25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS 2013 APRIL 2013 ΠΑΝΕΛ 03/04/2013 Πάνελ Δ

Δ' πανελ: ΤΟ "NEW DEAL" ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Το «αποκούμπι» του Net Metering και οι εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης

09

Με έκδηλη την αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι σε ότι αφορά τις υπάρχουσες επενδύσεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών και κλονισμένη εμπιστοσύνη προς την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις επενδύσεις και τους επενδυτές στο συγκεκριμένο τομέα , εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου στη διάρκεια της ενότητας με θέμα: «ΤΟ "NEW DEAL" ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το επενδυτικό κλίμα και η εμπιστοσύνη έχουν διαταραχθεί, κυρίως όταν λαμβάνονται φορολογικά μέτρα με αναδρομική ισχύ, το νομικό πλαίσιο δεν είναι σταθερό, και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δικαιούχων – επενδυτών από τον ΛΑΓΗΕ αγγίζει πλέον τους 5 μήνες. Επιπλέον για την έκτακτη εισφορά δεν υπήρξε τίποτα το αντισταθμιστικό στο «τραπεζικό μέτωπο» με «κούρεμα» δανείων, μείωση επιτοκίων ή ακόμη στην επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων ΛΑΓΗΕ. Κοινή συνισταμένη επίσης των ομιλητών το αίτημα για εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering).

 

Α. Ζαχαρίου, Πρόεδρος ΣΕΦ: Εγγυημένες τιμές στα επίπεδα του Φυσικού Αερίου

01Με συνοπτική αναφορά σε κάποια ενδιαφέροντα νούμερα ο κ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), θέλησε να καταδείξει τη σημαντική πρόοδο των Φ/Β, στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου η χώρα μας είναι πλέον η 5η στον κόσμο ως προς την κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύ. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2013, η Ελλάδα εγκατέστησε περισσότερα Φ/Β από τη Γερμανία (GR: 300 MWp, DE: 275 MWp). Οι επενδύσεις την τελευταία 5ετία αγγίζουν τα 4.5 δισ. € (35% περισσότερο από το σύνολο επενδύσεων ΑΠΕ στην 20ετία), από τα οποία τα 1.6 δισ. € έγιναν το 2012, χρονιά όπου τα Φ/Β κάλυψαν το 3% της κατανάλωσης σε ηλεκτρισμό. Επίσης, ο κλάδος υποστηρίζει 19,700 άμεσες και 31,400 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπως τόνισε ο κ. Ζαχαρίου, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα που το μόνο που κατάφεραν ήταν να κλονίσουν το επενδυτικό περιβάλλον όπως η αναστολή αδειοδοτικής διαδικασίας (εκτός οικιακών 10 kWp) και η έκτακτη εισφορά στο τζίρο 25% - 30%, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα το "New Deal" με «εθελοντική» υπογραφή νέων συμβάσεων με χαμηλότερες ταρίφες. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος, προτείνει εγγυημένες τιμές στα επίπεδα του Φυσικού Αερίου και των αιολικών , την ενίσχυση των εταιρειών του χώρου μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, Net metering (ενεργειακό συμψηφισμό) για εγκαταστάσεις σε κτίρια και αύξηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020 από 2,2 GWp σε 6 GWp .

 

Ν. Καλογεράκης, Πρόεδρος , ΠΑΣΥΦ: Η επαναφορά της υψηλής παραγωγικότητας θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή

02Την πεποίθησή του ότι επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέφρασε ο κ. Νίκος Καλογεράκης, Πρόεδρος, Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, τονίζοντας ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν επενδύσει τα λεφτά τους εντός της χώρας σε μια περίοδο όπου πολλοί επιλέγουν να επενδύσουν στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο η Πολιτεία θα έπρεπε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και όχι να δημιουργεί σειρά προβλημάτων.
Ο κ. Καλογεράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος σε ότι αφορά το μέλλον των υφιστάμενων επενδύσεων, λόγω των έκτακτων εισφορών, του κλίματος τρομοκράτησης που επικρατεί στην αγορά αλλά και της έλλειψης επικοινωνίας των αρμόδιων υπουργείων με τους επενδυτές οι οποίοι δεν ενημερώνονται για μέτρα μη αντικειμενικά και μονομερή. Παράλληλα, ανέδειξε το μείζον θέμα της μη έγκαιρης πληρωμής των Επενδυτών από τον ΛΑΓΗΕ το οποίο έχει αλυσιδωτές συνέπειες καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταβάλουν φόρους και ΦΠΑ στην ώρα τους και έτσι μετατρέπονται σε προβληματικές. «Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης η οποία δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ότι υπογράφουμε μετατρέπεται σε σκουπίδια,» επεσήμανε ο κ. Καλογεράκης, ενώ αναρωτήθηκε με νόημα, γιατί δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες με 0,75% επιτόκιο φθάνουν στους έλληνες επενδυτές με 9% επιτόκιο. Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να μην επαναφέρουν το θέμα της υψηλής παραγωγικότητας, γιατί τότε θα μπλοκάρουν όλα τα έργα και η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

 

Σ. Λουμάκης, Προέδρος ΣΠΕΦ: Η αναγκαία προσαρμογή της ΟΤΣ

03Την αγωνία τους για βιώσιμη λύση εξέφρασαν και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β μέσω του κ. Στέλιου Λουμάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, ο οποίος προέβλεψε ότι η εξέλιξη πληρωμών θα αποτελέσει ένα μεγάλο τσουνάμι που θα συμπαρασύρει στο πέρασμά του πολλούς παραγωγούς. Οι υπερημερίες στις πληρωμές ΑΠΕ , λόγω και των στρεβλώσεων στην ΟΤΣ του Ειδικού Λογαριασμού, παρουσιάζουν ιδιαίτερα αποκλίνουσα τάση (150+ ημέρες) από τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής αγοράς (περίπου 65 ημέρες).
Ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει υφεσιακά χαρακτηριστικά και μεγάλο μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, όσον αφορά την ανάπτυξη εγχώριας εγκατεστημένης ισχύος, φαίνεται να απαντά στις προ κρίσης προσδοκίες κατανάλωσης. Έτσι στην χώρα σήμερα επικρατούν συνθήκες υπερδυναμικότητας.
Κατά συνέπεια το μίγμα ύφεσης – υπερδυναμικότητας έχει ακυρώσει την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), η οποία παρατεταμένα λαμβάνει εξωπραγματικά χαμηλές έως και μηδενικές τιμές ως ανταγωνιστικό και ρεαλιστικό μέγεθος εκπροσώπησης του πλήρους χονδρεμπορικού κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Γι' αυτό, απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός του πλήρους συμβατικού μεσοσταθμικού κόστους (82,5 ευρώ/MWh - Πίνακας 3) στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, διαφορετικά το νέο πρόσθετο πλασματικό έλλειμμα θα καταστεί ανεξέλεγκτο το 2013 (ίσως και πάνω από 400 εκατ. Ευρώ ετησίως). Οι συνθήκες για μια τέτοια αντικατάσταση της ΟΤΣ μοιάζουν ευνοϊκές λόγω πτώσης του κόστους παραγωγής για την ΔΕΗ (αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, αιφνίδια χαμηλό κόστος ρύπων), αλλά και της αύξησης του περιθωρίου Προμήθειας (αυξημένα τιμολόγια, χαμηλή ΟΤΣ).

 

Η υπερ-αδειοδότηση

Ο κ. Λουμάκης επισήμανε ότι στα Φ/Β επικρατούν συνθήκες παθογενούς υπερ-αδειοδότησης 7,000 MW σήμερα για στόχο 1,500 MW το 2014 και 2,200 MW το 2020. Επίσης αστοχία υπάρχει και στις συμβολαιοποιήσεις με ΛΑΓΗΕ (3,000 MW ) ενώ δεν υπάρχει, εφαρμοζόμενη τουλάχιστον, πολιτική ανάκλησης τους κάποια στιγμή. Συνεπώς αλλάζοντας αυτές «χέρια» μέσω του εμπορίου αδειών και υλοποιούμενες κάποια στιγμή στο μέλλον, αδίκως θα κατηγορηθούν εκ νέου οι παραγωγοί για δήθεν δικές τους υπερβολές και υπερβάσεις των στόχων. Με απλά λόγια το Ελληνικό Κράτος «φοβάται» να δυσαρεστήσει τους εν δυνάμει επενδυτές αλλά δεν διστάζει εκ των υστέρων να τιμωρεί αναδρομικά αυτούς που πραγματικά επένδυσαν. Τέλος αναφερόμενος στα οικιακά Φ/Β προέκρινε ως λύση το net metering προκειμένου να απαλειφθεί ο ρυθμιστικός κίνδυνος.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός προβάλλεται ως αίτημα και από τους οικιακούς μικροεπενδυτές που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με μικρές επενδύσεις στα Φ/Β. Το Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε Δανία, Βέλγιο και στην Ιταλία. Πρόσφατα προτάθηκε σε Ισπανία και Γαλλία ενώ είναι σε πιλοτική εφαρμογή στην Κύπρο.

 

Μ. Δράμαλης, Εκπρόσωπος «Ήλιος»: Ενεργειακός συμψηφισμός χωρίς όριο ισχύος

07Όπως τόνισε ο κ. Μάριος Δράμαλης, Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών/ Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος», ένας κλάδος βυθίστηκε με ύφεση ενώ μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, θέσεις εργασίας χάνονται και η δυσπιστία, από τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, διέπει την αγορά.
Ο κ. Δράμαλης επισήμανε ότι ο Σύνδεσμος προτείνει τη θεσμοθέτηση του ενεργειακού συμψηφισμού χωρίς όριο ισχύος και την εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων για εγκατάσταση. Παράλληλα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β σε κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς τροποποιήσεις στην τιμή πώλησης μέχρι την έναρξη εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού αφού αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό εργαλείο προστασίας του πολίτη στις συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους προμήθειας ρεύματος

 

  

Η στροφή στην εξωστρέφεια SOLAR CUBE: Το case-study της Ινδίας

04Την πεποίθησή τους ότι οι Ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ΑΠΕ έχουν πλέον την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία για να στραφούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, την Τουρκία αλλά και στη μακρινή Ιαπωνία, εξέφρασαν εκπρόσωποι εταιριών που έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας.
Την εμπειρία του, από την ανάπτυξη θυγατρικής εταιρίας στην Ινδία, μοιράστηκε με τους σύνεδρους ο κ. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωπος της SOLAR CUBE, μιας εταιρίας η οποία ειδικεύεται στα αιολικά πάρκα η οποία με έδρα τη Γερμανία μόνο τη τελευταία χρονιά εκτέλεσε 280 έργα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία έχει στραφεί πρόσφατα στην μακρινή Ινδία, μια χώρα στην οποία περίπου 500 εκ. άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα και κατά συνέπεια είναι μια αγορά όπου τα Φωτοβολταϊκά είναι πραγματική ανάγκη. Ταυτόχρονα είναι μια δύσκολη αγορά με απίστευτη γραφειοκρατία ( την οποία οι ΄Ελληνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι) αλλά και ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία 22 GW μέχρι το 2022, το οποίο φέτος αυξήθηκε κατά 15%.

 

Γ. Τζανίδης, CONERGY: Η στροφή στην αγορά της Τουρκίας

05Ο κ. Γιώργος Τζανίδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Πωλήσεων Ελλάδας &Τουρκίας , CONERGY, αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρίας του να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην Τουρκία όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση σε ενέργεια, και η χώρα έχει προσκαλέσει ξένους επενδυτές εξασφαλίζοντάς τους σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

 

 

 

Δ. Παπανικολάου, ΝΕΟΝ ENERGY:Η γη που «έφυγε» κάτω από τα πόδια του κλάδου και η Ιαπωνία

06Σε πιο μακρινούς και «εξωτικούς» προορισμούς βρέθηκε ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος ΝΕΟΝ ENERGY, καθώς η εταιρία του έκανε ένα πραγματικά τολμηρό βήμα και δραστηριοποιείται πλέον στην Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα ακριβή χώρα. Όπως είπε ο κ. Παπανικολάου ο κλάδος τα τελευταία χρόνια «ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του», χωρίς να βλέπει φως στο βάθος του τούνελ όταν μόλις πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα ήταν μια πολλά υποσχόμενη αγορά στα Φ/Β. Και ο κ. Παπανικολάου υπερθεμάτισε το πλεονέκτημα της εμπειρίας που έχουν οι ελληνικές εταιρίες και αποτελεί σημαντικό σύμμαχο όταν αυτές θελήσουν να στραφούν στο εξωτερικό. Άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις εταιρείες του κλάδου είναι κατά την εκτίμησή του, η στροφή σε συγγενείς κλάδους όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, όπου «τρέχουν» διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα όπως η «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» κ.α.

 

  

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του A-energy, κα. Άντα Σεϊμανίδη.