η διασύνδεση της Εύβοιας. Το καλώδιο Νέας Μάκρης- Πολυποτάμου Ευβοίας έχει ήδη ποντιστεί και το έργο αυτό πλησιάζει στο τέλος του. Ένα δεύτερο σημαντικό της ίδιας περιόδου είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων που είχε προκηρυχθεί πέρσι αλλά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Το έργο αυτό επανέρχεται τώρα με την εισαγωγή του σε διαβούλευση και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γι' αυτό έσπασε σε δύο φάσεις. Άλλα σημαντικά έργα του πρώτου κύκλου είναι το ΚΥΤ Λαγκαδά και η επέκταση του συστήματος κατά 400 ΚV προς την Πελοπόννησο που ήταν η μόνη περιοχή της Ελλάδας η οποία δεν είχε 400 KV, είπε ο κ. Βάσσος, προκειμένου να γίνει καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας των ΑΠΕ.
Μεγάλα και σημαντικά υπάρχουν και στη δεύτερη επενδυτική περίοδο 2017-2023, με κορυφαίο εξ αυτών τη διασύνδεση της Κρήτης. Για το έργο της Κρήτης έχουν αρχίσει ήδη οι μελέτες και μέχρι το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει που θα βγει το καλώδιο της Κρήτης, στην Πελοπόννησο ή την Αττική, αν και η επιλογή της Αττικής κρίνεται προτιμότερη. Η διασύνδεση της Κρήτης – ένα έργο που μελετάται από 10ετίες – εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το 2019.

 

Οι αντιδράσεις, αυξάνουν δραματικά το κόστος

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, η έγκαιρη υλοποίηση των έργων μεταφοράς και το τελικό κόστος αυτών συναρτώνται και από την αποδοχή του κοινού καθώς τα έργα μεταφοράς ενέργειας, ακόμη κι αν ξεπεράσουν τα προβλήματα των μακρόσυρτων διαδικασιών αδειοδότησης, συναντούν μεγάλες αντιδράσεις οι οποίες αυξάνουν το κόστος. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι η διασύνδεση της Ευβοίας κόλλησε στη Χαλκίδα, όπου μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων, ο ΑΔΜΗΕ υποχρεώθηκε να κάνει μια από τις μεγαλύτερες υπογειοποιήσεις του κόσμου αυξάνοντας δραματικά το κόστος του έργου.

 

Ντ. Μπενρουμπή, ΕΣΑΗ: Να υπάρχουν και αύριο όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί...

03Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), που περιλαμβάνει τις ΕΛΠΕ-Edison, Protergia, Κόρινθος Power, Ήρων ΙΙ, Αλουμίνιον, ΕΛΠΕ και Motor Oil, περιέγραψε τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν την επιβίωση των ιδιωτικών παραγωγών ενέργειας με φυσικό αέριο. "Εμείς κάναμε επενδύσεις πριν από χρόνια, φτιάξαμε πέντε εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο κι ένα εργοστάσιο συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού, με συνολική ισχύ 2.4000 ΜW. Το ερώτημα σήμερα είναι: αυτά τα εργοστάσια χρειάζονται;», είπε με νόημα ο κ. Μπενρουμπή. «Εγώ λέω ότι χρειάζονται ακόμη και σήμερα που υπάρχει πτώση της ζήτησης. Δεν είναι δυνατό μια ευρωπαϊκή χώρα να στηρίζεται μόνο στον λιγνίτη. Όμως θα υπάρχουν αυτά τα εργοστάσια σε λίγο; Σήμερα ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ τους χρωστάει 400 εκατ. ευρώ, που κι αυτά τα χρωστάνε με τη σειρά τους στη ΔΕΠΑ η οποία απειλεί να κόψει την παροχή αερίου. Τα ελλείμματα αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό από τα εργοστάσια με τόκο 10%», είπε με πικρία ο κ. Μπενρουμπή. «Πιστεύω ότι γίνονται προσπάθειες, πως η ΡΑΕ κάνει πολλά πράγματα αλλά υπάρχουν σοβαρά αδιέξοδα, αφού λείπει από την Ελλάδα η εμπέδωση του σεβασμού στις ανεξάρτητες αρχές. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να συνεχίσει και η Ελλάδα μετά το 2016. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν λύσεις και η αγορά θα λειτουργήσει σωστά ώστε να υπάρχουν κι αύριο όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί.

 

Σ. Σεϊμανίδης, εκπρόσωπος ΕΣΗΑΠΕ: Να δούμε τις ΑΠΕ σε σχέση με το τελικό μίγμα των ενεργειακών πηγών

04Ο ΕΣΗΑΠΕ αποτελείται από επιχειρήσεις που έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα στα πλαίσια της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια. Αλλά για να γίνει αυτό στο πλαίσιο των σημερινών προβλημάτων πρέπει καταρχήν να ξαναδούμε τον γενικότερο ενεργειακό μας σχεδιασμό, σημείωσε ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε: Πρώτον, την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές για την επόμενη 10ετία. Δεύτερον, την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι στιγμής και τις όποιες επιπτώσεις της, θετικές και αρνητικές, στον ενεργειακό σχεδιασμό. Τρίτον, την τεχνολογική ωριμότητα και τις οικονομικές διαστάσεις της κάθε τεχνολογίας. Τέταρτον, τη μείωση της ζήτησης και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί. Κι αφού τα δούμε όλα αυτά να κάνουμε μία σύνθεση και να δούμε τις ΑΠΕ σε σχέση με όλες τις άλλες ενεργειακές πηγές και το τελικό μείγμα», κατέληξε ο κ. Σεϊμανίδης.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τις ΑΠΕ, στη λήψη των όποιων αποφάσεων πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η εξέλιξη των τεχνολογιών και το ποιες έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Παράλληλα, πρέπει να αναπτυχθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αντλησιοταμίευση και οι διασυνδέσεις. Προέχει ακόμη η θέσπιση ενός μόνιμου οργάνου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς, δημοσίων και ιδιωτικών, που θα εποπτεύει όλους τους μηχανισμούς των ΑΠΕ και στο οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να κάνει γρήγορα διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις σαν κι αυτές που οδήγησαν στα αυξημένα οικονομικά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ. Το κρίσιμο θέμα των στρεβλώσεων στο μηχανισμό μέτρησης της οριακής τιμής συστήματος εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για τις ΑΠΕ που πρέπει να διορθωθεί, ενώ μεγάλη σημασία, κατά τον ΕΣΗΑΠΕ, έχει και η ενίσχυση της λειτουργίας της ΡΑΕ καθώς αποτελεί τον μόνο φορέα που μπορεί να δώσει όχι τις βέλτιστες ίσως λύσεις αλλά κάποιες λύσεις ικανές να μας πάνε στο επόμενο στάδιο.

  

Ε. Δοντάς, εκπρόσωπος ΕΒΙΚΕΝ: Μην ξεχνάτε την ενεργοβόρο βιομηχανία

05Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ, θίγοντας το φλέγον ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχει προκαλέσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες από τους εκπροσώπους της ελληνικής μεταποίησης. «Το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία πρέπει να προέρχεται από την φτηνή παραγωγή ενέργειας ώστε να διατηρηθούν οι επενδύσεις και να γίνουν νέες. Κάθε επενδυτής πρέπει να ξέρει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιβαρύνοντας τη μεταποίηση αλλά και να δοθεί η δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες ώστε να φτάσει φτηνότερη ενέργεια στην ενεργοβόρο βιομηχανία, αλλιώς θα έχουμε οικονομική συρρίκνωση και αύξηση της ανεργίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δοντάς.

 

  

 


Το πάνελ συντόνισε ο δικηγόρος και Διευθύνων Εταίρος της «Μεταξάς & Συνεργάτες, Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι», Δρ. Αντώνης Μεταξάς.

06