25October2021

You are here: Home CONFERENCE PAST FORUMS 2013 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛ 27/11/2013 Eπισημάνσεις φορέων

Προτάσεις χρηματοδότησης της εξοικονόμησης ενέργειας. Επισημάνσεις φορέων

 

6

 

4Η κ. Δήμητρα Κοντελέ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) που εκπροσωπεί 200 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του αλουμινίου (κατασκευαστές, βαφείς, τζαμάδες, εμπόρους, διελάσεις), αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της χρήσης αλουμινίου για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων. Η χρήση προϊόντων αλουμινίου που έχουν μηχανική σταθερότητα και δεν είναι πορώδη μπορεί να επιτρέψει τη μεταμόρφωση κτιρίων-«ενεργειακών τεράτων» σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια καθώς το αλουμίνιο περιορίζει καταρχήν την ανεξέλεγκτη αεροδιαπερατότητα και κατά συνέπεια ελαχιστοποιεί τις θερμικές απώλειες, είπε. Συν τοις άλλοις, η χρήση προφίλ αλουμινίου ενισχύει τον φυσικό φωτισμό, καθώς επιτρέπει την αύξηση του μεγέθους των μεγάλων γυάλινων επιφανειών. Σε ό,τι αφορά τέλος την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, είναι πολύ χαρακτηριστικό το ότι το ανοδιωμένο αλουμίνιο, σε συνδυασμό με τους ανακλαστήρες αλουμινίου για τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτινών, είναι ένα υλικό πρώτης επιλογής. «Οι έξυπνες όψεις κτιρίων οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα αλουμινίου, μπορούν να ελαττώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 50%, τόνισε η κ Κοντελέ, καθώς αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον με το βέλτιστο τρόπο και περιορίζουν σημαντικά τις απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό και φωτισμό». Επιπλέον τούτων, είναι σημαντικό και πρέπει να προσμετρήσουμε στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου το ότι ακόμη και στο τέλος της μακράς διάρκειας ζωής του, η υψηλή εγγενής αξία του παρέχει σημαντικά κίνητρα για ανακύκλωσή του, είπε η κ. Κοντελέ. Ο ΣΕΚΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και η πανελλήνια ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινο-σιδηρο-κατασκευαστών εργάζεται για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του αλουμινίου και την καταξίωσή του ως δομικό υλικό, είπε η ομιλήτρια, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παρέμβει στον σχεδιασμό και τις προδιαγραφές των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, γιατί πιστεύει ότι και η απλή αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων, πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης, αποτελεί σοβαρή διέξοδο που μπορεί να συντηρήσει την κλυδωνιζόμενη σήμερα αγορά αλουμινίου για πολλά χρόνια.

 

1Ο κ. Νίκος Βλαχάκης, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, μίλησε για το ειδικό βάρος του αλουμινίου στην τρέχουσα συνθήκη της ελληνικής οικονομίας. Το αλουμίνιο έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία καθώς αποτελεί ένα 100% ελληνικό προϊόν, που ξεκινά από τον βωξίτη, περνάει στην αλουμίνα και συνεχίζει στα προφίλ αλουμινίου, είπε ο κ. Βλαχάκης. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη της Ευρώπης και ο κλάδος είναι καθετοποιημένος, απασχολεί 7.000 μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πραγματοποιεί μεγάλο όγκο εξαγωγών: συγκεκριμένα οι εξαγωγές αλουμινίου ξεπερνούν τους 400.000 τόνους, ή με τα σημερινά δεδομένα το 70% της συνολικής παραγωγής, ενώ τα προϊόντα του κλάδου κυκλοφορούν σε όλες τις ηπείρους και είναι πιστοποιημένα. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έχει μάλιστα προτείνει τη χρήση αλουμινίου στην οικοδομή γιατί είναι ένα μοντέρνο, σύγχρονο και ελαφρύ μέταλλο το οποίο προσφέρει εκπληκτική αισθητική, προσθέτει μόνωση και στεγάνωση, είναι άφλεκτο και μη τοξικό άρα πληροί υψηλές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας, έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και ανακυκλώνεται 100%. Η κύρια εφαρμογή των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου είναι οι πόρτες και τα παράθυρα. Οι έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά αλουμίνια, ωστόσο η κρίση έχει οδηγήσει σε συντριπτική πτώση της ζήτησης κατά 70%. Η μόνη δυνατότητα πλέον είναι η χρηματοδότηση της αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα αλουμινίου μέσω του προγράμματος της «Εξοικονόμησης κατ’ οίκον». Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, ο κ Βλαχάκης, η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου έχει προτείνει τη συνέχιση του προγράμματος με βελτιωμένο σχεδιασμό που θα προσφέρει ευελιξία ως προς τη χρηματοδότηση, τα κριτήρια ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα και τις διαδικασίες υλοποίησης.

 

3fixΟ κ. Σωτήρης Κατσιμίχας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας, εστίασε αφενός στο πολύ διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα των διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης και αφετέρου στην πολύτιμη, όπως χαρακτηριστικά είπε, συμβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την επιβίωση της αγοράς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα διαφορετικά συστήματα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού έχουν πολύ διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα, τόνισε ο κ. Κατσιμίχας, και είναι χαρακτηριστικό πως αν πάρουμε ένα κτίριο με τις ελάχιστες μονώσεις που προβλέπει σήμερα ο ΚΕΝΑΚ, έχουμε εντελώς διαφορετικό ενεργειακό αποτύπωμα ανάλογα με το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιεί, δηλαδή ένα πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα με την ηλεκτρική θέρμανση και τους παλαιούς λέβητες πετρελαίου και ένα πολύ μικρότερο με τα ηλιοθερμικά συστήματα και τη βιομάζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μικρές αναβαθμίσεις του λέβητα μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πετρελαίου και πως η σωστή επιλογή συστήματος θέρμανσης, η σωστή διαστασιολόγηση και η σωστή χρήση μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ο ομιλητής. Ως προς το θέμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς και πως αν εκλείψει, η αγορά απλά θα καταρρεύσει. Ο φορέας του κ. Κατσιμίχα έχει μάλιστα επεξεργαστεί και καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό μια ακόμη καλύτερη εκδοχή του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για το μέλλον. Με τις προτάσεις αυτές ζητείται: α) η διεύρυνση των κριτηρίων εισοδήματος και τιμής ζώνης και η επέκταση του προγράμματος στα επαγγελματικά κτίρια. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος δεν θίγεται με αυτό, υποστηρίζεται, διότι εξακολουθούν να επωφελούνται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι μισθωτοί, β) η απλούστευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας και της πληρωμής καθώς επί του παρόντος αυτά κρατούν 6 έως 12 μήνες και γ) να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των φορέων για την προετοιμασία του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος διότι η αγορά δεν πρόκειται να αντέξει χωρίς αυτό.

 

2Τέλος, ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του συλλόγου και τη συνεργασία του με το σύλλογο των αρχιτεκτόνων, ώστε να παρουσιάσουν από κοινού όλες τις τεχνολογίες ενεργειακής αναβάθμισης στα μέλη τους, να τα εκπαιδεύσουν και να στηρίξουν με όποιο τρόπο γίνεται, ακόμη και χρηματοδοτικά, τον έλληνα μηχανικό ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα της ανάπτυξης

 

 

 

 

 

 

 

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η κα. Άντα Σεϊμανίδη, Αρχισυντάκτρια A-Energy

7