25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS 2013 APRIL 2013 ΠΑΝΕΛ 03/04/2013 Πάνελ B

AΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕ

1.panelb030413

Β΄ΠΑΝΕΛ: Αναπτυξιακά εργαλεία για επενδύσεις και έργα στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των ΑΠΕ

Η πρόκληση της διαχείρισης ενέργειας και η απάλειψη των αντικινήτρων

Η ενέργεια και η διαχείριση της, αναδεικνύεται σε μια σημαντική πρόκληση για τις δεκαετίες που έρχονται και τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων θεωρούνται απαραίτητα. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, είναι, η απάλειψη αντικινήτρων που υπάρχουν στην Ελλάδα και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τους επενδυτές, που θέλουν ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ενεργειακά έργα.
Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα «Αναπτυξιακά εργαλεία για επενδύσεις και έργα στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των ΑΠΕ», οι ομιλητές παρουσίασαν χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Ωστόσο υπήρξαν και παράπονα για τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο , για τη συχνή αλλαγή των όρων του «παιχνιδιού», για τα εμπόδια που πολλές φορές αναίτια βάζει η τοπική κοινωνία αλλά και για αποφάσεις του ΣτΕ που πολλές φορές είναι ανασταλτικός παράγοντας για σημαντικές επενδύσεις στο τομέα της ενέργειας. Το πάνελ, συντόνισε ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης. Σημειώνεται, ότι το Επιμελητήριο ήταν ανάμεσα στους φορείς που έθεσαν υπό την αιγίδα τους και έλαβαν ενεργό μέρος στο συνέδριο.

 

Νέα κίνητρα από τον Αναπτυξιακό νόμο

12.panelb030413.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Αναπτυξιακό νόμο μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Ρέτσας, Διευθυντής Υποστήριξης Επενδυτών «INVEST IN GREECE». Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας θα δίνεται πλέον στον επενδυτή η δυνατότητα να επιλέγει μεταξύ των φοροαπαλλαγών και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της επένδυσης. Μάλιστα σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές θα επιτρέπεται το μισό όφελος να εξαντλείται μέσα στο πρώτο έτος για τις επενδύσεις που έχουν κέρδος από το πρώτο έτος. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους επενδυτές επιθυμούν να λαμβάνουν το 100% της χρηματοδότησης προκαταβολικά με κατάθεση σχετικής εγγυητικής επιστολής. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να διεξάγονται οι έλεγχοι και από τρίτους φορείς (τράπεζες, ελεγκτικές εταιρείες), οι οποίες θα έχουν εγγραφεί σε ειδικό Μητρώο και όχι μόνο στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τέλος, εάν δεν μεταβάλλεται το φυσικό αντικείμενο ή ο προϋπολογισμός του έργου, για ποσοστό πάνω από 10% δεν θα χρειάζεται αίτημα απλοποίησης και η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο πρωταγωνιστή

4.panelb030413.jpgΤο σημαντικό ρόλο, που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μετά και την νέα κοινοτική οδηγία, η οποία υποχρεώνει Δήμους και Κοινότητες να εξοικονομούν έως και 3% ενέργεια κάθε χρόνο, ανέλυσε η κ. Βίκυ Αργυράκη, Project Officer, Unit 1 Renewable Energy, Executive Agency for Competitiveness and Innovation της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τέτοιου είδους προγράμματα. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι συζητείται ένα νέο πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης διάρκειας 2014 – 2020, με προϋπολογισμό 17 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Τα χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίζονται κυρίως με βάση το οικονομικό μέγεθος του έργου, έχουν ως προϋπόθεση την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, είναι ανοιχτά από άποψη ημερομηνιών καταβολής φακέλου έργου και είναι τα εξής: ELENA – EIB, EEEF, MLEI-PPA. Όπως σημείωσε η κ. Αργυράκη, τα νέα αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει το ρόλο του « Μπροστάρη» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπαίνει μπροστά. Φωτεινό παράδειγμα το περίφημο Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο ενώ ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με ελάχιστες συμμετοχές σήμερα πια απολαμβάνει της συμμετοχής 500 Δήμων στην Ευρώπη, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό με περισσότερα από 900 προγράμματα δράσης που αφορούν στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και με επενδύσεις που αγγίζουν τα 33 δις ευρώ.

 

Οι 66 ελληνικοί Δήμοι του προγράμματος

11.panelb030413.jpgΣτην Ελλάδα 66 Δήμοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχοντας υποβάλλει 34 σχέδια σχετικής δράσης. Σε αυτό το μήκος κύματος «εκπέμπει» και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (Δίκτυο Δάφνη) , στο οποίο συμμετέχουν 33 νησιά και δύο Περιφέρειες με σκοπό την προώθηση της Αειφορίας στα νησιά του Αιγαίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Αλέξης Χατζημπίρος, το ενεργειακό γραφείο του Αιγαίου δημιουργήθηκε τα τελευταία και υποστηρίζει έργα που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας ενώ φροντίζει για την κατάρτιση στελεχών
της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό του Συμφώνου των Δημάρχων, που προσφέρει τεχνική βοήθεια για το πρώτα τρία χρόνια ζωής του έργου. Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δράσεις που έχουν μέλλον και οδηγούν σε μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με τεκμηριωμένη μελέτη που είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για την αρχική χρηματοδότηση. Ένα τέτοιο καινοτόμο έργο είναι αυτό των έξυπνων δικτύων που αφορά σε συστήματα τηλεμέτρησης, κέντρου ελέγχου ενέργειας και σε φωτοβολταϊκά το οποίο ξεκίνησε το 2011 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014 , σε νησιά του Αιγαίου. 

 

Ας ξεχάσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης

5.panelb030413.jpgΣε μια πιο οικονομοτεχνική ανάλυση του τομέα και των ευκαιριών που παρουσιάζονται, προχώρησε ο κ. Arnaud Henin, Fund Manager Piraeus Equity Advisors, επισημαίνοντας ότι αν κοιτάξει κανείς τη γενική εικόνα και τις τάσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε όλο τον κόσμο και διαπιστώσει αύξηση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις. Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει, δημιουργεί δυσκολίες. Προκειμένου λοιπόν να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια κυρίως στην Ελλάδα, όπου οι ευκαιρίες είναι πολλές, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τράπεζες και οι αρμόδιοι οργανισμοί. Ο κ. Henin, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ρουμανίας όπου έχει δημιουργηθεί μια νέα δυνατότητα για πολύπλευρες επενδύσεις με τράπεζες και επιχειρήσεις να ενώνονται και να λαμβάνουν μέρος σε αυτές, για να τονίσει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους χρηματοδότησης.
Ελπίδα προκειμένου να υπάρξει φως στο τούνελ της οικονομικής κρίσης χαρακτήρισε την πράσινη οικονομία ο κ. Νίκος Πέντσας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η περιβαλλοντική καινοτομία αποτελεί επένδυση, καθώς τα ενεργειακά θέματα είναι πλέον επίκαιρα με το τοπίο να αλλάζει δραστικά από μια ενεργειακή επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως. Σε αυτά τα πλαίσια, η Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να πετύχει την ολοκλήρωσή της στο εσωτερικό και τη βελτίωση της θέσης της στο εξωτερικό.

 

Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τα έργα

9.panelb030413.jpgΑπό την πλευρά του ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε τη συμβολή του ενεργειακού τομέα στο οικονομικό προφίλ της χώρας. Η ενέργεια από επενδυτικής πλευράς συμβάλει κατά 4% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ έχει δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας σε όλους του κλάδους και η κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά από 440.000 βαρέλια σε 350.000 χιλιάδες βαρέλια το 2012. Επιπλέον, η Ελλάδα καλύπτει πλέον τις ενεργειακές της ανάγκες σε ένα σημαντικό ποσοστό, από τις ΑΠΕ.
Το συνολικό δυναμικό των επενδύσεων είναι στα 42 δις ευρώ για την χρονική περίοδο 2010 -2020. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έργα ύψους 5 δις ευρώ (αφορούν στη διϋλιση πετρελαίου, στο φυσικό αέριο κ.α). Ευχάριστες εκπλήξεις θα έρθουν όμως και από την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Σε ότι αφορά στην αιολική ενέργεια είναι ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα ισχύος 1800 MW ενώ στα φωτοβολταϊκά είναι εγκατεστημένα 2000 MW με προοπτική να φτάσουν τα 4000MW.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να υλοποιηθούν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα στην ευρωζώνη, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, και το νομικό και διοικητικό πλαίσιο όπως η ανακεφαλαιοποίηση του ΛΑΓΗΕ ο οποίος στην παρούσα φάση διαθέτει μόλις 300.000 ευρώ κεφάλαια και κινδυνεύει με κατάρρευση.

 

Παρουσιάσεις έργων: Τα επίκαιρα ηλιοθερμικά

6.panelb030413Στα πλαίσια διεξαγωγής του πάνελ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των δυο επίκαιρων ηλιοθερμικών έργων που ακολουθούν.
Ηλιοθερμικό Πάρκο Λασιθίου: Το έργο παρουσίασε ο κ. Ηλίας Κυριακόπουλος, Διευθύνων Εταίρος, ΣΚ ΑΙΓΙΣ – Σύμβουλοι Επενδύσεων και Σχεδιασμού


• Το έργο αφορά στην κατασκευή Ηλιοθερμικού Σταθμού ΥΠΕΡΙΩΝ 1 με ισχύ 70 MW, στο Νομό Λασιθίου Κρήτης με αξία επένδυσης 268 εκ. ευρώ.
• Τα οφέλη της επένδυσης μεταφράζονται σε : Εξοικονόμηση 120.000 μετρικών τόνων CO2 ανά έτος, κάλυψη ενεργειακού ελλείμματος Κρήτης και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, οικονομικά συναλλαγματικά οφέλη από τη μη χρησιμοποίηση πετρελαίου ή λιγνίτη , ανταποδοτικά έσοδα στον Δήμο Σητείας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
• Ενίσχυση απασχόλησης στην περιοχή μέσω δημιουργίας, 650 θέσεων εργασίας κατά τη φάση κατασκευής διάρκειας 3 ετών, 70 θέσεων εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας, ελάχιστη κατανάλωση νερού λιγότερη και από αυτήν ενός ξενοδοχείου 500 κλινών κ.α.

 

Ηλιοθερμικό Πάρκο Μπίμπας ΑΕΒΕ: Το έργο παρουσίασε η κ. Μαριλένα Μανιουδάκη, Αντιπρόεδρος ΜΠΙΜΠΑΣ ΑΕΒΕ


7.panelb0304132Το Νοέμβριο 2012 ο όμιλος προχώρησε σε μίσθωση έκτασης 2000 στρεμμάτων στον Αυλώνα Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη Η/Θ σταθμού ισχύος 100MW. Την ίδια περίοδο, ο όμιλος κατέθεσε στο «Invest in Greece» επιχειρηματικό σχέδιο για το παραπάνω έργο, ενώ αναμένεται η εξέτασή του απο τη ΔΕΣΕ.

Τα βασικά στοιχεία του έργου είναι:

• Ισχύς έργου 100MW
• Τεχνολογία έργου: παραβολικά κάτοπτρα τύπου LS3
• Αποθήκευση ενέργειας: 6 ώρες
• Στρόβιλοι Siemens 2x50MW
• Capacity factor: 38 %– 45% (με αποθήκευση)
• Ετήσια Ενεργειακή Παραγωγή: 358.000 MWh
• Ετήσια οικονομική απόδοση: 98-110 εκατ. €
• Τρόπος χρηματοδότησης: ίδια κεφάλαια και συμμετοχή επενδυτών
• Σύμβαση Αγοραπωλησίας: 25 χρόνια

 

To πάνελ συντόνισε ο κ. Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης .

10